26 Април 2024петък16:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП отива на преговори с 6 номинации за "Дондуков" 2

Уплашен от оставката на ген. Радев, Борисов си организира спешен пиар в Авиобаза "Граф Игнатиево"

/ брой: 175

автор:Юлия Кулинска

visibility 34

БСП отива на преговори с АБВ и "Движение 21" с шест номинации за президентския вот. Това обяви председателят на партията Корнелия Нинова пред журналисти вчера. Това са Илияна Йотова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков, които са членове на БСП, и ген. Румен Радев и Мая Манолова от непартийната листа. Това са хората, които са получили най-много номинации от партийните структури, подчерта Нинова. "Аз имам най-много - над 200, предложения. Потвърждавам отново позицията си, че няма да се кандидатирам за президент", категорична бе тя. "Дайте ми възможност да стана министър-председател. Ще победя на парламентарни избори", категорична е Нинова. Лидерът на БСП поясни, че започват разговорите вляво с АБВ и "Движение 21". Първите разговори започнаха вчера с партиите от коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
"Лично аз нося отговорност за номинацията на ген. Радев. По мое предложение той беше издигнат в район "Оборище", където членувам", призна Нинова и допълни, че има съгласието на генерала, с когото се чула вчера. Няколко организации на БСП са застанали зад кандидатурата му, както и офицерски съюзи и асоциации в страната. Нинова заяви, че прозвъняла лично на всички номинирани от БСП за президент и вицепрезидент и някои от тях са си направили самоотводи. Включените в непартийната листа доц. Иво Христов и проф. Андрей Пантев също са отказали да се включат в надпреварата. Нинова отрече Ивайло Калфин да е бил споменаван като кандидат за вицепрезидент.
 Тя твърди, че не й е известно за близост между ген. Радев с Георги Първанов. Нинова поясни, че АБВ идва на преговорите със своите имена за президентските избори. Нинова е оптимист за постигане на съгласие между двете формации за кандидатпрезидентската двойка. Тя отрече да има нещо общо с оставката на ген. Радев като командир на ВВС. Нинова посочи, че в мотивите му се казва ясно и категорично, че той е против водената политика. По думите й генералът има принципни съображения, които заслужават уважение.
Припомняме, че ген. Радев подаде оставка и на 1 октомври м.г. заради непоследователна политика на кабинета за стабилизиране на военната ни авиация. По-късно той я оттегли, след като премиерът пое ангажимент в бюджета на ВВС за модернизация да бъдат заложени 800 млн. лв. повече.
Уплашен от оставката на ген. Радев, която той депозира в понеделник сутринта, Бойко Борисов късно вечерта рязко промени програмата си за вчера. Той трябваше да присъства на демонстрация на способностите на Силите за специални операции в района на Специализирания учебен център "Црънча". Но премиерът реши да си направи пиар и отиде и в Авиобаза "Граф Игнатиево", където ген. Радев е работил дълги години.
Явно в лявото пространство няма подходящ кандидат-президент, щом БСП се крие зад генерали, заяви видимо изнервен и притеснен Борисов. Той обяви, че като политическо лице е трябвало да си подаде оставката, когато през 2008 г. се е приватизирал авиоремонтният завод "Авионамс". От 2005 до 2009 г. обаче летецът е бил командир на Трета изтребителна авиационна база "Граф Игнатиево", не е бил политическо лице и е нямало как да спре или да влияе в раздържавяването на дружеството.
В коментар за оставката на ген. Радев военният министър Ненчев заяви, че единственият мотив, който е изложен там, е несъгласие с промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която позволяваме и други съюзни държави съвместно с нас да извършват охрана на въздушното пространство. Несъгласие с решение на Народното събрание, което лично мен ме плаши, всеки български гражданин трябва да приема законодателството такова, каквото е, заяви Ненчев.


Ген. Радев:
Концепцията за развитие на ВВС  е по-унизителна дори от Ньойския договор

Като мотив за депозираната оставка генералът е посочил концепция, според която българското въздушно пространство ще се охранява от чужда държава срещу заплащане. Концепцията за съвместен Air Policing е внесена в Националното военно представителство на България в Съюзното командване по операциите на НАТО. Въпреки че Радев е отказал да подпише документа за съгласуване, тя е утвърдена от министъра на отбраната. По същество документът представлява покана към желаещи страни членки на НАТО да носят съвместно с българските ВВС мисията по охраната на въздушното пространство на България срещу заплащане.
В мотивите на депозираната от ген. Радев оставка се посочва, че концепцията е "унизителен за българските ВВС и България документ, с който се приравняваме към Прибалтийските републики, нямащи свои военни авиации". Според него това оставя впечатление в съюзниците, че държавата няма воля за развитие на собствени отбранителни способности. В рапорта, който е депозиран в МО, се посочва още, че по този начин бойните летци и авиоспециалисти са поставени в унизително положение, като се неглижират трудът и рискът, който те поемат.
„За мен, като генерал от Българската армия и командир на ВВС, тази концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор, защото последният беше наложен на България със сила отвън, докато въпросната концепция бе инициирана от български зам.-министър, приета на Съвет по отбрана на българското военно ръководство и утвърдена от български министър на отбраната“, се посочва в рапорта на генерала.

 
Оставката на командира на ВВС ген.-майор Румен Радев може да е предизвикана от мъчителната криза, в която се намира военната авиация. Това заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от АБВ ген. Михо Михов. Той не изключи рапортът за напускане да е подаден и заради участие на Радев в предстоящите президентски избори. По думите на Михов номинацията на ген. Радев за президент е на БСП. Дали АБВ ще я подкрепи, ще реши ръководството на партията.
Подадената оставка поставя въпроса как ще бъде обезпечено кадрово ръководството на ВВС и на въоръжените сили като цяло, заяви бившият началник на Генералния щаб на Българската армия. "Военната авиация, както и другите видове въоръжени сили, са в една мъчителна криза, която действително обезкуражава и такива командири, които имат експертизата, подготовката и морала, но не виждат перспективата. Така че тази оставка би трябвало да се тълкува и в тази посока", подчерта ген. Михов.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ