28 Март 2024четвъртък23:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Градът на Херакъл е градил престиж 750 години

Хераклея Синтика при Петрич може да направи тV век пр. Хр. част от богат на старини туристически маршрут в Югозападна България

/ брой: 168

автор:Велиана Христова

visibility 1992

Още в първите векове след Христа, по римско време, по нашите земи е имало градове, които са се борили помежду си за престиж. В началото на тт век сл. Хр. на територията на днешния гр. Сандански е създаден римският град Партикополис. Селището постепенно набира сила и след около два века влиза в противоборство с много по-древния Хераклея Синтика, намиращ се в землището на днешното с. Рупите при Петрич. По това време римската власт разширява териториите на Партикополис за сметка на хераклейците и те пращат прошение до императора, за да защитят териториите и престижа си. А от намерен надпис от тт в. с изписано името на Хераклея се разбира къде всъщност е било точното местоположение на града, за което специалистите са спорили повече от век. Сега вече със сигурност е изяснено, че антична Хераклея се намира при с. Рупите, на южния склон на вулканичното възвишение Кожух. Това разказа доц. Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН, който от 2007 г. ръководи разкопките на антична Хераклея.
Хераклея Синтика - Гадът на Херакъл, е построен във втората половина на тV в. пр.Хр. в земите на тракийското племе синти от македонските царе - дали от Филип Македонски или от Александър тт предстои да се прецизира, казва доц. Вагалински. След овладяването на Долна Струма македоните се насочват към стратегически важните височини на Средна Струма и избират прекрасно място за този град, от който се контролира пътят по височините на Огражден, а освен това земята наоколо е много плодородна и това създава подходящи условия за живот. Интересно е, че римляните идват по тези земи по-рано, отколкото в другите части на България - още около тт в. пр.Хр. те разбиват древните македони. Знае се, че в Хераклея е убит Деметрий - син на македонския владетел Филип V. Убийството е организирано от брат му Персей, който се домогвал до трона. Деметрий бил отровен по време на религиозен празник в града и доубит от хора на Персей чрез удушаване, защото отровата не го повалила докрай. Деметрий бил за компромиси с Рим, а Персей - за конфронтация. Филип V починал заради смъртта на Деметрий. Персей станал цар на Македония, поел курс към военен конфликт с Рим и... загубил войната. Така древна Македония била покорена, а Римската държава стъпила трайно на Балканите.
В района на Хераклея Синтика се е формирало население с особен етнокултурен профил. Състояло се е от траки, македони, древни гърци и дори келти и илири (предтечите на днешните албанци). При разкопките още през 2007 г. екипът открива останки от римска крепостна стена, за която учените установяват, че е вдигната след т в. и преди ттт в. сл.Хр. В годините след това поради липсата на средства разкопки не е имало, правени са само геофизични проучвания на обекта.
 Тази година имаме чудесни резултати и много изненади, твърди доц. Вагалински. Категоричен е, че разкопките се дължат на община Петрич и на кмета Димитър Бръчков, които са отпуснали 33 хил. лв., около 12 000 са получени от Министерството на културата. Общината е помогнала много, като е направила за нула време нов черен път, за да може заради проучването да се пререже действащият път. Най-интересните резултати това лято попълват знанията ни за историята на Хераклея в тV в. сл.Хр. В първите векове градът е процъфтявал, вероятно е бил на страната на бъдещия император Октавиан Август при борбите в Рим след убийството на Цезар и след това се е ползвал с благоволението на властта. Хераклея е бил значим античен и после римски център, още от 120 г. сече свои монети с изображение на характерния щит на македоните и боздугана на Херакъл. От древни надписи се знае, че от 170 г. е имал герузия (съвет на старейшините), по-стар дори от този в Тесалоника. В града в края на ттт в. са живели заможни хора, правят сериозна реконструкция на богатата архитектура на форума (агората). Около 308 г. сл.Хр. обаче Хераклея е бил подложен на вражески военен набег (вероятно по време на борбите между императорите - привърженика на християнството Константин и на езичеството Лициний). Бил е опожарен и възстановен, но оттогава започва западането му. Не това обаче е причинило гибелта му, а мощно земетресение след 383 г., обяснява археологът. Падали са цели стени от сградите, сводове, струпали са се огромни каменни блокове. След това градът запада рязко, открити са следи от некропол от първата половина на V в. - погребвали са мъртвите по улиците и между блоковете, а по останките личи, че е имало болести, хората са страдали от анемия и пр. Според някои източници Хераклея е съществувал до края на Vт в., но засега нямам археологически данни, които да показват, че селището е съществувало като град след края на тV в., обяснява Вагалински. През вековете колони и капители от богатата архитектура са били отмъквани за строежа на епископската базилика в Сандански, за църкви в Петрич, за строежи за бежанците - та чак до Втората световна война.
 След разкопките, завършили преди дни, пред погледа вече се открива един невероятен античен и римски град, съперничал на знаменития Филипи, който днес се намира в Гърция. Екипът е разкрил изцяло в северната част на площта гражданската базилика от ттт в. - търговската и съдебна палата на града. По принцип рядко се откриват сериозни останки от такива сгради, а тук стените са запазени на височина до 5 м. Базиликата е с вписана апсида, където са седели магистратите, със стъпала и седалки, в нея са имали дори тоалетна, разказва археологът. Базиликата е била с мраморни корнизи и плочки, била е украсена със статуи, имало е стенописи - в долната част паното е в червено. Дори за опитен археолог като Вагалински е било изненада, че под подовото ниво в югозападния ъгъл на базиликата е имало голям каменен колектор за фекални и отпадни води, разклонение от него е отвеждало водите към р. Струмешница. Толкова е мощно това съоръжение, че е устояло дори на земетресението.
Освен това екипът е открил грамаден занаятчийски квартал, където са произвеждани тъкани и разнообразна теракота, включително театрални маски. Стабилно стълбище е водело към него, то се е заваряло с плъзгаща дървена врата, за да не пречат неканени гости на жените, които са работели в квартала. Второ мраморно стълбище е водело също към форума, много добре е запазено горното стъпало, където вероятно е имало и статуи. А откритите през този сезон огромни каменни блокове, всеки от които тежи по 3-4 тона, са били част от богата архитектурна украса в централната част на града. Някои са от обществената чешма, намирала се на площада - украсени са с лъвски глави, които са служели за чучури. Две от тях са прекрасно запазени. В края на работата си миналата седмица археолозите са заснели обекта с дрон и със самолет, за да може чрез обработка на изображенията да се установи къде се е намирал театърът на града и дали под растителността личат следи от стъпаловидно разположените седалки. За разлика от римските амфитеатри, използвани за борби на гладиатори и на хора с животни, елинските театри са служели за театрални и музикални представления, за игри, свързани с култа и пр., уточнява Вагалински.
Моята цел е не просто да си работя науката - мога и с няколко сондажа да установя как е изглеждал градът и да си напиша статиите, казва ученият. Той обаче е направо обзет от идеята Хераклея Синтика да стане атрактивен обект за жителите и гостите на общината, истински музей на открито, при това печеливш. И да се включи като един от основните обекти в перспективен маршрут за културен туризъм по основната пътна артерия от София към Кулата. Това може да стане прекрасен туристически комплекс - заедно с Рупите и храма на баба Ванга, с епископската базилика в Сандански, историческия музей в Петрич, наблизо са и националният паметник Самуилова крепост, и Мелник, на изток пък към Места е прекрасният римски град Никополис ад Нестум. Според доц. Вагалински, Югозападна България може да се развие като атрактивна туристическа дестинация. Той е приятно изненадан, че и сега на обекта идват много местни хора, групи ученици, цели семейства с децата, интересно им е.

Доц. Людмил Вагалински:
Очакваме допълнителни пари за археологически проучвания в страната



Всяка година ни отпускат по 500 хил. лв. за археологически проучвания в страната, не мога да разбера кой е решил, че трябва да са толкова. Те се разпределят по правила от специална комисия в МК, но с такава сума това е игра на псевдопланиране, археологически туризъм така не се прави. Ние имаме само природа и археология, трябва максимално да ги използваме. Но трябва да бъдат събрани специалистите и да кажат кои обекти ще са рентабилни и трябва да се финансират приоритетно. А не субективно да се отпускат пари, без да се разпределят от МК. Имаме Деултум, Никополис ад Неструм, Плиска, Преслав, имаме археологически резервати... Има обекти, в които държавата десетилетия е инвестирала, те не бива да се изоставят. Тази година Несебър остана без финансиране, понеже там общината не подпомага проучванията. Всяка държава трябва да влага парите си рентабилно, за да има максимален ефект.
Доброто е, че сега имаме обещание - и парламентарната комисия по културата го подкрепи, и министър Горанов, и премиерът дори - че ще се отпуснат допълнително 1,5 млн. лв. за археологически проучвания в страната. Има обекти, където работата за сезона е нужно да бъде довършена, има други, които останаха в резерва. Надявам се това да стане скоро, понеже хубавото време си отива полека. Надяваме се до десетина дни сумата да бъде гласувана и отпусната от финансовото министерство на Министерството на културата. И общините имат нужда от това, понеже ние ангажираме безработните, а обектите след това остават да носят престиж и доходи чрез културния туризъм.


Късноримският каменен колектор за отпадни води

Мраморен блок от римска обществена чешма със скулптирани лъвски глави-чучури
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ