19 Април 2024петък10:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тръмп не е политик

И точно това се харесва на американците

/ брой: 161

автор:Галина Младенова

visibility 1380

"Всичко в живота е късмет" е една от любимите фрази на американския милиардер Доналд Тръмп. Може би ръководен именно от този принцип, той се впусна в яростна битка за Белия дом. И съдбата изглежда наистина е на негова страна. Само преди няколко месеца малцина бяха готови сериозно да обсъждат кандидатурата на Тръмп за президент на САЩ, а сега той е на практика гарантиран кандидат на републиканците. Има цяла армия от привърженици, готови да подкрепят бизнесмена политик. Вече никой не се съмнява, че на конгреса на Републиканската партия, който започва днес, ще бъде официално обявено, че кандидатът на републиканците за президентските избори е именно Тръмп.
Защо харесват американците скандалния милиардер? Хората вярват, че щом той успява в собствения си бизнес, ще успее да помогне и на страната, да създаде нови работни места и да вдигне икономиката. Други пък харесват позициите му по болната тема за миграцията. Трети отбелязват способността му да говори открито, без да се интересува от политическата коректност и приличието.
Всички обаче са категорични за едно: "Тръмп не е политик!", и това се харесва.
"Той е истински, той е честен. Омръзна ни да ни лъжат", "Другите политици ги контролират сиви кардинали. А този не могат", цитира Би Би Си мнения на привърженици на милиардера.
С други думи - на хората са им омръзнали политиците. А Тръмп им дава надежда, че ще направи Америка отново велика.
Положението в Републиканската партия е малко по-различно. По-голямата част от редовите членове са на страната на Тръмп. Водещи републиканци обаче отказват да го подкрепят. Те отдавна му лепнаха прякора нюйоркски либерал, който няма да може да защити традиционните партийни ценности.
Самият Тръмп смята себе си за здравомислещ консерватор. И фактът, че позицията му се споделя от милиони гласуващи републиканци, свидетелства за дълбокото разделение между партийната върхушка и редовите републиканци.
А разминаванията между милиардера и партийната върхушка наистина са сериозни и многобройни:

Имиграцията

Републиканците традиционно подкрепят имиграцията, най-вече заради интересите на бизнеса. Неслучайно президентите Рейгън и Буш-старши амнистираха по време на мандатите си милиони работници, намиращи се в САЩ нелегално. Вярно е, че напоследък позициите в партията леко се попромениха, но са далеч от тази на Тръмп.
Милиардерът възнамерява да изсели близо 11 милиона незаконни имигранти, да издигне стена между САЩ и Мексико, при това да накара Мексико да плати изграждането й, в противен случай ще забрани на мексиканците, работещи в САЩ, да пращат пари вкъщи.

Абортите

Почти всички републиканци традиционно са категорично против абортите. През последно време те особено агресивно атакуват организацията "Planned Parenthood". Това е основната организация в САЩ, която предоставя помощ за прекъсване на нежелана бременност, предоставя противозачатъчни средства. "Planned Parenthood" получава дотации от федералните фондове, а консерваторите правят всячески усилия, за да я лишат от финансиране.
Тръмп по принцип споделя същите възгледи, но демонстрира непоследователност. Само за една седмица в началото на годината той смени позицията си за абортите пет пъти. Отгоре на това той публично похвали дейността на "Planned Parenthood", подчертавайки, че организацията е направила много за милиони жени.

Международната търговия

Републиканците подкрепят споразуменията за свободата на търговията, такива като Североамериканското споразумение за зона за свободна търговия (НАФТА), което през 90-те години даде тласък на развитието на търговията между Канада, САЩ и Мексико.
Тръмп обаче яростно разкритикува именно НАФТА, твърдейки, че то е нанесло щети на американската икономика и е довело до загубата на милиони работни места.

Социалните разходи

След разходите за отбраната две социални програми - пенсиите за старост (Social Security) и медицинското обслужване (Medicare) - са основни виновници за големите бюджетни разходи. И двете програми предоставят финансова помощ на хората над 65 г. и инвалидите. Републиканците отдавна настояват за приватизирането на тези схеми за социална помощ.
Тръмп и тук не е съгласен със съпартийците си. Той казва, че няма нито да намали бюджетите на тези програми, нито по някакъв друг начин да променя структурите им.

Външната политика

Според традиционното разбиране на републиканците външната политика на САЩ трябва да е твърда. Консерваторите никога не са се притеснявали да използват сила в чужбина.
Доналд Тръмп обаче е яростен критик на войната в Ирак и подчертава, че САЩ не трябва да играят ролята на световен жандарм. Той подкрепя по принцип разходите за отбрана, но твърди, че е крайно време САЩ да спрат да поддържат съюзниците си. Той неведнъж подчерта, че Вашингтон трябва да преразгледа ангажиментите си в НАТО и да накара съюзниците да дават повече пари за отбраната си, а не да чакат Америка да свърши тяхната работа.
Тръмп се разминава със съпартийците си и по отношение на Русия. Повечето републиканци са против затопляне на отношенията с Москва. Но Тръмп, който има делови връзки с Русия, обеща да покани Путин във Вашингтон, ако победи на изборите. Той често повтаряше по време на предизбораната кампания, че американо-руските отношения трябва да бъдат възстановени в "пълен формат".
Според в. "Вашингтон пост" обаче това отношение на Тръмп към Русия е предизвикано не толкова от желанието да възстанови политическия диалог, колкото от стремежа да запази деловите си отношения с Москва. Изданието твърди, че милиардерът се е обкръжил с екип от съветници, които имат финансови връзки с Русия. Ръководителят на изборния щаб Пол Манафорт например е правил мултимилионни сделки с проруски олигарси и дълго време е бил съветник на сваления украински президент Виктор Янукович, пише "Вашингтон пост". Освен това изданието дава за пример и приятелските отношения на Тръмп с някои руски бизнесмени. Според твърденията на вестника руснаци са сред най-големите купувачи на недвижими имоти, построени от Тръмп в САЩ и други страни.
Според международните наблюдатели обаче дори Тръмп да стане президент, отношенията между Москва и Вашингтон най-вероятно ще си останат хладновати. Нека не забравяме изказването на милиардера тази пролет, когато той обясняваше, че може да оправи отношенията с Русия от "позицията на силата".
Какъв президент ще е Тръмп можем да разберем само ако той успее да се пребори на изборите през ноември с кандидата на демократите Хилъри Клинтън. Трудно е да се предвиди отсега дали съдбата ще е благосклонна към него и тогава или късметът ще му изневери. Но пък за такива случаи Тръмп има друга любима фраза - "Понякога, като изгубиш една битка, намираш нов път, по който да спечелиш войната".


Доналд Тръмп е един от най-прочутите и богати американски предприемачи. Той е роден на 14 юни 1946 г. в Ню Йорк като четвърто от пет деца. Доналд е наполовина германец, наполовина шотландец. Става известен с прякора "The Donald", след като първата му съпруга Ивана Тръмп, която е чехкиня по произход, го нарича по този начин в интервю. Тръмп има три брака зад гърба си - от първия с Ивана Тръмп има три деца, от втория брак с Марла Мейпълс има едно дете и от последната си съпруга Мелания Канус има син.
Доналд Тръмп е натрупал богатство чрез бизнеса си с недвижими имоти и казина. Започва работа в компанията на баща си Фред Тръмп, който има влияние в бизнеса с недвижими имоти в Ню Йорк. След като Доналд завършва образованието си през 1968 г., се присъединява към фирмата на баща си - "The Trump Organization". Много бързо той започва да разширява бизнеса и става един от най-популярните богаташи в САЩ.
Професионалната му кариера обаче има не по-малко спадове от личната. Деветдесетте години са едни от най-тежките за Тръмп, чиито дългове нарастват главоломно. В края на 90-те обаче финансовото му състояние и славата му се възраждат. Богатството му се оценява на 2,9 милиарда долара. През 2010-2011 г. заплатата му е 60 млн. долара.
Любопитното е, че американците искрено харесват богаташа, през 2004 г. той е избран за най-обичан милиардер в САЩ. А през 2007 г. Тръмп се сдобива и със звезда на прочутата холивудска Алея на славата. Милиардерът обича да споделя как се става богат. Той е автор на много книги, между които "Изкуството на сделката", "Да оцелееш на върха", "Как да станеш богат", "Пътят към успеха", "Мисли като шампион". А емблематичната му фраза "Уволнен си!" от телевизионното му риалити шоу "Стажантът" стана популярна и у нас, след като една от телевизиите ни закупи правата за предаването и в България.
Тръмп е известен и с характерната си прическа, която не променя през цялата си кариера. Според "Тайм" Тръмп не се ръкува, защото има страх от микроби. Не пие алкохол. И е запален играч на голф.

Всичко в живота е късмет, убеден е Доналд Тръмп
БГНЕС

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 595

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 492

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ