20 Април 2024събота12:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Чужди фондации "карат влака" на българското училище

Държавата разгражда националната система, за да се разпореждат с нея емисари, убиващи идентичността ни и българския дух

/ брой: 171

автор:Велиана Христова

visibility 1526

Скандално е вицепремиер на една държава да се обръща към чужда фондация за помощ тъкмо в образованието, което за всяка цивилизована страна е национален приоритет. Само в България това минава без проблеми - в България, за която образованието отколе е било държавообразуващо! И никой

не видя повод да се иска оставката

на Меглена Кунева зa действията й, които са национално предателство. Не за първи път, впрочем. Вярно, този път повечето медии дружно осъдиха образователната министърка, че "продава учителите" на "Америка за България", а всички коментари в мрежата по адрес на "Мадам Йес" са убийствени. До един. Обаче баба ми имаше лаф: "Ти го плюеш, то вика, че дъждец ръми". Без да й мигне окото, Кунева повтаря, че било много полезно американска фондация да обучава учителите ни по своите програми. Очевидно тя намира за нормално структура, принадлежаща на друга държава и финансирана със стотици милиони от магнатите й, да определя посоката в развитието на българското образование.
Едва ли "Америка за България" или пък "Отворено общество" на Сорос "подпомагат" образованието в държава от другата страна на глобуса от любов към човешкия род. В каква посока е помощта ясно личи от това кого и какво финансира "Америка за България" - стотици хилядарки са изсипани към уличните протестъри в България; към неолиберални НПО-та от типа на Института за пазарна икономика, сдружения на хора като Едвин Сугарев, Красен Станчев и Иван Кръстев; към неолиберални медии; към Центъра за образователни инициaтиви на лицето Емил Джасим, който месеци наред шестваше из телевизиите, представян като "един учител" от съсловието, което, видите ли, с две ръце подкрепя новия училищен закон, натрапен от депутати на ГЕРБ. Същият Джасим, изгонен от НГДЕК след скандали и проповядващ мултикултурност от типа "Вие българите трябва да свикнете, че сте просто един от многото етноси, които живеят тук". И откровения, че турското робство било време на благоденствие, а Баташкото клане е следствие от "прекомерна сила, приложена от турската войска". Посоката за промиване на мозъци, която Кунева въжделява, е повече от ясна.   
Шетането на чужди фондации из България не е случайно и продължава вече 26 години. Те са по-любовно приети в МОН, където разпределят средства, определят програми, пращат учители и училищни директори да се "запознават с добрите практики" в САЩ, раздават стипендии и награди, месят се дори в писането на учебници, както свидетелстват учители. Да не говорим за емисарите на Световната банка, които - както се разбра преди два дни, ще получат 250 000 евро от парите в новата оперативна програма за наука и образование - за консултации и писане на безсмислени доклади за отдавна утвърдени в просветата ни дейности. Вече е забравен заемът от банката от 1999 г., взет срещу задължение на МОН да закрива по 600 училища годишно, за да се пестели пари! Забравена е и тежката битка, докато този порочен договор с банката бе прекратен, след като нанесе достатъчно щети на образованието ни. 
Естествено, в

програмите на тези чужди будители

няма да чуете ни дума за български език, за българска история или литература и не дай Боже - за национална идентичност. Натискът е огромен, при това не само от САЩ. Преди няколко дни френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан, известен със скандалните си и безнаказни намеси във вътрешните дела на България, изнесе лекция в БАН и 40 минути разправя на учените ни, че не трябва да се набляга на националната ни история, защото тя била пречка пред европейското обединение. Как пък никой в залата не го попита кога ще поиска да не се набляга на Жана д`Арк, на Марсилезата или на величието на френските крале от някоя аудитория в неговата Франция, където би бил изхвърлен през прозореца на втората минута.    
Големият проблем на България е, че българските министри и чиновници в старанието си да правят достлук с чуждите емисари са по-ревностни от самите емисари и бързат като теле пред кравата да експериментират тук неща, които в техните държави нито се искат, нито минават. Резултатът е обезличаване на България и подчиняването й на чужди интереси. Ясно е кой все повече дърпа конците в родното ни образование. С гафовете си

 Кунева просто издава четата

Сега ясно ли е защо новият училищен закон, натрапен от мнозинството, е в разрез с българските образователни традиции и условия; защо разгражда националната образователна система и я превръща в пъзел от "автономни" училища, в които са възможни всякакви външни намеси? Разбираемо ли е защо в новите учебни програми по литература и особено по история се ширят жив антикомунизъм и фомулировки, максимално изчистени дори от намек за национално самосъзнание и идентичност? И защо законът направо казва, че фондации и сдружения "подпомагат" образованието. Държавата се отказва от провеждането на национална политика и оставя фондации на чужди държави не просто да се разпореждат в училището, но да изграждат и своя мрежа в страната ни. И "Америка за България", и "Заедно в час", финансирани от американското правителство, правят точно това - изграждат паралелна образователна мрежа в страната. А всички български училища в това време са луднали заради натрапеното им от новия закон тотално преструктуриране - абсолютно ненужно и вредно.         
Ден след ден в България тече процес на подмяна на националното самосъзнание на децата ни и на българския дух. С помощта на МОН. Растат поколения българи, моделирани по неолиберален калъп, пазарно образовани за механично изпълнение на специализирани дейности, без съзнание за род и родина. Обучени по програми, идващи иззад океана, където впрочем масовото образование далеч не е на ниво. Вижте само къде се намират американските ученици в класациите на прословутото международно изследване на знанията PISA - твърде назад от средното ниво. И все повече изостават. Чужди недоказани модели убиват българската образователна система. Която в началото на 90-те години бе определена от същите американци като една от най-добрите и най-качествените в Европа.   
Да сте чули Кунева да иска помощ за каквото и да било от утвърдени български фондации като "Св. Кирил и Методий" или "Еврика", свързани от дълги години с образованието?
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ