25 Април 2024четвъртък13:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП настоява за нова визия на държавата в икономиката

Левицата внесе нов закон за управление на държавните и общинските предприятия, обяви Драгомир Стойнев

/ брой: 164

автор:Юлия Кулинска

visibility 32

ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе вчера в НС законопроект, даващ нова визия и променящ концепцията за ролята на държавата в икономиката. "Държавните и общинските предприятия са важен стратегически сектор. Те могат да генерират печалба и ръст в икономиката, вместо да се използват за източване на обществен ресурс и по-късно да бъдат приватизирани". Това заяви вчера пред журналисти в парламента депутатът от левицата и член на ИБ на БСП Драгомир Стойнев. Законопроект за публичните  предприятия е първата стъпка от алтернативата, която левицата иска да покаже за начина на управление на икономиката и участието на държавата в нея. Според Стойнев много важно е да се сложи ред в управлението на обществения ресурс. Той обясни, че законопроектът касае управлението на търговски дружества с над 50% държавно и общинско участие. Стойнев е категоричен, че икономика не се прави само с преразпределяне на европейски средства. Държавата и общините трябва да се научат да управляват своя ресурс ефективно, подчерта той и даде пример как едно губещо предприятие като ВМЗ "Сопот" може да генерира печалба и заетост, когато се управлява добре.
Стойнев подчерта, че законопроектът има за цел да да спре унищожаването и източването на публичния ресурс и неговото разпродаване. "Държавните и общинските предприятия трябва да започнат да се управляват на пазарен принцип. Трябва да бъде пресечена зависимостта на държавния сектор в икономиката от политическите промени. Да спрат партийното влияние и назначаването на "калинките" в бордовете на държавните предприятия. Да има ясни критерии и механизми за назначаване на висши мениджъри с професионални качества", обясни Стойнев основните цели на законопроекта. Това ще бъде една от предпоставките България да кандидатства в Европейската организация за сътрудничество и икономическо развитие, защото законопроектът напълно отговаря на поставените от нея изисквания, отбеляза той.
Социалистът смята, че работата на пазарен принцип означава държавните и общински предприятия да работят с професионален борд, да има конкурси, пълна отчетност и прозрачност на това, което се върши в тези предприятия. Трябва да се знае, че бордът може да бъде сменян единствено според резултатите на предприятието, а не според съответното правителство, което желае да назначи партийно лоялни некадърници, заяви бившият министър на икономиката и енергетиката.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 192

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 187

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ