08 Май 2024сряда07:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Политиците за ситуацията в Турция

/ брой: 165

автор:Юлия Кулинска

visibility 29


Росен Плевнелиев:
Не бива съседката ни да бъде въвлечена в безкрайна спирала на репресии

Турските власти трябва да предприемат незабавни действия, за да възстановят законността, върховенството на правото, и не трябва да позволят страната да бъде въвлечена в безкрайна спирала на репресии, заяви президентът Росен Плевнелиев. Той е убеден, че на насилието не бива да се отговаря с насилие и апелира турските власти да съобразят действията си със закона и демократичните ценности.

Бойко Борисов:
Изискват бързи реакции от всички

Динамиката и мащабът на събитията в света през изминалите седмици и множеството предизвикателства, пред които сме изправени, изискват бързи реакции от всички - служби, управляващи и граждани, за да гарантираме сигурността в страната ни, заяви премиерът Бойко Борисов вчера по време на конференция. На нея заедно с висши военни бяха обсъдени мерките по отношение на събитията в Турция. "Продължаваме да работим заедно с министър Ненчев и благодаря за помощта по границата на всички военни, които се включиха. Справиха се чудесно в съвместните действия с МВР", подчерта Борисов.

Атанас Мерджанов, БСП:
Обявяването на извънредно положение е достатъчно притеснително

Обявяването на извънредно положение в която и да е държава е достатъчно притеснително, още повече, когато става въпрос за наша съседка, при това един от лидерите на Балканите в икономическо отношение, коментира депутатът от БСП Атанас Мерджанов в НС. Всичко това се случва в условията на силен мигрантски поток, но България ще бъде потърпевша в най-сериозно и силно отношение, опасява се той. "И в този смисъл България трябва да се постави в ситуация да бъде изразител на мнението на ЕС и всички онези изисквания, които са предявени към Турция, която претендира да е нормална, светска държава, пълноправен член на ЕС. Българското правителство и министърът на външните работи трябва да следят за спазването на човешките права в Турция", подчерта Мерджанов. Той смята, че ще има много българи, които ще бъдат потърпевши от обявеното извънредно положение. Затова кабинетът, дипломатите ни, МВР и спецслужбите, които до момента са информирали достатъчно коректно депутатите, трябва да са в усилен диалог с представители на турската държава.

Георг Георгиев, ГЕРБ:
Няма опасност за българските граждани

Няма опасност и нямам притеснения по отношение на българските граждани и българската страна заради обявеното извънредно положение в Турция, призна депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев. Към настоящия момент очакваме да се запознаем с параметрите и докато не бъде обявено в турския държавен вестник какво ще се случва, няма как да знаем в какво ще се състои то, заяви той. Георгиев обясни, че Народното събрание може да излезе само с позиция, която е в неговите правомощия, а външната политика на България се следи от кабинета и правителството. Той уточни, че всички дипломатически представителства в Турция са във връзка с българските граждани там.

Радан Кънев, ДСБ:
Случващото се едва ли ще има пряко отражение за сигурността ни

Не мисля, че обявяването на извънредно положение в Турция има пряко отражение за нашата национална сигурност, каза съпредседателят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев. По думите му всички сериозни тревоги за развитието на Турция, които бяха валидни вчера, са още по-валидни към днешна дата с оглед на фактическото суспендиране на демокрацията и конституционния ред в страната. Кънев смята, че в тази ситуация да се планира провеждане на български национални избори в Турция изглежда нереалистично. Той даде пример с държави като Иран и Ирак, където също не се провеждат избори с оглед на сигурността на тези, които провеждат изборите. Как ще има български избори там, където няма турски, попита риторично Кънев.

Валери Симеонов, ПФ:
Не виждам рискове за България, Ердоган решава вътрешни проблеми

Не виждам рискове за България в близко време, защото с това извънредно положение Ердоган решава вътрешни проблеми, коментира съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. "Става явно, че опозицията на Ердоган не е ликвидирана, тя е все още жива и тези крайни мерки са насочени срещу нея. Ще ми се в съседство с България да нямаме една нова Чили, с  нов Пиночет и стадиона, на който се извършват екзекуции. Връщам се към 1973 г., дано да нямаме такъв случай, но всичко върви натам", каза Симеонов.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 2278

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 2238

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 2047

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2356

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 2152

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 2170

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2446

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 2261

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2396

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ