24 Април 2024сряда11:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Граждани искат оставката на Москов заради пръстовия отпечатък

Никой от администрацията на МЗ не слезе при протестиращите

/ брой: 168

автор:Аида Ованес

visibility 1400

Граждани, организирани във фейсбук, протестираха вчера от обяд пред МЗ срещу въвеждането на пръстовия идентификатор. Около 30 присъстващи издигнаха плакати и скандираха "Оставка на Москов!", "Пациентите не са престъпници". Заради реформите на Москов протестиращите заявиха, че искат оставка и разследване. Според Марияна Христова, една от организаторките на протеста, "информацията във всеки компютър е във вид на код, няма нещо дори и криптирано да не може да бъде декриптирано". Протестиращите изразиха мнение, че системата е непълноценна и не може да работи. Те припомниха, че за втори път се сменя системата за контрол. "Настояваме за електронни здравни карти, пръстовият отпечатък е регистрация за престъпници", каза Вера Иванова, което също е сред организаторите на протеста. Христова сподели и притеснението си, че в страната има болници, собственост на чужда държава, която ще има достъп до високо ниво на секретност на информация. Тя е категорична, че е необходимо да бъде въведено електронното здравно досие, в което се съдържа информацията за пациента - кръвна група, алергиите, зъбен статус, прекарани заболявания. Някои от протестиращите изразиха мнение, че действията на здравния министър Петър Москов граничат със злоупотреба с власт.
Макар протестът да бе обявен като граждански, на него дойде и независимият депутат Велизар Енчев.
Около час останаха протестиращите пред МЗ, но никой от ведомството на Москов не слезе при тях.
ДУМА припомня, че въвеждането на пръстовия идентификатор бе една от причините, поради които БЛС не подписа Националния рамков договор за 2016 г. Още тогава от съсловната организация предупредиха, че това ще настрои пациентите срещу медиците и ще попречат на нормалната работа. "Ако болницата все пак откаже прием, със сигурност ще зачестят случаите на "юмручното право" и съдебните дела срещу лекари и лечебни заведения", предупредиха отново от БЛС.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 620

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 587

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 572

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 617

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ