26 Април 2024петък20:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стрелецът от Мюнхен - психично нестабилен

18-годишният германец с ирански корени, който уби 9 души, бил тормозен от съучениците си и увлечен по темата за масови убийства

/ брой: 167

автор:Дума

visibility 54

Докато Мюнхен се опитва да се успокои след преживения кошмар в петък вечер, продължават да излизат подробности около стрелбата и извършителя й. 18-годишният германец с ирански корени Давид Али Сонболи, който уби 9 души в баварската столица, е бил ученик, роден и израснал в Мюнхен. При претърсването на стаята му в жилището, където е живеел с родителите си, не е намерено нищо, което да подсказва на следствието връзка с джихадистката групировка "Ислямска държава". Сред вещите му обаче е намерена книга със заглавие "Амок в главата ми - защо учениците убиват". Открити са също и други материали, които насочват към заключението, че момчето може би е било обсебено от темата за масови убийства.
"Дейли мейл" цитира разкази на съученици на Сонболи, според които той бил тормозен в училище и се заканвал, че един ден ще убие съучениците си, които се отнасят грубо с него. Германският вътрешен министър Томас де Мезиер също каза, че младежът вероятно е бил в миналото жертва на тормоз от свои връстници. Съобщава се, че го тормозели предимно връстници от турски и арабски произход. Преди време Сонболи е бил жертва на грабеж и побой.
От прокуратурата в Мюнхен разкриха, че са налице индикации, че младият мъж е страдал от депресивно заболяване и е започнал медицинско лечение. Сонболи страдал от синдром на дефицита на внимание и хиперактивност. От полицията уточниха, че младежът също така не е имал "абсолютно никакво отношение към темата за бежанците". Шефът на мюнхенската полиция Хубертос Андре заяви, че нападателят вероятно е бил повлиян от норвежкия масов убиец Андерш Брайвик. Стрелбата в Мюнхен се случи в деня на 5-ата годишнина от масовия разстрел на остров Ютьоя и Осло. Преди стрелбата младежът се провалил на изпит в техникума, където учел.
Прокуратурата разполага с доказателства, че Сонболи е подлъгал потенциалните си жертви със съобщение във фейсбук, в което им обещал, че "ще ви купя каквото пожелаете, само да не е прекалено скъпо".
Давид Сонболи е използвал 9-милиметрово оръжие, което е било незаконно. Все още не е ясно откъде младежът се е сдобил с пистолет. В раницата му са открити 300 броя муниции.
Междувременно стана ясно, че стрелецът се е самоубил пред очите на полицейските служители.
Сред пострадалите 35 души в черния за Мюнхен петък е и 52-годишна българка, която в настъпилата паника по улиците паднала и счупила ръката си. Трима 14-годишни и двама 15-годишни младежи са загинали в резултат на стрелбата в търговския център. Останалите жертви са на 17, 19, 20 и 45 години.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че службите за сигурност ще направят всичко възможно за безопасността на обществеността. "Всички ние - казвам това от името на цялото федерално правителство, скърбим със свити сърца за тези, които никога повече нямат да се върнат при семействата си. На семействата, родителите и децата, на които днес всичко изглежда напразно и безсмислено, казвам лично и от името на много, много германци: споделяме болката ви, мислим за вас и страдаме с вас", заяви Меркел.
Тя похвали жителите на Мюнхен, особено тези, които са отворили вратите си да приемат непознати, след като градът се озова в състояние на почти пълна блокада. Те показаха, че "живеем в свободно общество, което проявява човечност". Именно в тези ценности се съдържа "огромната ни сила", подчерта канцлерът.
В Германия трябва да се помисли да се затегне контролът над оръжието. Това заяви междувременно в интервю за в. "Берлинер моргенпост" вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ