18 Април 2024четвъртък13:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Музикални сувенири на Мария Зафиркова

80 живописни творби показва художничката във Варна

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 2032

Осемнадесет съвсем нови живописни творби, посветени на джаза и музикалния фестивал "Варненско лято", показва Мария Зафиркова до 12 август в Галерия 8.
Изложбата закачливо е озаглавена "Музикални сувенири" заради тематиката и размерите на творбите, три от които се доближават до средния формат, а останалите петнадесет са миниатюри. Изпълнени са в техниката акрил върху платно, с вграждане на отделни колажирани детайли в някои от произведенията.
Колоритът на изложбата е пестелив, почти монохромен, преобладаващо черен, което е любимият цвят на авторката и тя щедро го ползва в своето творчество. Заглавията на картините са обобщаващи - трите средно форматни са наречени "ХХХ", а останалите са обединени в общото название "Петнадесет капки дъжд".
Мария Зафиркова е получила своето образование в Художествената гимназия, София, и Висшето художествено-промишлено училище в Прага, където се дипломира със специалност дизайн на стъклото в класа на известния професор Либенски. Има десетки самостоятелни и колективни изложби във Варна, Русе, Велико Търново, Хасково, Добрич, Пловдив, София, а също и в Унгария, Холандия, Финландия, Корея и САЩ. Работила е като график дизайнер в списанията "Морски свят" и "Мойра", а от 1991 г. е съосновател на най-известното във Варна студио за графичен дизайн "Сталкер".
Джазът е музикалното пристрастие на Мария Зафиркова и постоянно нейно вдъхновение. Изложбата е естествено продължение на предишни проекти, свързани с музиката, един от които е "Моите джаз икони" - серия от постери - портрети на световни джаз музиканти.
"Моите джаз икони" е динамичен проект, започнат от Димитър Трайчев, в който по-късно се включва и Мария Зафиркова, доразвивайки го с потретите на световни женски имена в джаза като  Eла Фицджералд, Били Холидей. Творбите са чудесно визуално допълнение към ежегодния варненски джаз фестивал, който се провежда в края на юли, научи ДУМА от Искра Павлова.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 154

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 152

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ