24 Април 2024сряда10:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард

Боряна Тимнева:

Липсата на движение е сред най-големите проблеми на съвременния човек

Ако можем да балансираме и намираме време за спорт или кратки разходки през работния ден, със сигурност ще се чувстваме по-добре, убедена е кинезитерапевтката

/ брой: 166

автор:Альона Нейкова

visibility 2132

БОРЯНА ТИМНЕВА завършва Спортното училище "Юрий Гагарин" в Бургас. Има висше образование от Националната спортна академия "Васил Левски" със специалности педагог и треньор по лека атлетика. Трупа опит и като учител в училище и в частна детска градина. Придобива и трета висша специалност (следдипломна квалификация) - кинезитерапия. В определен период работи като частен кинезитерапевт и масажист към посолството на Финландия, като е на повикване и в някои клиники. Специалността козметик придобива след завършено професионално обучение към Средното професионално-техническо училище по фризьорство и козметика в София. От няколко години работи в столичната Jewel Skin Clinic, където в момента е сред най-търсените специалисти.


"Наследствените болести в ставите се виждат от ранна детска възраст"


- На много жени се налага да спазват дрескод в офиса и да ходят на висок ток, някои го правят и абсолютно доброволно, от суета. И така краката се оказват в капана на неудобните обувки повече от 9-10 часа на ден. Има ли как да облекчим това състояние и да положим някакви ефикасни грижим за стъпалата след дългия ден, прекаран накрак?
- Когато дамите се приберат вкъщи, могат да направят вана за крака с хладка вода и хималайска кристална сол. Рецептата е следната: в 3 литра вода и 150 грама хималайска кристална сол се накисват краката за половин час. Тази лесна процедура облекчава умората и релаксира напрегнатата мускулатура. Също така жените могат сами да си масажират стъпалата, като стимулират акупунктурни точки.
- Вярно ли е, че тежката чанта може да предизвика болки в гръбначния стълб?
- Да, точно така, често се случва тежката чанта да предизвика болки в гръбнака. Затова е препоръчително да разпределяме тежестта и на двете ръце или рамене. По този начин гръбначният стълб се натоварва равномерно и от двете страни и не се появява гръбначно изкривяване и болки.
- От какво страда съвременният човек? Какви са най-многобройните оплаквания на вашите пациенти?
- Най-често хората се оплакват от неразположение във врата и раменете. Повечето работят с компютър на бюро и от заеманата поза и дългото време, което прекарват пред мониторите, се провокират болките в мускулатурата на долната част на шията до горната част на ръцете.
- Работата в офис и дългото стоене в седнало положение ли са големият проблем на хората в наши дни или по-страшна е тоталната липса на движение?
- И дългото стоене в седнало положение, и липсата на движение като цяло са големите проблеми във всекидневието на съвременния човек. Ако можем да балансираме и намираме време за спорт през седмицата или раздвижване и кратки разходки през работния ден, със сигурност ще се чувстваме по-добре.
- Как да помогнем на тялото след дългата работна седмица и да отпуснем ставите и мускулите в домашни условия? Кажете някои трикове...
- Като кинезитерапевт препоръчвам вана с етерични масла и морска сол, както и масаж на цялото тяло.
- Кои са симптомите, които често пропускаме, а те всъщност ни алармират, че бързо трябва да идем при специалист като вас?
- Основните симптоми са болки в ставите, коленете, раменете и в мускулите на гърба и врата.
- До каква степен проблемите със ставите и болестите на тялото са наследствени?
- Наследствените болести в ставите се виждат от ранна възраст. Необходимо е да се наблюдава детето и ако се забележат симптоми, трябва да се вземат навременни мерки, за да не се задълбочат проблемите в по-зрели години, когато вече много трудно може да се повлияе.
- Много жени казват: майка ми имаше даден проблем, ето че и аз го имам, нищо не може да се направи! Редно ли е да се предаваме пред наследствената обусловеност или кинезитерапевтът може да помогне на тялото да се пребори с някои проблеми?
- При по-зряла възраст кинезитерапевтът може да повлияе за заздравяване и релаксиране на мускулатурата, за облекчаване на болките и за подобряване подвижността на ставите. За съжаление на пълното премахване на проблема не може да се разчита поради изкривената вече костна структура. Съветът ми е при знанието на родителите за даден проблем, който се предава по наследство, да се наблюдава детето от малко дали има същите симптоми и да се вземат мерки, докато не се е формирал напълно костно-ставният апарат.
- Защо добрият масаж на тялото ни кара да се чувстваме толкова добре? Кои механизми се активират, за да се получи това усещане за облекчаване на болките и пълен релакс?
- Добрият масаж подобрява кръвообращението и по този начин се пренасят хранителни вещества и кислород до всички органи и системи, мускули и стави. Също така се подобрява лимфният дренаж, като така от организма се изхвърлят токсините и излишните течности. При професионално изпълнен масаж се отпуска напрегнатата мускулатура и се въздейства върху болезнените точки, като така се облекчават болките и се възстановява еластичността на мускулите и подвижността на ставите.
- Има ли как машина или някакъв специален уред да замести работата на кинезитерапевта? Кои са новостите в това отношение, които могат да ни помогнат да ревитализираме тялото, разбира се, под лекарско наблюдение?
- Съществуват различни уреди, които подпомагат подвижността на ставите. Има и такива, които съдействат за изглаждане на кожата и премахване на целулита. Въпреки широко разпространеното схващане това не е само козметичен дефект, а е също и болестно състояние поради факта, че се притискат кръвоносните съдове и там мястото е с нарушено кръвообращение, студено и болезнено. Естетичната медицина е в непрекъсната услуга за постигане на нашата перфектна визия и добро самочувствие. Последното изобретение, с което ни изненадва, е авангардна машина, благодарение на която вече можем да се похвалим със секси дупе като на Дженифър Лопес.
- Възможно ли е наистина някакъв апарат да ни гарантира мечтаните резултати без никакво усилие, без специални тренировки или пластична намеса?
- Действително, досега можехме да се радваме на т.нар. бразилско дупе само с упорити усилия, полагани продължителен период от време във фитнес залата. Обаче жените днес имат още една неизискваща подобна саможертва възможност - и това е Icoone. Новопроектираният медицински апарат разполага с изключителни възможности за премахването на различни несъвършенства както в областта на тялото, така и на лицето: отпуснато дупе, двойна брадичка, целулит, бръчици, повехнала кожа... Това са само част от проблемите, които машината решава. В случая работата на кинезитерапевта се състои в това най-напред мислено да разчертае проблемните зони, след което с помощта на специален накрайник ги обхожда с определени техники на движение и ритъм, сменяйки посоките - първо, нагоре, а после, надолу. Процедурата трае 10 минути, нарича се "Фокус" и е строго индивидуална за всеки пациент. Предхожда се от базова терапия с продължителност 20 минути.
- Обаче много жени се притесняват от подобни манипулации, тъй като често са доста болезнени...
- Не и с този апарат. Терапията с него много наподобява ръчен масаж, но с далеч повече "екстри", които дори и най-подготвеният специалист няма как да направи. Човешката ръка е способна да прищипва, повдига и разтяга кожата, но не може да осъществи това фракционирано пулсиращо действие, благодарение на което се разнася натрупаната лимфна течност и се подпомага борбата с целулита, например. Това е в силата единствено на машината. Освен това мини- и микроролерите стимулират фибробластите, повишават синтеза на колаген и еластин и подобряват еластичността, плътността и тонуса на кожата като цяло. Казано накратко, Icoone моделира тялото, при това терапията не само е абсолютно безболезнена, но и доста приятна като усещане.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ