18 Април 2024четвъртък20:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Инфекциите ходят безплатно на курорт

Диария, повръщане и температура са защитни реакции на организма

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 535

Заветната заповед за отпуската ви е вече в джоба. Хотелът - резервиран. Плажните масла, банските и хавлията - в сака, челядта - строена. "Дръж се, море - идваме!"
Уви, радостта може да бъде помрачена от вирус или бактерия, които, без да са си платили за курорт, на ваш гръб са решили да се забавляват на морето. Не го приемайте лично - просто се опитайте да ограничите максимално пораженията, които ще нанесат на дълго планираната почивка. В такъв момент имате чувството, че най-близката тоалетна е на около 1000 км от вас...
Най-често срещаните летни инфекции у нас са чревните, подчертават специалисти. Вирусните се причиняват от ентеро- и ротавируси. Както и по-рано са коментирали лекари за страница "Здраве" на нашия вестник. Ентеровирусите са обичайните причинители на т.нар. летни грипове. А най-честите причинители на бактериални инфекции са шигели, салмонели и др. И двата вида инфекции засягат храносмилателната система. Често явление са по морето - там се събират много хора, занижена е хигиената, съхранението на храната е по-различно, отколкото у дома.
! Плажът не е място за хранене, подчертават лекарите.
! Мийте редовно ръцете си със сапун, особено преди хранене, а при невъзможност ползвайте влажни антибактериални кърпички.
Симптомите на двата вида инфекции са сходни - диария, повръщане, болки в корема, температура. Диариите не са летен проблем, а целогодишен. Особено - причинените от ротавируси. Тук е мястото да се спомене, че за малчуганите проблемът с ротавитурите има лесно решение - противоротавирусна ваксина. Всеки родител може да се информира за нея при личния лекар или при педиатъра. Ротавирусните диарии протичат най-тежко при малчуганите. Според педиатрите и инфекционистите важното е да не се допусне обезводняване на организма. Те обясняват, че кърмачетата и малките деца имат няколко пъти по-бърза обмяна на течностите от възрастните и затова само за няколко часа загубата на вода за тях може да е фатална.
Не бързайте да посягате към лекарства, а още повече - към антибиотици, предупреждават и българските, европейските лекари. Те препоръчват при диария първо да се мине на диета и да се ядат само солети, обикновени бисквити, препечен хляб. Не бива да се консумират каквито и да е плодове и зеленчуци. Диетата на сухар и бисквити трябва да се спазва поне още два дни, след като разстройството е преминало.
Известните от бабите ни средства - преварена вода, чай от джоджен или шипка са "спомагателно средство", което има слаб ефект, но пък пазят организма от обезводняване.
Световната здравна организация (СЗО) препоръчва в цял свят специален разтвор, в който в определено съотношение се съдържат глюкоза и натрий. Разтворът се усвоява много бързо (10 мл на 1 кг тегло за час). Така че преди да тръгнете на лятната си почивка, особено, ако сте с децата, минете от аптеката и си купете от разтвора.
"Има лекарства, които потискат чревната перисталтика, спират разстройството и дори може да доведат до запек. Но не е препоръчително да се вземат, защото диарията сама по себе си освобождава организма от токсините, а тези лекарства потискат това действие. Затова те не трябва да се дават, особено на деца до 3 г.", препоръча преди време педиатърът от Инфекциозна болница в София доц. д-р Атанас Мангъров.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ