20 Април 2024събота07:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Намаляват осигурителните прагове на свещеници и медсестри

/ брой: 74

автор:Аида Паникян

visibility 221

Неочаквано 100-процентово съгласие демонстрираха депутатите при приемане на първо четене на проект за изменение Закона за бюджета на ДОО за т.г. Проектът предвижда намаляване наполовина на минималните осигурителни прагове за медицински сестри, лаборанти, акушерки и за енорийските свещеници. Предвижда се праговете да се върнат на нивата от м.г. и за сестри, лаборанти и акушерки стават между 500 и 580 лв. От Нова година досега медицинските сестри се осигуряват на доход от 820 лв. както се осигуряват начинаещите лекари. Главните и старшите сестри се осигуряват на 1100 лв. - колкото болничните шефове. Като поредното недоразумение на социалния министър охарактеризира сегашното положение депутатката от Коалиция за България Мая Манолова. Тя показа фишове за заплати на сестри от Видин. Сестра с 34 години стаж получавала на практика по 270 лв., а се осигурявала на многократно по-висок доход. За пореден път МТСП прави промени, които ощетяват хората, заяви от парламентарната трибуна Манолова.
Намаляват се и осигурителните прагове на свещениците от 540 на 307 лв. Тази мярка засяга  около 1000 свещеници.
В проекта обаче се предвижда промените да влязат в сила от 1 януари 2011 г., което ще ощети хората, които са излизали в болнични, или тези, които от 1 януари досега са се пенсионирали, коментираха д-р Хасан Адемов от ДПС и Емилия Масларова от КБ. Тяхното предложение бе промяната в закона да влезе в сила от 1 април.
Всички депутати бяха единодушни, че промяната ще облекчи работодателите.

Надомната работа излиза от сивата икономика

Надомните работници ще имат всички права и задължения като хората, които ходят всеки ден на работа, но ще бъде забранено да полагат извънреден труд и да имат ненормиран работен ден. Това ще стане с приемането на промените в Кодекса на труда (КТ). Те бяха приети на първо четене от всички депутати (без ни един "против" или "въздържал се"). С тези промени се облекчава бизнесът и му се позволява в условията на икономичека криза да спести доходи, дава се и въжможност на хората с увреждания да работят, коментира социалният министър Тотю Младенов.
Между 300 хил. и 500 хил. души у нас полагат надомен труд, но голяма част от тях го правят в сивия сектор, поясни Виолета Златева, председател на Сдружението на надомните работници.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ