Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Има нещо гнило

Мая Йовановска

16. Юли 2016 , брой: 160   630   0Има нещо гнило в бързането за избор на ново ръководство на Комисията за финансов надзор (КФН). Макар че управляващите бяха неколкократно подсещани, основно от представители на политически сили с апетити към комисията, че мандатът на председателя Стоян Мавродиев изтича, дълго време те се правеха на ударени и даже протакаха. Затова изключително озадачаващо изглежда екстремното шоу, което те разиграват от миналата седмица с бързането за избор на нов шеф.
Мавродиев "цъфна" начело на КФН като човек на ГЕРБ. И може би именно заради това той не бе яростно атакуван както бившият шеф на БНБ Иван Искров около фалита на КТБ. Не успяха обаче през годините да останат скрити-покрити конфликтите вътре в КФН. Пишеха си писма с противоположни твърдения за решения на комисията. Май се стигна и до дела. Меко казано, работата на Мавродиев не е без критики.
Миналата седмица бе "изстреляна" новината, че до края на юли Мавродиев ще се раздели с поста си, макар да се смяташе, че това ще стане едва след приключване на стрес тестовете на пенсионните и застрахователните дружества. А след това финансовият министър Владислав Горанов директно го "убоде", като съобщи чак от Иран, че има писмо от Европейския орган за ценни книжа и пазари, в което се изразяват притеснения за начина, по който към момента е организиран процесът по подбор на одиторите на дружествата, които КФН предстои да подложи на стрес тест. Това бе директен удар върху Мавродиев.
Очебийно е, че ГЕРБ много, ама много бърза да нагласи всичко преди ваканцията на НС. Затова приеха на юруш и с куп нарушения правилата за избор на председател на КФН. Експерт вече предупреди за опасност Европейския съд да ни погне заради "дефицитите на прозрачност при парламентарните назначения на ключови регулатори". ГЕРБ обаче вече си има своя нов човек за КФН - зам.-министърката на финансите Карина Караиванова. Въпрос на много малко време е тя да оглави комисията. Изненада би било, ако това не се случи.

 

 

Коментари

  • 24. Ноември 2017 231
    316
    0

    Или ще работите при заплати, каквито ви дадем, или ще вземем хора отвън. Такъв отговор от работодател предстои за всеки български работник, след като парламентът вчера отвори още по-широко вратите пред наемането на чужди граждани от трети страни за работа у нас. Направи го при това с промени в Закона за МВР. Нерде Ямбол, нерде Стамбол! Обаче управляващите спиране нямат, важно е промените да се...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"