17 Април 2024сряда02:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

140 хил. души в България страдат от сърдечна недостатъчност

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 75

В предишни броеве на ДУМА писахме как трябва болният от сърдечна недостатъчност (СН) да се грижи за себе се, как близките му да се грижат за него. Днес, драги читатели, искаме да разкажем какво държавата ни не прави за хората със СН.
За жалост у нас няма достоверни данни за заболеваемостта и разпространението на СН, няма публикувани данни от цялостен регистър на болните със СН, трудно е да се следят резултатите от лечението на пациенти със СН. Смята се, че СН засяга приблизително 140 000 души в България и се очаква разпространението й да нараства в бъдеще заради застаряващото
население. Според ръководството за СН на Европейското кардиологично дружество приблизително 1-2% от населението на Европа е със СН. Следователно, предвид населението от 7,3 млн. души на България, вероятно около 140 000 в страната страдат от СН. Въпреки това няма достоверни източници на данни, които да потвърдят това приблизително число. А надеждното и широкомащабно събиране на данни дава възможност за планиране на лечението въз основа на научни доказателства. Анализът на данните и показателите за ефективност играят важна роля при разработването на здравните политики. Резултатите от проследяването дават на създателите на политики нужната информация, въз основа на която инвестициите се насочват към подходящите цели, за да се подобрява качеството на услугите. Въпреки че страната ни е потвърдила участието си в Световната програма за повишаване на осведомеността за сърдечната недостатъчност, няма национални и регионални планове за подобряване на резултатите от лечението на СН в България, а националното лидерство за насърчаване и осъществяване на напредък в областта е минимално. СН не е заложена като приоритет в съществуващите планове в здравеопазването в България. В новата Национална здравна стратегия 2014-2020 сърдечносъдовите заболявания заемат централно място, но СН не е включена. Освен това СН не е част от Националната програма за незаразни заболявания 2014-2020.
Сърдечната недостатъчност е нарастващ проблем в Европа. Важно е да имаме изчерпателни данни за реалните измерения на СН в България, за да създадем национални и регионални стратегии за лечението й, коментира доц. д-р Пламен Гацов, председател на Работната група по сърдечна недостатъчност към Дружеството на кардиолозите в България, ръководител на клиниката по кардиология в болница "Лозенец" в София.
В България няма медицински сестри, специализирани в лечението на СН. Специализираните медицински сестри могат да осигурят така необходимата последователност в лечението от болничната до извънболничната среда, и могат да предложат допълнително обучение и по-добра подкрепа на пациентите със СН.
Необходими са планове за дългосрочно лечение на СН, за да се осигури гладко преминаване на пациентите от болничната среда към дома. Най-уязвимият момент за пациентите е изписването им от болницата.


Нездравословният начин на живот, като вредните хранителни навици и тютюнопушенето, могат да увеличат риска от сърдечна недостатъчност с 50%.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ