25 Април 2024четвъртък19:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Илияна Йотова:

Европа пак е в удобната поза на наблюдател

Като глашатай на погрешната антируска политика българското правителство не следва националния интерес, убедена е евродепутатът от БСП

/ брой: 170

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1523

ИЛИЯНА ЙОТОВА, член на ИБ на БСП, е втори мандат евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП. Ръководител е на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Зам.-председател е на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и на делегацията в парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране на ЕС-Черна гора. Член е на делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието. Заместник е в комисиите по регионално развитие и по правата на жените и равенството между половете, както и в Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб.


"Ердоган е арогантен"


- И Германия бе разтърсена от серия атаки. Бере ли вече канцлерът Ангела Меркел плодовете на своята политика на отворени врати?
- Категорично да. Атентатите, които стават в различни краища на Европа и САЩ, потвърждават тезата ни - нито една държава не може да се справи сама, никой не е застрахован от атентати. Вижте какво става във Франция! Меркел сбърка, като отвори границите на Германия и привлече около 1 милион бежанци и мигранти - правя това уточнение, защото с днешна дата съм сигурна, че в процентно отношение бежанците са много по-малко от мигрантите.
- Вече започна да се прави разграничение между мигранти и бежанци.
- Да, прави се. Най-накрая и европейските институции, и държавите членки разбраха, че не можем да приемем всички, които искат да дойдат в Европа, и право имат само тези, които са бежанци по силата на Женевската конвенция. Оказа се, че Германия е неподготвена за политиката на собствения си канцлер. А Европа, която стана жертва на тази германска политика, е два пъти по-неподготвена. Не зная Меркел на какво точно е разчитала, каква е била подготовката на страната да приеме толкова много хора. Дори германските социални системи не могат да издържат на такъв натиск. Властите не могат да регулират огромния поток от хора и той стана опасен за сигурността на страната. Бежанските потоци, преминаващи през територията на други европейски държави, създават много трудности. Не проработи спешната политика за миграция от 2015 г. Оценката е среден три за Европа, среден три и за Германия.
- Очевидно е, че Европа не може да гарантира сигурността и спокойното съществуване на своите граждани. Осъзна ли вече, след поредния ислямистки акт, че трябва да вземе кардинални решения и да приложи работещи политики?
- Свидетели сме на безпомощност от страна на европейските държави. Питам се има ли европейски политик, който е калкулирал приблизително какво ще допринесат мигрантите и бежанците, заселвайки се в Европа, за икономическия й растеж, каквато беше основната идея на Меркел. Оценени ли бяха потенциалните рискове, които крие навлизането в ЕС на хора от различни националности. Чак сега Европа заговори за сигурност. И днес сме по-разделени отвсякога - страните от Централна Европа са категорично против общата европейска политика, а други, като Германия и Франция, се опитват да превърнат държавите по външните граници на ЕС, включително и България, във филтър, през който да преминават бежанците и да се ограничи техният брой.
С оглед на събитията в южната ни съседка не е изключено към България да има засилен миграционен поток не само от хората, които са чужденци в Турция, но и от самите турски граждани. Така че тази политика, на която възлагаха толкова надежди, включително и двете споразумения с Турция, вече не работи.
- Каква позиция трябва да заема Евросъюзът по отношение на случващото се там?
- Задължително беше председателят на Европейския съвет Доналд Туск да свика светкавична среща на върха Европа-Турция, за да бъде сложено всичко на масата. Да се изясни какво смята да прави турският президент по ключови за Европа проблеми, включително и споразуменията за реадмисия, огромната сума пари, които Евросъюзът гласува за Турция, визите, присъединяването към ЕС. Накъде ще върви страната, ще се промени ли конституцията и в каква посока? В момента ЕС определя т.нар. сигурни държави, ще бъде ли Турция в този списък?! Ще бъде ли съюзник на ЕС или бавно ще се отдалечава от Евросъюза, ще затвори веднъж завинаги вратата към своето членство и ще се превърне в една по-скоро ислямистка, отколкото светска държава? Всичко трябваше да бъде изяснено до най-малката подробност, защото в момента Европа е на тъмно, а трябва да коригира политиката си спрямо Турция.
- Не е ли твърде плаха реакцията на ЕС на фона на острия тон на Анкара? Ердоган продължава с ултимативните изказвания.
- Ердоган е арогантен. Държи се високомерно към Европейския съюз и прави опит за натиск по темата бежанци. Що се отнася до ЕС, отново сме свидетели на Европа без лидери. Неприемливо е в тези размирни времена, когато светът е преобърнат, евроинституциите да са заключени, защото е летен период.
Как реагира Европа 2011 г. по времето на т.нар. Арабска пролет? Седеше отстрани и чакаше нещата да се наместят от само себе си, без да анализира и разбира какво се случва там и какви ще се последствията за самата нея. Мъдри хора с опит още тогава казваха на европейските лидери: "Не оставяйте така нещата. Европа е световен фактор и трябва да се намеси в тези процеси с ясно определена цел и посока." Тогава Европа беше просто наблюдател.
Страхувам се, че в ситуацията, която се развива след опита за преврат в Турция, Европа отново зае удобното място на страничен наблюдател. Този път не е толкова спокойна, защото от Турция зависи как ще се разреши миграционната криза. Многократно в нашите разговори с вас сме казвали, че не може толкова сложна, трудна и деликатна политика, каквато е политиката за миграцията и бежанците, да я сложиш в ръцете на една държава, така както Евросъюзът направи с Турция. Не може Европа да бъде залог в тези двустранни отношения. И ето сега тя се оказва, от една страна, изплашена, от друга - отново наблюдаваща нещата и отлагаща във времето решенията. ЕС не знае как да реагира, защото ако утре Турция суспендира всички споразумения до този момент, ще бъде изправен пред необходимостта да започне да решава кризата от нулата.
- Европа стремглаво губи лидерски позиции в света. Превърна ли се в регионален играч?
- Европейският съюз е един от основните международни фактори по дефиниция. Оставаме обаче с впечатлението, че сякаш самият ЕС иска да се оттегли от тази роля. Кой европейски лидер, освен Федерика Могерини, излезе и постави условия на Ердоган? Къде е общата и категорична воля на европейските институции? В тази ситуация, когато страховете на хората са повсеместни и те с тревога наблюдават ставащото в Турция, не може да се ограничаваме с реплики, че гледаме с безпокойство, да правим забележки - всичко това на езика на дипломацията сигурно значи нещо, но в този преобърнат свят такова поведение е абсолютно безпомощно.
- Какви ще са последствията за България от нестабилната ситуация в Турция? Как оценявате реакцията на българските власти след опита за преврат?
- Голяма пиар акция беше, че Министерският съвет се е събрал в нощта на преврата. Това е нормална реакция на всяко правителство, чиято страна има обща граница с държава, в която се извършва опит за военен преврат. Впоследствие това нормално впечатление беше сринато от махленската свада между външния ни министър и един посланик. В никакъв случай не искам да бъда адвокат на г-жа Нейнски, но не ми се струва, че тя би могла да свърши нещо без заповедта на началниците си. А министър Митов се опита да обясни, че в такава ситуация един посланик не трябва да прави политически изявления. Никой не е искал от нея да прави това, тя трябваше да се погрижи за българските граждани и да дава информация на хората, чиито близки бяха в Турция в онзи момент. Това показа изключителната слабост на българското правителство, цялото безхаберие и липса на професионализъм.
Сега нашите власти са много обрани, сигурно има вътрешна заповед да не се коментира излишно и донякъде това е обяснимо. Но не искам България отново да бъде потърпевша, ако се изостри ситуацията. В следващите дни трябва да се поставят категорично условията ни. Първо, че България няма да приема отпадането на визите за турски граждани, особено след случилото се там. Второ, че искаме по-сериозно укрепване на общата ни граница с Турция, което да бъде двустранно. Не ви ли се струва доста смехотворно, че министър Ненчев обикаля от няколко дни там, като че ли той ще гарантира сигурността на границата? Такъв евтин пиар в момента горчи и не носи чувство за по-голяма сигурност. Не на последно място трябва да се поставят ясни гаранции за хората с българско гражданство, които живеят в Турция. България като член на ЕС трябва да бъде част от онзи съюз, не само европейски, но и международен, против въвеждането на смъртно наказание, съюз, който трябва на всяка цена да попречи на ислямизацията на Турция.
- Споменавайки министъра на отбраната, на фона на общата терористична заплаха България пак пъчи мускули ведно с НАТО срещу Русия. Като че ли не осъзнаваме коя е реалната опасност?
- Това е друга голяма тема, която направиха всичко възможно да потулят. Защо нямаше един български глас на срещата на НАТО във Варшава, който да каже, че в този размирен свят не може враг щ 1 и основна заплаха за сигурността да бъде Русия, а "Ислямска държава" да е класирана едва на четвърто място? Това е абсолютен парадокс! Българските представители там - президентът, военният министър и министърът на външните работи, не само че не са опитали да проявят малко здрав разум, а са били едни от най-големите глашатаи на тази погрешна антируска политика. Имам усещането, че министър Ненчев е като онези навити кукли, на които докато не се развие докрай ключето, повтарят едно и също нещо. Този човек не знае в каква опасност поставя страната ни. Представяте ли си малка България, която да бъде на фронтовата линия и срещу Русия, и срещу НАТО? Защото нашата политика в момента е нито риба, нито рак.
В БСП проявихме много добра държавническа мисъл, когато отложихме вота на недоверие на тема сигурност, защото много добре съзнаваме какво се случва около нас. Но едновременно с това разчитаме все пак и на някакъв остатъчен разум на правителството, когато се поемат такива ангажименти от името на България. Правят се необмислени изказвания против националния интерес.
- Неотдавна Сърбия директно ни обвини, че пропускаме мигранти, а в същото време българското правителство ни успокоява, че всичко е под контрол? Каква е реалната обстановка?
- За кого е тайна, че през нашите граници преминават нелегално мигранти и бежанци? За кого е тайна, че имаме една от най-сериозно развитите трафикантски мрежи на хора в Европа? Българското правителство не може да се справи с този проблем, затова предпочита да не му дава гласност. Проблем, който не е казан на глас, все едно не съществува, което е груба грешка. А и защо трябва сръбските власти да ни го кажат? Дори и при най-елементарните акции на нашите служби се залавят хора, които не са регистрирани, че са стъпили на територията на България. Това е изключително опасно, особено под знака на засилената терористична заплаха в целия свят.
Докато Румяна Бъчварова твърди постоянно колко е сигурна границата ни, трябва да се замисли за въвеждането на нормални и наистина ефективни мерки. Защото стената е във вариант, в който я остави Орешарски, един сантиметър не е мръднала. Оказва се, че нашите сили, полицейски и гранични, не са достатъчни. Смятам, че в тази променена ситуация в света българската държава трябва да инвестира финансово и с човешки ресурс в службите за сигурност, както и в онази част на армията, която служи за охрана на границата. Гранична полиция преди няколко години беше буквално разбита, което е абсолютно недалновидно. А истинският министър на отбраната трябва да решава тези въпроси, а не да го снимат как се разхожда по граничната бразда. Това е работата на едно правителство, останалото са фотографии.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ