28 Март 2024четвъртък21:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Омбудсманът предлага Съвет за борба с енергийната бедност

В бюджета за тази година няма предвидени средства за подпомагане на уязвими потребители, заяви Асиа Гонева от КНСБ

/ брой: 168

автор:Светла Василева

visibility 241

Меморандум с мерки за преодоляване на енергийната бедност, предложен от омбудсмана Мая Манолова и асоциация "Активни потребители" събра на дискусия вчера представители на синдикати, министерства, електроснабдителни компании, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и неправителствени организации.
"В Европа има различни дефиниции на "енергийната бедност". В Англия енергийно бедни са всички, които харчат над 10% от доходите си за енергия, а във Франция онези, които не могат да поддържат в домовете си 20 градуса температура на въздуха. Данните на "Евростат" за 2015 г. показват, че България е най-уязвимата страна членка по отношение на енергийната бедност. Делът на домакинствата, които са енергийно бедни, надхвърля 30%. Това са 2 - 2,5 млн. български граждани. Пакетът за подкрепа, предложен от Министерството на енергетиката до момента е разчетен за 14% от енергийно бедните. Това е крайно недостатъчно и като обхват, и като предложени мерки", заяви Мая Манолова.
Така Манолова аргументира създаването на Меморандума за преодоляване на енергийната бедност. Част от мерките, предложени в него, са: разработване на Национална стратегия за борба с енергийната бедност, създаване на постоянно функциониращ Съвет по проблемите на енергийната бедност, дефиниране на "енергийна бедност", социални тарифи, гъвкави схеми за разсрочване на задължения, опрощаване на лихви при закъснели плащания, създаване на възможности за колективна смяна на доставчика, ваучерни схеми за подмяна на електроуреди с висок енергиен клас, информационна кампания за борба с енергийната бедност, създаване на Енергиен калкулатор и Етичен кодекс на търговците на електрическа енергия и др.
В бюджета за тази година няма средства, предвидени за борба с енергийната бедност, заяви Асиа Гонева от КНСБ. "На прага на август сме, а нямаме още определение на енергийна бедност. Имаме само едни 100-150 кВт, които ще бъдат подпомогнати, но това е крайно недостатъчно. За България няма разлика между уязвими потребители и енергийно бедни потребители. Съгласна съм, че цените на енергията трябва да са реални, но мерките за подпомагане също трябва да съответстват на възможностите на хората да живеят достойно. Бедността се лекува с доходи и в този смисъл в меморандума трябва да има повече яснота. Липсват мерки и политики по доходите, които ще намалят енергийната бедност" - каза синдикалистката.
Мая Манолова покани представителите на институциите, участвали в дискусията на втора среща в началото на септември, на която те да представят своите предложения за допълване на   Меморандума. Омбудсманът обеща дотогава да е готов със своя дефиниция на "енергийно беден" 


Димитър Манолов:
Формиране на кухи печалби по класическата схема

Ще се изкуша да кажа какво мисля за либерализацията, заяви по време на дискусията президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. "Идеята за въвеждане на паразитни посредници между потребителя и производителя на електроенергия е идея, в която не се съдържа нищо хубаво освен хубави приказки. Тази верига не подпомага никого освен тези, които присъстват върху нея. Формиране на кухи печалби по класическата схема, която господства напоследък по света - доходност без риск, защото по същество става дума за това. Но така или иначе ние сме вече вътре в това, което ни е поднесено, и трябва нещо да правим. За съжаление твърде късно реагираме всички, макар въпросът да е повдиган не веднъж или два пъти когато се разбра, че тая работа с либерализацията няма да ни се размине. Ние трябва да разберем как изглежда енергийнобедния в България. Съгласен съм с експерта Владимир Каролев за това, че не бива да насочваме усилията си в това да държим цените ниски защото някой не може да ги плаща, а да направим така, че този, който потребява ток, да може да плаща цените такива, каквито те са, а който не може - да бъде подкрепен с надеждни средства за защита. Разбира се, с тази уговорка за паразитните играчи, които присъстват по веригата, но това като че ли е неизбежно, защото е световна практика", каза Манолов.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ