19 Април 2024петък02:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неделна рокада в собствеността на "Труд" и "24 часа"

От 53% участие в бившите ВАЦ-ове Христо Грозев остана с 9 на сто, обвини съдружниците в "пиратство"

/ брой: 74

автор:Павлета Давидова

visibility 2785

Новина за неочаквана промяна на собствеността в компанията "Медийна група България Холдинг", която притежава вестниците "Труд" и "24 часа", възбуди медийните среди вчера. Съсобственикът в компанията Христо Грозев обяви, че е станал жертва на корпоративно превземане от своите съдружници. Според него Любомир Павлов и Огнян Донев с поредица от неясни търговски операции са иззели неговия дял и са го свели от 53 на 9%.
ДУМА припомня, че всички издания на германската групировка ВАЦ у нас бяха закупени в края на миналата година от консорциум, в който водещ инвеститор с 53% от акциите беше австрийското дружество "БГ Приватинвест" ООД. Мажоритарни собственици бяха 3 физически лица - австриецът Карл Хабсбург, германецът Даниел Руц и българинът Христо Грозев. Останалите 47% бяха собственост на Любомир Павлов, който още при подписването на сделката обяви, че ще прехвърли част от дела си на Огнян Донев, мажоритарен собственик на "Софарма".
В края на миналата седмица обаче са били подадени шест различни искания за промени в дружествената регистрация на партидата на "Медийна група България холдинг" в Търговския регистър. Окончателното прехвърляне на дялове, което променя мажоритарния собственик, е станало на 27 март, неделя. След поредица от прехвърляния и продажби в крайна сметка в понеделник сутрин собствеността е разпределена по следния начин: Любомир Павлов има 43%, Огнян Донев - 40%, БГ "Принтмедия" ООД притежава 17. Делът на Грозев и чужденците пада до около 9 на сто. 
Цялата поредица от операции се прави, за да се заобикали забраната за договаряне сам със себе си по чл. 38 от Закона за задълженията и договорите, бе обвинението на Грозев. Стана ясно освен това, на 25 март Любомир Павлов е прекратил предишен договор за заем, изтеглен от БГ "Принтмедия" ООД в "Уникредит Булбанк". Павлов иска от банката нови 25 млн. евро, този път на името на дъщерното дружество "Медия холдинг България". Парите са отпуснати след залагането на сградата на Полиграфическия комбинат, "Печатница Изток" във Варна и дялове във вестникарската група.
Агенцията по вписванията е отказала да регистрира сделката, стана ясно в късните часове на вчерашния ден.

Милен Вълков, СБЖ:
Органите на реда да кажат дали е законно


Подобни събития се отразяват като цяло на ролята и влиянието на българската журналистика върху обществения живот. Доколко тя се отразява конкретно на работата на колегите, работещи в тези медии, ще покаже времето. Тогава ще се разбере каква ще е насочеността на тези, които придобиват мажоритарен дял върху медийната група. Мен специално ме смущава начинът, по който бе променено съотношението между мажоритарни и минотарни собственици на изданията. Не мисля, че би трябвало в такава чисто потайна среда да се извърши подобно преразпределение на дяловото участие, особено когато става въпрос за сериозни издания с участие в обществения живот.
СБЖ и аз лично призоваваме компетентните органи в България да си кажат мнението за законността и допустимостта на подобно действие.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ