26 Април 2024петък20:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отвсякъде по нещо

Вместо бели пари - златни

В днешното време на несигурност, кризи и какви ли не злощастия, силен стремеж към увеличаване на резервите от злато

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 38

Старата поговорка "Бели пари за черни дни" вече има нов вариант - в тон с днешните метаморфози на живота: "Златни пари за черни дни!"
Защо златни?
Защото златото се оказва съкровище, което най-малко се влияе от кризи, инфлации, рецесии и какви ли не още злощастия. То не само си държи цената, но я и качва, качва, качва... сладък шепот в ухото на всеки, избрал да влага в злато!
Става дума както за отделни вложители, така и за цели държави.
Първи в класацията по златни резерви са САЩ с 8133 тона, като куриозното е, че през 1952 г. те са имали златен резерв от фантастичните 20 663 тона. Днес ги следва Германия с 3381 тона, Италия - 2451, Франция - 2435, Китай - 1762, Русия - 1392, Швейцария - 1000, Япония - 765, Холандия - 612, Индия - 557.
За да се застраховат от всевъзможни сътресения, последните няколко години и инвеститорите, и централните банки показват засилен интерес към златото и почти всички държави се стремят да увеличат запасите си, търсят убежище и сигурност в златото. Само през втората половина от 2015 г. финансовите институции в света са добавили 336 тона злато към златните си резерви.
В тази класация засега България заема 47-мо място. Нейните запаси са 40,2 тона. За огромно съжаление, обаче, добивът е даден в ръцете на чужденци за жълти стотинки и ограбването на нашите находища е чудовищно. Знаят се виновниците, знае се как може да бъде спряно престъплението и как страната ни да не бъде третирана като колониална държава, но... не се прави нищо от властта.
В същото време американски спътници известяват, че под Пирин и под Родопите има огромни неразработени находища от злато, които биха донесли на страната ни невероятните 1100 (!) милиарда долара...

"Метаморфозата", но не по Кафка

 



За някои западни страни се знае, че са толкова уредени във всяко отношение, та дори е скучно да се живее в тях. Но явно не всички мислят така, защото животът на всяко човешко същество все пак е сложен, тревожен и болезнен. За да се избави от такива натоварвания, британският дизайнер Томас Туейтс решава да стане... коза в Швейцарските Алпи!
Посещава психолози, невролози, зоолози, консултира се с какви ли не специалисти, изучава поведението и движенията на козите, поръчва си протези с копита, упражнява се да ходи с тях, обмисля дори да си сложи изкуствен стомах, за да може да яде трева.
В началото козите го гледат с подозрение, боязливи са, но после го приемат. Той се движи три дни със стадото, след туй - още три дни като... самотна коза. Не му е лесно, нито му е толкова забавно, колкото си е мислел преди това. Независимо от несгодите, обаче, Туейтс е доволен - той е прекарал шест дни простичък живот.
Преживяното се кани да опише в книга, а през септември иска да представи изложба в Лондон. 


Съединението прави силата


Тази мъдрост, изписана на сградата на Народното събрание в София, явно е влязла в главите и на още много хора по света, защото един от тях, норвежкият милиардер Петер Стордален, прави предложение Дания, Норвегия и Швеция да се обединят и така да оформят единна скандинавска нация.
Стордален е хотелиер и собственик на няколко хотелски вериги. Той смята, че ако трите държави се обединят, те ще представляват голяма сила - и по население, и по територия, и по икономическо могъщество. Милиардерът прави реверанс пред съседите, нарича ги "чудесни", "авангардни", "предприемчиви" и вярва, че имат усет към модерните технологии. Смята, че трите държави ще могат заедно много по-успешно да продават самолети, автомобили, нефтени платформи.
Предложението на Петер Стордален е посрещнато със смесени чувства...


Цветята греят, когато им говориш


Преди време една българска актриса казваше, че говори на доматите в градината си и дори им пее песнички, от което те стават от хубави по-хубави. Или: общуването с растенията е много полезно за тяхното развитие.
Може би водени точно от такава философия собствениците на голяма британска фирма за цветя са назначили трима служители, които да говорят на цветята, за да растат по-бързо и да са по-красиви.
Според специалисти цветята са живи същества и обичат вниманието. Ако ги оставиш самотни, те започват да страдат, залиняват. Ако си бъбриш с тях, ако им пееш песнички и им се радваш, те направо цъфтят от щастие и така правят щастливи и стопаните.
 Различните цветя имат различни предпочитания, затова и думите, и песните следва да се съобразяват с тях. Става ясно, че половината от любителите на цветя им говорят. Най-много са поклонниците на тази идея в Лондон - около 60 на сто. 


Плаващ "град" за 10 000 души



Така вече е наречен от мнозина туристическият кораб "Хармония на моретата", строен три години във Франция и смятан за най-големия в света. Неговата характеристика наистина зашеметява:
- водоизместимост 227 500 тона;
- 362 м дължина, 66 м ширина, 72 м височина (колкото 20-етажен жилищен блок);
- 10 000 пасажери - екипаж и пътници;
- 18 мостика;
- 2747 каюти, от които 2000 със собствен балкон;
- специален апартамент от 140 кв.м на два етажа с иконом към него, пиано и 83 кв.м тераса, който струва 15 000 евро на седмица;
- 60 програми за туристи, сред които лечение на целулит, избелване на зъби, участие в търгове за произведения на изкуството, запознанства и т.н.;
- две улици с магазини, кафенета и ресторанти;
- 23 басейна, алея за фитнес, която обикаля целия кораб, ледена пързалка, бар, обслужван от роботи;
- театър с 1400 места, казино с 21 игрални маси, където единствено е разрешено да се пуши на борда на кораба;
- игрище за баскетбол, за голф...
Очаква се туровете да бъдат с продължителност от седмица до 10 дни, да започват в Маями, Флорида, и да продължават между островите в Карибите. Цени - 1000, 2000 евро и нагоре.


Когато дърво и камък се пукат от... жега


Жегите не са изненада за Индия, но това лято те надхвърлят всякакви граници: 51 градуса по Целзий в индийския град Фалоди, щата Раджастан. Оказва се, че това е най-високата температура, отчетена в страната, откакто там се правят метеорологически наблюдения. Истински рекорд!
Предишните рекорди са от 1956 г., когато в град Алвар на същия щат са измерени 50,6 градуса, и от 1914 г., когато в щата Чуру са отчетени 50,2 градуса.
Както е речено, дърво и камък се пукат от студ, но се пукат и от... жега!

... и удължава живота с една година

За черния шоколад са изписани цели томове статии и не един и двама души са направили научна кариера след изследвания на неговите качества. От тези изследвания става ясно, че внимателно следва да се чете информацията на опаковката и да се търси черен шоколад със 74 и повече процента какао в него. Учените твърдят, че той е най-полезен. Предпазва от образуването на тромби в кръвта, защото те водят до сърдечносъдови заболявания.
Помага на пушачите да се преборят с някои щети по артериите, които са резултат на тютюнопушенето.
Съдържа магнезий, а магнезият е много ценен за мозъка. В достатъчно количество подобрява паметта, противодейства на болестта Алцхаймер, както и на други мозъчни заболявания.
И още: засилва имунната система, преборва стреса и усещането за несигурност и тревожност. Парадоксалното е, че черният шоколад е голяма слабост на жените, но той е много по-полезен... за мъжете.
Накрая: удължава живота с една година!

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ