19 Април 2024петък19:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МОН плаща на фирми да вършат работата му

Над 350 000 лв. от хазната отиват към частници за дейности, които са задължение на министерството

/ брой: 176

автор:Велиана Христова

visibility 50

С подписа на Меглена Кунева МОН е обявило няколко процедури по ЗОП чрез оферти с обява за свършване на работа, която е ангажимент на самото министерство и за която администрацията му получава заплати. С 68 000 лв. ще олекне хазната, ако се яви кандидат да "анализира значението на професионалното образование върху прехода към пазара на труда". За тия пари фирмата, която ще спечели офертата, трябва да покаже значимостта на професионалното образование, да съдейства за подобряване на държавния прим в професионалните училища и пр. В същото време според новоприетия Закон за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила от 1 август т.г., професионалните училища минават към общините, при което държавният план-прием би трябвало да отпадне.
Други 70 хил. лв. ще бъдат дадени на фирма, която ще актуализира регистъра на висшите училища. Тази поръчка е още по-абсурдна, понеже спечелилата фирма ще трябва да събере данни за основните звена, филиали, професионални направления и специалности, които поддържа всяко от 51 законни висши училища у нас. А също да включи в регистъра данните от акредитацията - институционална и по направления. В момента в МОН съществува Регистър на висшите училища, съдържащ повечето от тези данни и служителите в дирекция "Висше образование" в МОН би трябвало елементарно да го актуализират с данните за новооткрити специалности, подадени от висшите училища. Същият регистър с данните за акредитацията - общи и по направления, поддържа и Националната агенция за оценяване и акредитация. Защо чиновниците в МОН не си вършат работата, а ще хвърлят на вятъра 70 хиляди от обявата не става ясно.
 Преди два дни МОН отложи предаването на оферти по поръчката за регистъра - вероятно след като финансовият министър Владислав Горанов на заседание на МС направо заяви, че вузовете ни са раздути, че много от тях ще фалират и че МОН трябва да вземе мерки за съкращаване на разходите. Според Закона за висшето образование вузовете са автономни, но има опция - ако пожелаят, да се обединяват, да сливат еднакви специалности в няколко университета и пр. За целта в МОН има предвидени и средства. Всичко това обаче няма особена връзка с поддържането на регистъра, в който само се внасят промените.
Кунева обещава пред МС да внесе проект за постановление, с което да изпълни очакванията на Горанов за свиване на държавните разходи. Не е ясно какво ще съдържа то, при положение, че по закон оптимизирането на мрежата вузове не става силово, а според Стратегията за висшето образование, се предвижда финансирането да бъде по-високо за специалности, оценени като качествени по няколко фактора, а некачествени специалности в държавните вузове може да не се финансират изобщо. За частните вузове тези мерки не се отнасят.
Още една обществена поръчка на МОН - за малко над 70 хил. лв. с ДДС е за разработване и внедряване на географска информационна система за визуализиране на мрежата от детски градини у нас. Отделно от началото на 2016 г. частна фирма изготвя за МОН "Система за управление и контрол на недвижимата собственост" (70 000 лв.), забеляза агенция "Крос". През май МОН е сключило договор с друга фирма - за надграждане на модулите за информационната система на образованието (пак 70 000 лв). Само по споменатите поръчки МОН пилее над 350 хил. лв. за фирми, които ще вършат вече свършена работа или несвършени задачи, които обаче влизат в собствените му задължения.  

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ