20 Април 2024събота06:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Пилзен - столица на живата бира

Музеят на пивото е истинска атракция за всички туристи, посетили красивия чешки град

/ брой: 166

автор:Надежда Ушева

visibility 2941

Като кажем Пилзен, несъмнено се сещаме за... бира, която се произвежда в чешкия град, разположен в областта Бохемия на 90 км, западно от Прага. Той е четвъртият по големина в Чехия и благодарение на кехлибареното пиво с марката "Пилзнер Урквел" става световноизвестен. Населението му наброява около 163 000 души.
Пилзен обаче не е само бира... Градът има богата история и култура, които му завещават множество любопитни забележителности. Сред тях се нарежда готическата катедрала "Свети Вартоломей", която се намира на градския площад. Нейното строителство започва в края на XIII век, заедно със създаването на самия град, и приключва през XVI век. Кулата на катедралата е 102,26 м и това я прави най-високата в цяла Чехия. 
Друга красота, която се издига в центъра на Пилзен, е внушителната синагога, която е третата по големина в света и втората в Европа след тези в Йерусалим и Будапеща. Eвреи в града живеят още от XIV век, а през 1893 г. пилзенската синагога е завършена. Храмът е действащ, като в него се провеждат също така концерти и изложби.
Ренесансовото кметство е друг шедьовър, построен през 1554-1559 г. по дизайн на италианския архитект Джовани де Статия. Между интересните сгради е и тази на Музея на епархията, която се състои от Францискански манастир. В него може да се разгледа експозиция на готически, ренесансови и барокови скулптури, параклиса на Света Барбара и трапезарията на бароков манастир с изложбената зала.
Подземните проходи на Пилзен под Стария град са една от главните атракции. Най-ранният е бил направен през XIV век, а последният - през XIX век. Общата им дължина е около 20 км, като за туристи са отворени 800 м. Тунелите са между 9 и 12 м под земята, вътре е студено и е добре да си носите дрехи, ако решите да ги посещавате.
Не бива да си тръгвате от Пилзен, без да сте разгледали една от най-големите пивоварни - "Пилзенски Праздрой". Тук се прави бирата "Пилзнер Урквел", която се приготвя по специална технология още от XIX век.
Старата част на завода е превърната в музей, където има експозиции, разказващи за историята на пивото. Показани са и старите технологии, събрана е цялата историческа хроника за най-почитаната от чехите напитка, започвайки от първите малцови мелници - чак до най-съвременните автоматизирани пивоварни. По време на обиколката в завода, който е разположен близо до гарата, ще видите и как са изглеждали чешките кръчми през XIX и първата половина на XX в. Колекцията на музея съдържа 30 000 бирени етикета от цял свят. Тук е поставена и снимката на Юрий Гагарин с бирена бутилка в ръка. Първият космонавт посещава Пилзен през 1966 г. В музея се пазят и редица любопитни рекорди, свързани с пивото.
Пилзенската бира е с голяма популярност не само в Чехия, а и в Европа, и САЩ. Друга марка, правена в същата пивоварна, е "Гамбринус", която също е разпространена. Разходката из света на бирата ще завърши с... дегустация на жива бира - точно от извора, източена от огромните казани, които се намират на студено в подземието на сградата.
Друга световна марка, създадена в Пилзен, е "Шкода". Нейното начало се слага от граф Валенщайн-Вартенберг, който през 1859 г. основава леярна машиностроителна фабрика. "Шкода" е една от малкото марки с над 110-годишна история в автомобилостроенето.
Пилзен има интересна история извън света на бирата. Той е споменат за пръв път като замък със същото име през 976 г. Обявен е за град през 1295 г., когато крал Венцеслав II основава новата част, разположена на 10 км от първоначалното място, което днес е известно като Стари Пилзенец.
През XIV век е третият по големина град в Чехия след Прага и Кутна Хора. Император Рудолф II управлява Свещената римска империя от Пилзен от 1599 до 1600 г. По време на 30-годишната война градът е завладян през 1618 г. от Мансфелд след обсадата на Пилзен, а императорските войски успяват да го освободят чак през 1621 г. 
В края на XVII век архитектурата на Пилзен е повлияна от барока. Днес историческият център е обявен за архитектурен резерват и се намира под защита от 1989 г. Пилзен бе избран за Културна столица на Европа за 2015 г.
 

Централната гара

Внушителната синагога, която е третата по големина в света
 

В Музея на бирата...

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ