Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

"Тренд":

Хората се страхуват от тероризъм, бежанци и радикалния ислям

Мария Нинова

19. Юли 2016 , брой: 162   495   0Терористичните атентати, радикалният ислям и бежанците са трите най-големи заплахи според българите. За всяка една от изброените 85% от допитаните посочват, че е заплаха за България. И трите до голяма степен са свързани с нарастващите в последните години страхове, свързани с проблемите около Близкия изток. Това сочи проучване на изследователския център "Тренд", направено сред 1000 души в периода между 2 и 11 юли. "Тренд" е нов в социологическите среди. Проучването им за геополитическите нагласи на българите е техният дебют.
Изследването показва, че 2/3 от хората са на мнение, че турското влияние у нас също е заплаха. Експертите от "Тренд" си обясняват това с историческа обусловеност, както и събитията от началото на годината, свързани с ДПС и тиражираните в публичното пространство опасения за намеса на Турция във вътрешните работи на България.
60% от хората са положително настроени към Русия, а към САЩ - 35%. Най-сериозни симпатии сред гражданите събира Германия, като 65% от всички изразяват по-скоро положително отношение към страната. Над половината от анкетираните виждат в едно ново противопоставяне между САЩ и Русия също заплаха.
Близо 80% от запитаните оценяват като опасност евентуална нова световна криза, свързана с икономиката. "Слабото икономическо възстановяване в Европа, санкциите срещу Русия, както и новините около "Брекзит" логично допринасят за страха от икономически проблеми", посочват от "Тренд".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"