26 Април 2024петък11:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

За Вапцаров, цветята и политиката

С извода, че "не ние ще оправим света", можем спокойно да си пием биричката. Дали?

/ брой: 168

автор:Зорница Илиева

visibility 1393

Дългокос артист на средна възраст рецитира вдъхновено стихове на онзи, който писа: "С живота под вежди се гледаме строго и боря се с него, доколкото мога", и то след като с почти просълзени очи е прошепнал "понякога ще идвам във съня ти". Артистът рецитира пред онази скулптура, която се смята за връх в творчеството на Шмиргела.
Двайсетина граждани и малко репортери са се отзовали на поканата да почетат годишнина от смъртта на Никола Вапцаров в градината на НХГ "Двореца". Там е уютно, предимно спокойно и предпочитано място за бърз преход до "Московска". Жалките страсти са утихнали и "огняроинтелигентът" най-после е намерил своето достойно място сред други велики българи в най-централната градина на столицата. Ние си нямаме като онзи музей в Скопие, където восъчната му фигура седи достолепно заедно с неговите "Моторни песни" сред героите на Македония, но си знаем, че дали е там или в София, Вапцаров си остава син на един народ и то един от малкото, чиито слова "дори да умирам живота с грубите лапи челични аз пак ще обичам" са вълнували милиони в един свят на неправди. Днес сигурно други биха се изненадали колко актуално звучат стиховете му за спора "човекът във новото време" с онази разплакана дама, която смята, че "не струва той вашта защита. Аз четох как някой насякъл с секира, насякъл сам брат си, човека. Измил се, на черква отишъл подире и... после му станало леко".
Днес само дето на черква не ходят подир зверски акт, но другото си го има и неправдите горчат в душите. Горчи и да се гледат десетките хора, които минават покрай събралите си около скулптурата на Вапцаров и дори не поглеждат към поставените цветя, към рецитиращия Вапцаровите стихове и в очите им няма дори "пшеничено зърно" от интерес към събитието. Няма как да има и "пшеничено зърно" от неговата вяра в онзи живот, който няма как да не дойде. Ние отдавна си живеем ден за ден, всеки в своя "собствен сос" и се гледаме под вежди един друг, без мисъл за стих, вдъхновение, убеденост в нещо значимо и с бъдеще. Повечето минават безмълвно и с безразличие покрай героите, които предците ни са увековечили я с плоча, я с паметник, други оспорват присъствието им, а трети не дават и дума да се издума за нови скулптури, защото "няма средства в тази криза" или "да не предизвикваме нови спорове". Защото и това си правим напоследък - спорим без задръжки, разделяме се за всичко и всеки казус, няма пресечна точка, освен може би извода, че "нямаме държава". Следим с тревога какво става по света, който е тръгнал към самоунищожение, не вярваме на чуто и видяно, не четем, а като "чатим  в нета" научаваме само кой къде бил и за кой път се е бракосъчетал. С извода, че "не ние ще оправим света" можем спокойно да си пием биричката, която се оказва не само най-предпочитаното от българите питие, но и по изпитото количество сме минали ирландците. Няма все да сме на последно място, нали?
Всъщност безразлични сме станали не само в почитта към великите. Приятел разказва, че възрастната му съседка си имала саксии с прекрасни цветя, но се преселила в по-добрия свят, а живеещите зад Океана наследници успели само да ги изнесат на стълбището в кооперацията, оставили няколко шишета с вода с идеята да подсетят съседите да ги поливат, написали бележка "който иска да ги вземе", но след седмици в жегата всички цветя загинали. Не само не ги поливали, но и никой не проявил инициатива да ги занесе до кофите с боклук, когато и те отишли в по-добрия свят. Ами ти, беше първият въпрос. Абе, аз съм мъж, не ми отива да се занимавам с "китки". С политика може, с китки не. Дали пък и политиката ни не си е отишла в по-добрия свят? Не само нашата. И световната.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 626

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 691

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 79

Снимка на деня - 26.04.2024 г.

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 80

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 711

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 681

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 786

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 700

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 726

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ