19 Април 2024петък11:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Бриго Аспарухов:

НАТО, Русия и Европа да седнат и да се разберат

Докато Северноатлантическият пакт се бори с виртуални заплахи и игнорира "Ислямска държава", европейската цивилизация ще продължи да страда от тероризма, казва бившият шеф на разузнаването

/ брой: 160

автор:Ина Михайлова

visibility 2164

БРИГО АСПАРУХОВ е роден на 15 юли 1945 г. в с. Вискяр, Пернишко. Завършва Немската гимназия в Ловеч, после ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) в София. В разузнаването работи около 27 години. През септември 1991 г. оглавява Националната разузнавателна служба и е произведен в чин генерал. Остава на този пост до 6 март 1997 г. Владее гръцки, немски и руски език. Член е на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на БСП.


"Великите сили трябва да затворят границите на съмнителните си интереси"


- Г-н Аспарухов, зловещ терористичен акт в Ница с десетки жертви разтърси Европа. В социалните мрежи по адрес на "европейския елит" като лавина са призивите "Вие не сте Ница, вие сте съучастници!" Кой ни причинява това, защо и как да го спрем?
- За съжаление в днешно време ни залива вълната на тероризма. Жалко за невинните жертви. Това е последица от случващото се в Близкия изток, Ирак, Либия, Сирия. Съществуването на "Ислямска държава" е в корена на злото. Убеден съм, че радикализирането на такива хора сега във Франция, преди това в Белгия, ще се случи и в други страни. То се дължи единствено и само на това, че се появи "Ислямска държава", която ще носи зло и в бъдеще. Докато НАТО се занимава с виртуални заплахи, взема мерки срещу тях и игнорира решаването на проблема "Ислямска държава", на всички лоши процеси в Близкия изток, и не предприеме сериозни стъпки заедно с Русия, ЕС, САЩ и заинтересованите арабски правителства, европейската цивилизация ще продължи да страда от тероризма.
- Европейските държави, специалните служби разполагат с достатъчно специалисти, които да направят анализ и да набележат конкретни мерки. Защо това не се случва? Тероризмът е война срещу човечеството.
- Това е война, която се води всеки ден, без установени фронтове и граници. Тероризмът не е ясно кога ще удари, но се знае, че удря там, където най-много боли. Загиват деца, загиват хора. Затова Европа, Америка, Русия, всички държави, но главно Европа, която е способна да го направи, трябва незабавно да мобилизира сили, ресурси, финанси, специални служби, да организира перфектна обмяна на информация и да определи тероризма като главна цел. Който пести пари по този въпрос, ще страда много.
- Според вас Европа трябва да преподреди заплахите?
- Европа и НАТО трябва да преподредят дневния си ред. На първо място "Ислямска държава" е генератор на всички заплахи, на тероризъм. Следва мигрантската вълна, която ще продължи да залива Стария континент и света. Едва след тези заплахи Европа може да се огледа за други.
- Имаше среща на високо равнище на НАТО, последва среща на НАТО с Русия. Открихте ли там зрънце надежда?
- Срещата беше значима и се проведе в столицата, в която през 1955 г. бе създаден Варшавският договор в отговор на вече създадения през 1949 г. Северноатлантически пакт, наречен НАТО. И двата съюза бяха създадени като отбранителни, обвинявайки се взаимно в бъдеща агресия. На 31 март 1954 г. правителството на СССР праща нота до три страни - Америка, Великобритания и Франция, с молба да бъде разгледана кандидатурата му и да бъде приет за член на НАТО. Тогава отговорът на трите държави е: не можем да ви приемем, защото ще нарушите характера на блока! Варшавският договор прекрати своето съществуване преди 25 години - на 1 юли 1991 г. в Прага. Но остана НАТО, отново с епитета "отбранителен" съюз. Така ли е?
На 9 юли т.г. във Варшава НАТО заяви, че главната опасност за Европа и за страните членки е Русия. Така ли е?
На срещата между Русия и НАТО на 13 юли Русия заяви, че не е заплаха, а заплаха е НАТО. Историята се повтаря. Да седнат и да се разберат!
- Как да ги накараме ние?
- Обществото в другите европейски страни е много чувствително на тема НАТО, глобализъм, тероризъм, санкции срещу Русия, които нанасят неимоверна вреда и на икономиката на България, и на европейските страни. Излиза на улиците и протестира. По тези неща обществото трябва да се произнася по-ясно чрез своите неправителствени, граждански структури. В името на държавата и на доброто на хората. 
- Трябва ли европейските правителства да преосмислят "либералната" си позиция по отношение на мигрантите?
- Мигрантите търсят спасение от онова, което се случва в Ирак, Либия, Сирия. Колко време бе необходимо на великите сили да разберат, че трябва да затворят границите на съмнителните си интереси, да се концентрират върху ликвидиране на тези огнища и появата на "Ислямска държава" в резултат на тези процеси, за да спасят човечеството от злото.
- Унгария има ясна позиция и тя е различна от "европейските ценности", за които говорят други лидери в Европа и НАТО. А българското правителство...
- На много хора позицията на Унгария се харесва. Унгария като че ли най-добре защитава своите национални интереси от всички останали европейски страни. Но все пак тя е член на ЕС и тук е голямата трудност. Затова призовавам Европейския съюз и неговите институции да осъзнаят, че най-голямата опасност в днешно време са събитията в Близкия изток, Северна Африка. И да вземат съответните мерки заедно с Русия и Америка. В противен случай и бежанската вълна няма да спре. Ако огнището на военни действия, на тероризъм в тези страни не спре, бежанската вълна не може да бъде ограничена.
Дали трябва да преосмислим отношението си към мигрантите? Засега като че ли се спасяваме по някакъв начин, но все още ни бяга ясната позиция по въпроса. Да, ние сме граница на ЕС. Да, по някакъв начин съумяваме да се справим, но да не дърпаме дявола за опашката.
Решаването на проблемите в Близкия изток е труден въпрос. Преди 13-14 години други забъркаха кашата там, а сега сме свидетели, че се търси съдебна отговорност на премиера на Великобритания за войната в Ирак. Трябва като общество да потърсим сметка на онези, които забъркаха проблемите, без да осъзнават какво следва от това. Ето тук е силата на разума - имам предвид всички разумни хора по света, които предупреждаваха, че това е авантюра, чиято цена ще плащат Европа и светът. И ние я плащаме!
- А какво пропускаме в "нашия дял" от битката с голямото зло?
- Трябва да използваме капацитета на нашите специалисти, които познават добре арабския свят. Имаме много добри експерти, а те остават в периферията. Опитват се да правят анализи по медиите, но като че ли никой не концентрира този интелект, за да роди прогноза, да намери корена на злото и да предпише мерки.
Държавата има и друга беда. Дават се огромни средства на армията, което е необходимо, но нека е разчетено във времето. В същия момент не е изведен основният приоритет, а той е, че МВР е в плачевно състояние по отношение на оборудване и кадри. Битовата престъпност води война всеки ден в нашите градове и села. Нашият народ е тормозен, мачкан, изнасилван и бит всеки ден. МВР може да се противопостави на престъпността. На него трябва да се дадат пари за съвременно оборудване, за подготовка на кадри. Полицаите не са облечени, нямат коли, а ние очакваме да водят битка с престъпността. Няма да се случи, ако като държава не обърнем внимание на съответните служби и на системата на МВР като цяло. Трябва и да мотивираме хората да водят битката с престъпността.
- Казвате, че държавата се справя, но да не си правим илюзии, нали?
- Винаги съм казвал, че Господ ни пази. Засега като че ли не представляваме интерес за терористите, какъвто са другите европейски страни. Но не подценявам въпроса с т.нар. от анализаторите спящи клетки на тероризма. Убеден съм, че ги има. И то не само у нас, а в цяла Европа. Въпрос на време е кога ще се задействат. Не искам да бъда зъл пророк, но това може да ни се случи.
- Но властта ни успокоява, че ще имаме закон за борба с тероризма...
- Проектозаконът за борба с тероризма е хубаво нещо, но трябва добре да се обмисли, без да се бърза. В резултат на бързането може да се появят такива текстове в закона, които да нарушат човешките права и свободи. А няма закон, който да оправдае своето съществуване, щом се нарушават с лека ръка свободи. Това е антидемокрация. Позицията на БСП е ясна: да, има нужда от такъв закон, но трябва много внимателно да се прегледа онази част от него, която се отнася до свободите и правата на хората.
Терористичният акт се случва във времето, не всеки ден и час, докато понятието "обосновано предположение", записано в проектозакона, съгласно което всеки може да бъде обвинен в съпричастност или подготовка на тероризъм, живее всяка секунда и час. И някой може да наруши с лека ръка права и свободи на хората.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

БНБ призна: Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 1

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 1

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ