29 Март 2024петък00:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕС се разпада, Бойко за евро реве

/ брой: 175

автор:Валентин Георгиев

visibility 144

Когато капацитет от ранга на Бойко Борисов, който разбира от всичко, тръгне да ви говори за еврозоната, не се усмихвайте саркастично. Ключовият момент тук е свързан с лъскането на имидж. Но не за пред "мат`ряла", който отдавна е вдигнал ръце и се е вторачил само в собственото си оцеляване, а за пред "началниците". Борисов едва ли е наясно какво точно означава "чакалнята на еврозоната", известна като механизъм ERM II, но знае, че сме готови за нея и "като държава покриваме всички критерии". Страхотен е господин Борисов! Всеки божи ден от неговата благословена уста излизат мъдрости като "водата е мокра, вечер е тъмно, през зимата е студено" или "по-добре богат и здрав, отколкото беден и болен!" Даже Конфуций би могъл да се учи от него. 
Инак за подобна "готовност" се наслушахме през последните години доста. Спомням си, че още Дянков натякваше как а-ха вече сме с единия крак вътре. Но си бяхме наясно, че не кандидатстваме, защото ЕЦБ ще ни отреже като кисела краставица, независимо от ранга ни на "статистически отличник". Факт е, че след гръцката криза от миналото лято ентусиазмът в цяла Европа спихна. Преди на еврозоната се гледаше като на елитарен клуб, за който цяла Европа се натискаше. След саморазправата на големите сили с Атина влизането във валутния съюз обаче стана непривлекателно за много от държавите. За Полша, Чехия, Унгария, Румъния приемането на общата валута вече изглежда изпълнено с повече рискове и разходи, както и свързано със значителен отказ от суверенитет, т.е. ход, който носи повече вреди, отколкото ползи. Да не говорим за Швеция и Дания.
Изглежда, Бойкова България си остава голямото изключение. Ние с кравешки възторг сме готови да се хвърлим и в бездната, ако така ни наредят "отгоре". А тази перспектива става все по-вероятна. Самият ЕС тръгна да се саморазпада и доста свали гарда. Великобритания повлече крак с разтърсващия си референдум, който сащиса евробюрократите. Исландия, а отпреди ден и Швейцария, официално оттеглиха молбите си за членство. Явно им замириса на мърша, а и двата народа обичат чистия въздух. Затова Юнкер и сподвижниците му на пожар решиха да се самоспасяват и спуснаха ново Окръжно: "Искаш - не искаш, приемаш еврото!" Е, как тогава Бойко да не е готов - събудил се нов-новеничък! Като навита пружинка! Но така е в геополитиката - дето се вика, Юнкер пръцна и наш Бойко се н...ра.
Във вътрешен план обаче подобно отношение показва липса на сетива и пълна незаинтересованост за дереджето на собствения ти народ. Всички са наясно, че както влизането в ЕС оскъпи живота ни, изравни цените с европейските, а доходите ни замръзнаха, така и еврозоната ще представлява втори тур на това прецакване. Ние и сега живеем в мизерия, камо ли с еврото. Но това явно е последното нещо, което интересува властта. Безродниците, които ни управляват, са готови да завържат на България още един тежък камък на врата й. Дали обаче процесите на саморазпад няма да ги изпреварят?
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ