20 Април 2024събота13:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Столичани алармират за застрояване на парк "Въртопо"

Недоволни граждани протестират с петиция против унищожаването на зелените площи

/ брой: 167

автор:Дума

visibility 35

Провежда се процедура за застрояване на терени в столичния парк "Въртопо", който се намира между "Мусагеница", "Дървеница", Студентски град и кварталите  "Младост 1" и "Младост 2". За това алармираха вчера недоволни граждани, подкрепили петицията в интернет "Против застрояване на парк Въртопо!". В нея хората се противопоставят категорично на застрояването и унищожаването на зелените площи.
"В момента текат няколко процедури за отнемане на терени от парк, а Общият устройствен план предвижда застрояване на над една пета от терените, предвидени за него. Ние сме против всякакви опити за унищожаването на тревните площи и растителност. Настояваме за промени в устройствените планове, предвиждащи изграждането на постройки", заявяват възмутените столичани, инициатори  на гражданската подписка.
Всички, които искат да подкрепят усилията им за спасяването на парка, могат да го направят чрез подписите си под петицията в кафе "Момо" до метростанция "Мусагеница", в в магазинчето в бл. 91 и на пункт на ул. "Бенковски" 12А, вх. Б, ет. 1, център.
Ако процедурите успеят, ще има нови застроени зелени площи, багери, нови квартали на мястото на парковете, разбираме от подкрепящите инициативата София да запази своите "бели дробове".
Един от коментарите под петицията гласи: "Не им ли омръзна на тунеядците от последните 26 г. да застрояват и да унищожават красивата природа на плодородното Софийско поле.  И без това градът, който е за 1 млн. хора, е приютил около 3 млн., вече се задъхва и ще рухне...
Инфраструктурата е под всякакво ниво... строят се незаконни сгради в междублокови градинки в други малки паркове на тесни нестабилни улички...
Къде са архитектите и кой позволява на мутрите да си присвояват територията на България и да вършат безнаказано престъпления??? Срам".
Припомняме, че допреди петнадесетина години парк "Въртопо", известен още като Полето и Поляните, беше добре поддържано и много посещавано от столичани и техните гости място. Вследствие застрояването на неговите граници и използването му за изхвърляне на строителни отпадъци, посещаемостта на парка рязко намаля. Високата растителност започна да завзема пейзажа.
Днес "Въртопо" е диво и позабравено място. То може отново да бъде превърнато в истинско съкровище за любителите на природата. В него те могат да се любуват на великолепни пейзажи и чудесни условия за наблюдаване на огромно разнообразие от растителни и животински видове.
Жителите на района искат чрез гражданската подписка да привлекат отново вниманието към живописното място и то отново да стане притегателен център за столичани.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ