24 Април 2024сряда14:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

През лятото операта завладява Античния театър

След преминалия с голям успех фестивал "Opera Open" на пловдивската публика предстои среща с две рок опери на Андрю Лойд Уебър

/ брой: 176

автор:Пенка Калинкова

visibility 2381

Още един оперен фестивал на Античния театър отиде в историята. Първият полусезон от третото издание на "Opera Open", която е наследница на Вердиевия фестивал, амбициозно събра в афиша си цели 11 заглавия, две от които в раздела "Opera Open Light". Дългият този път афиш смеси сериозната оперна класика с оперетата, съвременната музика и селекции от рода на "Филмовата музика на Холивуд" и "Класиката среща "АББА". Затруднявам се да кажа на кое заглавие и представление публиката повече се радваше - за първото място в зрителския рейтинг се състезават "Кармен" и "Аида", "Турандот" и "Класиката среща "АББА". Ценителите ще отделят специално  "Летящият холандец", пиршество за вкуса на сериозната публика. За втори път на античната орхестра и скене диригентът Иван Ангелов качва Вагнеровата класика - преди две години това беше един умел сценичен колаж от най-известни Вагнерови произведения, сега премиера на операта "Летящият холандец". Трудна музикална партитура, оригинални постановъчни решения, впечатляваща визуална картина, точно избрани солисти за централните партии - Вагнеровите изпълнители Елизабет Стрид и Козма Рануер.
Всеки в организационния комитет на фестивала е със свой принос - на Боряна Сечанова дължим Международната балетна гала и експерименталния международен проект "Пандора", с който бе закрит фестивалът, тя, в отсъствието на очакващата рожба доц. Нина Найденова, беше поела доста ангажименти, на музикалния директор Диан Чобанов дължим изборите във "Viva l'opera, viva l'operetta" - баритонът Микаел Хавличек и сопраното Мара Масталир от виенската Фолксопер си сътрудничиха с българските солисти Даниела Дякова, Венцеслав Анастасов, Таня Иванова, Петър Данаилов, Станислава Иванова, Марк Фаулър, Вера Гиргинова, Пламен Кумпиков и успяха да взривят публиката. Чобанов дирижира "Аида", "Пандора" и балетната гала.
Фестивалът беше открит под диригентството на Лучано ди Мартино със "Световните оперни имена на България" и те бяха сопраните Петя Иванова и Цветелина Василева, мецосопраното Мариана Пенчева, тенорът Бойко Цветанов, баритонът Петър Данаилов и басът Деян Вачков. Във всяко от последвалите заглавия имаше по една световна звезда - в "Мадам Бътерфлай" бяха Доната Д'Анунцио Ломбарди, много добра по мнението на диригент и колеги, и Камен Чанев, в "Летящият холандец", освен споменатите Стрид и Рануер, още Бойко Цветанов, в "Кармен", дирижирана от хърватската легенда Никша Бареза - Виолета Радомирска, която пее в Швейцария, и куп наши пловдивски звезди, в "Турандот" - в главната роля отличното корейско сопрано Лила Лий, Калаф - Камен Чанев, и Лиу - Евгения Ралчева заслужиха най-бурните аплодисменти, в "Аида" - популярният и много ангажиран баритон Алберто Газале като Амонасро. Именно в "Аида" двамата спътници в живота Камен Чанев и Таня Иванова изиграха за първи път любовния дует между Радамес и Аида.
А в международната балетна гала - ще отбележим, че за пръв път се представя балетна селекция от подобен мащаб, преобладаваха чуждите звезди, между които и една българка - Красина Павлова. Партнираше й нейният съпруг Аршак Галумян, те двамата са солисти на Държавния балет в Берлин. Изиграха откъса от "Лебедово езеро" за пръв път като съпрузи. Другите звездни изпълнители бяха народните артисти на Русия Наталия Крапивина и Георги Смилевски, Николай Городицки - солист на балета в Пенсилвания, и Наташа Маир - солистка на балета на Виенската държавна опера, нашите звезди Марта Петкова и Никола Хаджитанев, от пловдивската трупа солираха Елена Кучкова и Симона Митковска. В "Турандот" и в "Класиката среща "АББА" гостува диригентът Найден Тодоров. Хорът и оркестърът на Пловдивската опера са постоянни величини в цялото на един оперен спектакъл.
Пловдивската опера и балет "Арабеск" предизвикваха публиката на Античния театър с фюжън проекта "Пандора", който обединява танцов спектакъл, съвременна опера, фолклорни мотиви, класическа и електронна музика. На сцената самата Пандора проговори чрез гласовете на сопраното Мариана Панова и на Евелина Христова и Даниела Димитрова - солистки на "Мистерията на българските гласове". За първи път на Античния театър се пресъздаде 3D звукова среда за по-внушително възприемане на произведението.
Музиката на "Пандора" е дело на холандския композитор Пол ван Брюхе по либрето на Берто Рейндерс. Идеята е на българския композитор Петър Дундаков, който е ученик на Ван Брюхе, а напоследък често работи с трупата на балет "Арабеск". Той подготви и специалната електронна част на новата партитура, която върви като фон на живото изпълнение на оперния оркестър. Маестро Диан Чобанов се зае със задачата да обедини всичко на живо на сцената на Античния театър. Хореографията на спектакъла е на Боряна Сечанова, сценографията и костюмите - на Никола Налбантов.
Средната посещаемост тази година беше около 1400 души, в някои случаи и по-висока. Миналогодишното издание бе с по-лоши финансови резултати, по-постно като осветление и звук, сега очевидно са вложени повече средства.
Само след 20 дни изкушенията на Античния продължават с две рок опери на Андрю Лойд Уебър. На 26 август ще се играе "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" - гостуващ спектакъл на Операта във Варна, а на 30 август феновете на рока ще видят Наско от "БТР" и Християна Лоизу от "X Factor" като Пилат Понтийски и Мария Магдалена в продукцията "Исус Христос Суперзвезда".
Първата копродукция между двата града - Пловдив и Матера от Италия, избрани за  Европейска столица на културата 2019 - ще стане факт на 15 септември. За международния спектакъл "Тоска" ще пристигнат девет известни изпълнители от Южна Италия, предвождани от диригента Леонардо Куадрини. Те ще се включат в новия спектакъл на "Тоска" заедно с хора, оркестъра и балета на Пловдивската опера.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 213

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 202

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 235

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ