29 Март 2024петък04:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

В началото бе словото...

27 юли днес и преди единадесет века

/ брой: 167

автор:Лозан Такев

visibility 1077

Така е. Така го знаем, че в началото е било словото... Но сега в началото са цифрите, вълнуват ни повече числата, доходите, разходите, концесиите за 99 години... Вълнуват ни налудничавите изчисления на НОИ, че средната пенсия щяла да се вдигне след тридесет, четиридесет и повече години... Може би след 1100 години ще бъде оная, която ни е необходима. Нарочно дадох пример с числото 1100, колкото години се навършват от смъртта на свети Климент Охридски на 27 юли това лято. И за тая годишнина едва ли от специалните министерства, от Министерския съвет, в парламента, някой ще се сети... Всички споменати се интересуват от други неща - най-малко от българската история и култура. И там цифрите и числата са приоритетни.
И там в началото не е словото... Словото винаги е било на заден план.
Премиерът нямаше как да прочете Карл Май и нямаше Винету да му е единственият любим герой, ако я нямаше славянската азбука, дело на Кирил и Методий и на свети Климент Охридски, който е усъвършенствал и опростил глаголицата и е подобрил кирилицата, за да е достъпна до повечето ползващи я. Имал е три хиляди и петстотин ученици, а днес тя, славянската азбука, се практикува от поне двеста или триста хиляди, дори милиони жители на планетата ни... Няма как да не извиква чувството на гордост подобен факт... А защо няма как тая гордост да е и сред управляващите, в средите на Министерството на образованието, Министерството на културата, в Министерския съвет, в общините, в Народното ни събрание, да е и в техния дневен ред!? И как без тая азбука щяха да бъдат достъпни техните спорове за квотите на партиите в разни добре платени комисии, назначенията на Калинки и Каринки, търсенето на виновните за фалити на банки, на идеи, на нравствени ценности!? Ако това беше така, щеше да има всенародно оживление поне!... А то, като изключим националната телевизия, вестник ДУМА и тук-там частично просветление в медиите, ние отново ще следим екшъна между Митьо Очите и Божо Кравата; адреналина от кандидатпрезидентските бисери; споровете за Белене и бъдещите купувачи; въпросите за концесията и всичко възможно да се даде на концесия; отново ще ни занимават с офшорки; с партията ДОСТ; със шуробаджанашките назначения; с гафовете на държавния глава и санкциите срещу Русия; с антиславянските настроения и антируските изстъпления; с натовските подготовки за война с Русия, където също се ползва същата азбука...
Климент Охридски е първият български епископ на българския език, на българския народ... Климент Охридски тридесет години е утвърждавал християнската вяра, сам си е подготвил гроба в манастира "Свети Пантелеймон" и в деня на неговата смърт се отбелязват с помени и учениците Сава, Ангеларий и Горазд. А датата е 27 юли преди единадесет века... Да помним това. И не без гордост да съхраним неговото дело, азбуката му, която за повечето от нас е началото и в началото. Като слово, с което ще останем и утре като нация, като народ, като култура и славянска просвета...
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ