29 Март 2024петък15:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Торти рекордьори, или шедьоври на сладкарското изкуство

Някои десерти поразяват не само с визия и вкус, но и с големина, тегло, брой на съставките, екзотични подправки и скъпоценна украса

/ брой: 160

автор:Альона Нейкова

visibility 3963

Поднасянето на торта се смята за кулминация на всеки рожден ден или друг празник. Сладкарите в днешно време са толкова креативни, че произведенията им поразяват не само с визия и вкус, но и с големина, тегло, брой на съставките, екзотични подправки и скъпоценна украса. Някои обаче са толкова впечатляващи, че завинаги ще останат в историята като торти рекордьори.
* Най-скъпата торта в света, инкрустирана с 233 диаманта, е създадена от японци през 2009 г. Въпреки огромната й стойност от $1 560 000 и този шедьовър на сладкарството, представен по време на ювелирното изложение Diamonds Nature`s Miracle, си намира купувач. Преди да бъде изпечена, се разработва цял проект, над който кулинарите се трудят близо половин година, а самата торта се създава в продължение на месец. Според запознати това сладкарско чудо, освен че е най-скъпото, е и невероятно вкусно.
* Най-старата торта официално е записана в Книгата на Гинес, като десертът вече стана на 118 години. Открит е в една от семейните сладкарници в Лондон. Триетажният рекордьор е направен през 1898 г. и е поставен на витрина в магазина с цел привличане на потенциални купувачи. В началото тортата е много пищна и бяла, но днес обемът й доста е намалял заради естественото изсъхване, а цветът е потъмнял до светлокафяво.
* Най-дългата е създадена от кулинари в Перу. Над шедьовъра се трудят 300 майстори, които работят на смени. За да се направи десертът, чийто размер е 246 метра, са нужни половин тон захар и горе-долу толкова яйца. Произведението е украсено с рози от крем и захаросани плодове. След като тортата е измерена и постижението е регистрирано от представител на Книгата на Гинес, 15 000 перуански деца, които през този месец са рожденици, изяждат сладкия десерт.
* Най-голямата торта тежи 59 тона, дълга е 31 метра, висока е 50 сантиметра и широка 15 метра. Сладкишът е направен по случай 100-годишнината от създаването на Лас Вегас. За приготвянето на гигантското кулинарно чудо се потрудили 600 кулинари.
* Най-високата в света е 100-етажната торта, чиято дължина също е впечатляваща - 31 метра. Шедьовърът е дело на майстори сладкари от щата Мичиган.
* Най-малката е направена в Швейцария. За създаването й се изисква ювелирна прецизност, тъй като десертът се събира на възглавничката на показалеца.
* Най-богатата на съставки е създадена в Китай. Диаметърът на тортата е 3,29 метра, като използваните продукти и украси явно са съобразени с тази цифра - общо 329 броя.
* Най-скъпоценната всъщност е направена без каквито и да било претенции за постигане на рекорд. Шейх от Обединените арабски емирства просто пожелал да зарадва дъщеря си за рождения й ден. И поръчал на известната дизайнерка на торти Деби Уингхъм да прояви креативност. В резултат се появява шедьовър на стойност 75 млн. долара, който изглежда като моден подиум с дължина 1,8 метра. Всички модели на пътеката и тоалетите им са ядливи. Голяма част от цената на тортата е формирана от украсата й, съставена от скъпоценни камъни и цветни елмази на стойност 45 млн. долара.



Празник на сладкото миротворчество

Интересен и все още млад празник се отбелязва на 20 юли - Международен ден на тортата (International Cake Day), посветен на приятелството и мира между хора, народи и държави. Мотото на събитието е "I Cake You", чийто смисъл се свежда до обединение благодарение на това лакомство. А и с какво друго може толкова добре да се затвърди дружбата, ако не с торта?!
Началото на празненствата е положено от Миланския клуб на кралството на любовта, където членуват не само сладкари и кулинари, но и певци, композитори, художници и други творчески личности. Именно този арт съюз през 2009 г. полага началото на традицията за създаването на тъй наречените Музикални торти, която само две лета по-късно е подкрепена и от други страни като Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Израел, Молдова, Русия, САЩ, Украйна. Постепенно границите на сладкото миротворчество се разширяват и обхващат Европа, Азия, Америка и Близкия изток. И сега Денят на тортата минава под знака на ежегодни чествания, увеличава се и броят на участниците в тях от различни страни.

За първи път в международен мащаб празникът се отбелязва на 20 юли 2011 г., като се превръща в един от най-известните проекти на Кралството на любовта - нестопанска организация, реализираща глобални културни, хуманитарни и миротворчески инициативи. А целта на най-сладкия празник е да се разпространи идеята за мир и разбирателство чрез изкуството на храната. Всяка година честванията са подчинени на атрактивна тема: "Космонавтика", "Любов към света", "Парад на планетите", "На гости у приказките" и т.н. Всички желаещи може да се включат в празненствата, независимо от възрастта, кулинарните умения, произхода или други фактори. Защото тортата е символ на доброто, любовта, обединението на хората. Затова в рамките на тържествата лакомството може не само да се изпече и да се изяде, но и да се нарисува, изплете, да се създаде от други необичайни материали и подръчни средства. Най-важното е да зарадва вас и околните.
Сред най-популярните прояви през този ден са изложби на най-необичайните торти, панаири на сладкарите, аукцион на авторски арт престилки, състезания между кулинари, музикално-готварски шоу програми, тържествени паради на лакомствата, майсторски класове за украса и различни видове флашмоб.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ