28 Март 2024четвъртък21:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ивана Харизанова:

Когато съм на сцената, все едно летя

Не мога да си представя да не танцувам, откровена е 11-годишната балерина

/ брой: 162

автор:Альона Нейкова

visibility 2003

Ивана Харизанова смело може да бъде наречена най-известната 11-годишна балерина в България. Преди дни получава поредното си престижно отличие - Гран при от първия Международен детски танцов фестивал "Grand Dance Academy", който се проведе в СОК "Камчия". Преди време малката талантлива балерина печели и международния конкурс "Лято в Обзор". Когато е едва 7-годишна, получава първата си голяма награда за балетно изкуство на фестивал в Санкт Петербург, където бе най-малката участничка, но става втора във възрастовата група от 9 до 13 години. Танцува и в Донецк по време на спектакъла "Звезди на световния балет", който няма състезателен характер, но е много престижно събитие, на което идват големи имена от всички страни. Близките на Ивана много се гордеят с нея, защото виждат нейната работоспособност и понякога й се чудят колко упорито се труди и съвсем не се оплаква. Само понякога моли да й се направи масаж на крачетата. От бебе гледа постановките на Болшой театър, които са доста дълги, 3-часови, но Ивана, с биберон в устата и памперс под рокличката, не откъсва очи от сцената. От малка е обсебена от балета, не крие майката на прекрасната малка балерина.


- Какво си мисли 11-годишно момиче, след като преди дни спечели Гран при?
- Много се радвам! Благодаря на мама, на тати, дядо, на моята първа учителка госпожа Шара Карсакпаева и на всички за подкрепата. Те винаги са до мен и ми казват, че ще успея да се представя добре.
- Как впечатли журито, с какво се представи на конкурса?
- Първия ден танцувах Ники от "Баядерка", а втория - "Юная балерина", заедно с Никола Хаджитанев от Софийската опера и балет. Консултирахме се кои два балета да представя и така всички решихме, а на мен ми хареса. Въпреки че беше много трудно.
- Поканена си да учиш в най-знаменитата балетна школа - Московската държавна академия по хореография. Взехте ли вече със семейството ти решение дали наистина ще заминеш в Русия?
- Да, още на Камчия приехме. Да уча в Москва е най-голямата ми мечта. Знам, че там се държи много на балета и на дисциплината. Ще заминем сигурно през август, защото занятията в Русия започват на 1 септември. Ще ми бъде мъчно за моите приятели и близки, които остават тук.
- Когато танцуваш, наблюдаваш ли как те гледа журито или публиката или не им обръщаш внимание?
- Когато ги погледна, се усмихвам. А понякога не искам нищо да виждам, за да не ме е страх.
- Вярвала ли си, че ще вземеш най-голямата награда от "Grand Dance Academy"?
- В началото си мислех, че другите са по-подготвени от мен. Но продължавах да се занимавам и се надявах да се представя добре. Упражнявам се по 2-3 часа на ден в училище, а понякога и повече.
- Мислиш ли, че заради балета пропускаш нещо и прекарваш по-малко време със семейството или с приятели?
- Не. През деня се занимавам с балет, а вечерта съм с тях. От 3-годишна започнах да ходя на уроци при госпожа Шара, а после в Руския лицей и вече свикнах.
- Как реши, че искаш да танцуваш, или някой от семейството те заведе на балет и ти хареса?
- Сама реших. Не мога да си представя да не танцувам.
- Какво e за теб балетът?
- Това е приказно изкуство! Когато съм на сцената, все едно летя! Така го чувствам.
- Има обаче доста снимки, които показват другата страна на балета, която публиката не вижда - наранените пръсти на танцьорите, синините по тялото...
- Аз не гледам такива неща. И мен ме болят краката, но като танцувам, забравям всичко.
- Танцувала си със световноизвестни балетни трупи. С коя от тях отново би искала да излезеш на една сцена?
- (без да се замисля) С Имперския руски балет! Много ми хареса да изпълняваме заедно "Половецки танци" и искам някой път отново да ги изиграем.
- А налага ли ти се вече като истинска балерина да спазваш някакви диети, да правиш специални упражнения, за да си добра на сцената?
- Никой не ми казва да съм на диета. Знам, че не трябва да се яде много, не е хубаво да се храня със сладки и тестени неща, макар и да обичам. Може само салати, риба...
- Какво според теб е нужно, за да станеш добра балерина?
- Нужно е да се занимавам, да слушам какво ми казват учителите и голяма дисциплина - за балета това е много важно.
- А как успяваш да се подготвиш за изявите ти в различни конкурси и същевременно да си добра ученичка?
- Балетът изобщо не пречи на училището! Много уча и обичам балета. Уроците започват от сутринта, а след обяд се разгрявам, упражнявам се с танците.
- Имало ли е моменти, когато ти е било трудно и си искала да се откажеш от балета?
- Не, не е имало. Трудно е, но е много хубаво.
- Какво би казала на децата, които се чудят дали да се занимават с балет?
- Не трябва да е насила. Хубаво е да правят това, което им харесва.
- На коя балерина би искала да приличаш?
- От руските - на Анна Павлова, според мен тя е най-великата балерина. А от българските - на Марта Петкова.
- Има ли роля, за която си мечтаеш отсега?
- Да, на Умиращия лебед...


Първият Международен детски танцов фестивал се проведе с огромен успех

Първият Международен детски танцов фестивал и майсторски клас "Grand Dance Academy" завърши с огромен успех. Стотици гости от страната и чужбина се присъединиха към събитието, което се проведе от 1 до 12 юли в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". Освен богатата музикална програма организаторите се постараха да направят фестивалната емоция незабравима за всички, като включиха в проявата забавления за малки и големи.
Сред целите на събитието са популяризиране на танцовото изкуство сред децата, стимулиране и развитие на детските балетни школи в цял свят, установяване на творчески контакти, поощряване и създаване на нова детска хореография и възможност за представянето й пред публика.
Изпълненията на участниците бяха оценявани от международно жури в състав: проф. Марина Константиновна Леонова - ректор на Московската държавна академия по хореография; Гедиминас Таранда - заслужил артист на Русия, основател и художествен ръководител на Имперския руски балет; Елена Андриенко - примабалерина на Болшой театър, доцент в катедра по балетно изкуство в ГИТИС - Москва; Вадим Писарев - художествен ръководител на Държавния академичен театър за опера и балет "А.Б. Соловьяненко", Донецк, основател на международния фестивал "Звезди на световния балет"; Набухиро Тирада - народен артист на Украйна, художествен ръководител на Киевското държавно училище по хореография, директор на международния балетен фестивал "Гран при Киев"; Сара-Нора Кръстева - художествен ръководител на балета в Софийската опера и балет.
Гран при и покана за обучение в най-знаменитата балетна школа - Московската държавна академия, спечели Ивана Харизанова от България, която с изящното си изпълнение завладя жури и публика и получи първа награда в категорията "Класически танц" от 8-11 години. В същата категория, но във възрастовата група 12-14 г., приза взе Дейманде Таранда от Русия, а при 15-18-годишните първо място бе отсъдено за Дария Голубовская от Украйна. В категорията "Съвременен танц" призове получиха Диана Лимаренко от Украйна и Елена Георгиева от България. В категорията "Народни и характерни танци" отличени бяха ансамбъл "Хасавюрт" от Дагестан и Моника Есова от България.
Всички участници и почетни гости на фестивала, както и победителите в отделните категории получиха дипломи и подаръци, сред които имаше балетен костюм по избор от "Гришко", стипендия за следващ фестивал от Музикално-продуцентската компания "Жокер медиа", както и много награди от спонсори.
Фестивалът започна на 1 юли с всекидневно водени от преподаватели на Академията на Болшой театър обучителни майсторски класове и същевременно подготвяща участниците за състезанията програма, разделена в следните категории: класически танц, народен и характерен танц, съвременен танц. Всички имаха възможност да присъстват на консултации с гост-звездите, които бяха част от журито, и всеки от участниците лично получи ценни насоки за предстоящите си изпълнения.
По време на официалното откриване на 5 юли трупата на Имперския руски балет, създадена от Мая Плисецкая и Гедиминас Таранда, пренесоха публиката в друго измерение с два незабравими спектакъла: "Кармен-сюита" и "Болеро". Не по-малко атрактивно шоу бе представено от детския танцов ансамбъл "Хасавюрт" от Дагестан. Спектакълът е единствен по рода си и показва уникалността на културата и духа на многонационалния народ на северно-кавказката република. Представлението включва завладяващи танцови изпълнения, съчетаващи спиращи дъха съвременни хореографски композиции, пред които човек не може да остане безучастен.
Часове преди началото на фестивала бе организиран флашмоб, на който присъстващите първи имаха възможност да видят костюмите на двете гостуващи трупи.
Събитието приключи с галаконцерт с участието на всички призьори и се превърна в стилен празник, изпълнен с изящество и красота.

Снимка ЖОКЕР МЕДИА

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ