29 Март 2024петък14:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дават 250 000 евро на Световната банка от парите за образование

Кунева иска повече пари за 254 наши училища в чужбина

/ брой: 170

автор:Велиана Христова

visibility 34

България ще плати 250 000 евро за консултанти от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) - част от Световната банка, които ще разработят инструменти "за измерване на  представянето на българското образование", реши вчера Министерският съвет по искане на МОН. Министър Меглена Кунева е упълномощена да подпише договора с банката. Въпросните 250 000 евро ще бъдат изплатени от новата оперативна програма на МОН "Наука и образование за интелигентен растеж" по перото "Техническа помощ". Тази програма бе дълго чакана от гилдиите на учители и учени, защото за предишния рамков период правителството на НДСВ не подготви такава.  
Още на 1 септември м.г. правителството е подписало партньорско споразумение с МВБР за подкрепа при усвояването на пари от европейските фондове в програмния период 2014-2020 г., съобщиха от МС. Консултантите от банката, които ще получат 250 000 евро, ще участват в до три технически семинара за използването на "Мерки с добавена стойност в училищата" (МДСУ). Това са инструменти за измерване на представянето на учебните заведения въз основа на резултатите от тестовете на учениците. Предвижда се да бъдат представени софтуерни решения и платформи за управленското ползване на тези МДСУ, разработени във водеща европейска страна.
Освен това по дейност "Показатели за представяне на училищата" ще бъде направен преглед на световния опит и добрите практики при разработването и прилагането на системи за измерване на ефективността на училищата. Хората от банката ще предложат и система от показатели за представяне на училищата, съдържаща методология за измерване и препоръки как се събират данни. И в момента МОН има система за събиране на данни от училищата и няма проблеми в това.
В сайта на МОН за оперативната програма не е обявяван проект за похарчването на 250 000 евро за консултанти на Световната банка. В самата програма е записано, че техническата помощ се дава за усилване на кадровия и материално-техническия капацитет на управляващия орган на програмата - дирекция в МОН, на служители в него, както и за повишаване на уменията на получателите на европари по проекти. А също - за дейността на Комитета за наблюдение на програмата и за повишаване на обществената информираност как се харчат парите. Не е записано плащане към чужди консултанти. За всичко това са записани около 400 хил. евро. Общо за "техническа помощ" в програмата има около 27 млн. евро.
Държавата трябва да отделя повече пари за българските училища в чужбина, заяви Кунева вчера в СУ при откриването на годишната конференция на Асоциацията на нашите училища в чужбина. Тази година МОН ще разпредели общо 7,4 млн. лева за подкрепа на общо 254 такива училища, в които се обучават 20 209 деца. Според Кунева всеки лев, вложен в образованието, се връщал умножен по 10.


Министърката искала помощ и от фондация "Миню Балкански"


По повод на упреците за това, че е продала учителите на фондация "Америка за България", Меглена Кунева заяви вчера, че е търсила помощ и от фондация "Миню Балкански" на физика Минко Балкански, който живее във Франция. И че такива фондации оказвали полезна помощ на българското училище. Справка в сайта на тази фондация показва, че една от основните й цели е "Селекция на блестящи млади таланти и подпомагането им за обучение в най-престижните висши училища в света" - т.е. емиграция и на малкото останали у нас отлични ученици.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ