26 Април 2024петък00:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Въвеждат пръстовия отпечатък в 5 болници

Пилотният проект не задължава болниците да регистрират всеки пациент с идентификатора

/ брой: 163

автор:Аида Ованес

visibility 1152

НЗОК започва тестово внедряване в реални условия на Регистрационна система за здравноосигурителни събития, съобщиха от касата. Пилотният проект засега обхваща 5 болници в София и една в Русе. Това са УМБАЛ "Св. Анна" АД в София (бившата Окръжна болница), Първа МБАЛ ЕАД София, Първа САГБАЛ "Света София" ЕАД (бившата "Тина Киркова"), Онкоболницата в София и МБАЛ-Русе АД. Изпълнителят на договора - консорциум "Стемо-Гама Консулт", ще осигури безплатно до 3 броя устройства за генериране на уникален идентификационен номер, поясняват от НЗОК. Тестът е работен и е предвиден в договора за изграждане на системата. Петте болници няма да бъдат задължени да регистрират в новата система всеки пациент.
Едновременно с работния тест, предвиден в договора, по решение на Надзорния съвет касата до дни ще започне и пилотен проект, който включва внедряването на системата в 20 болници.
ДУМА припомня, че на заседанието си от 21 юни надзорниците възложиха на управителя на касата да въведе пилотен проект за пръстова автентификация в 20 болници, отчели  най-голям брой хоспитализации през 2015 г.
Още през февруари от Конфедерацията за защита на здравето заявиха, че ще атакуват в съда идеята на пръстовите отпечатъци. Те бяха и една от причините лекарите да не подпишат Националния рамков договор.
Идеята за пръстовите отпечатъци хрумна на Москов в началото на октомври м.г., когато обяви, че до края на януари 2016 г. системата ще бъде въведена. По думите му това ще гарантира контрол на изразходваните средства от здравни вноски. В края на февруари вече бе избран изпълнителят на обществената поръчка - "Стемо-Гама консулт". Нейната оферта бе 4 пъти по-скъпа от другата фирма "Контракс". Спечелилата фирма предложи 398 хил. лв. за проекта и по 239 лв. за четец, а отпадналата предлагаше 88 хил. лв. без ДДС за системата и по 190 лв. за устройство. Четците ще си ги купуват лекарите, зъболекарите, болниците и аптеките и отделно ще плащат абонаментна такса за поддръжка на системата.


Още едно лекарство без аналог изтеглят от България

Лекарството Olysio от 150 мг капсули, което съдържа активното вещество simeprevir, няма да се продава у нас слез 31 декември. За това е уведомила Изпълнителната агенция по лекарствата фирмата "Янсен-Цилаг". Медикаментът е за лечение на хроничен хепатит С при възрастни пациенти в комбинация с други препарати. След извършена проверка от ИАЛ към 4 юли е установено, че в България няма разрешен за употреба друг лекарствен продукт, който да съдържа активното вещество simeprevir.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ