19 Април 2024петък12:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Властта ще държи вузовете послушни на финансова каишка

Нищо не е подготвено за въвеждане на новия начин на субсидиране за качество, но закриване и намалена субсидия ще има още през 2017 г.

/ брой: 177

автор:Велиана Христова

visibility 32

Масови фалити на висши училища предрече финансовият министър Владислав Горанов на заседание на МС. Причината? Недостиг на студенти при демографския срив и раздутата мрежа от вузове и специалности. Университетите проспали "добрите години", когато трябвало да се напаснат към ситуацията. Според Горанов, министър Меглена Кунева трябва да предложи спешна реформа - свиване на дейността на вузовете, включително закриване и обединяване на звена, отпадане на излишни специалности. Това трябвало да стане още с бюджет 2017. Кунева обещава в близко време да предложи постановление, с което да се обединяват специалности, разроени излишно.
Странен е този

внезапен изблик на гнева Горанов

Още в далечната 1990 г. - преди 26 години, се появиха първите симптоми, че завършващите студенти няма къде да работят след дипломирането си, особено в специалности, свързани с индустрията, чието разрушаване по онова време тепърва започваше. Какво се случи след това? Вместо държавата да съобрази приема на студенти с ограничения икономически сектор и свиващия се пазар на труда, тя отвори широко вратите на вузовете практически за всички желаещи; като плюс въведе уникалната в световен мащаб форма на платено обучение в държавните висши училища, а лобита всякакви удовлетвориха почти всички щения за откриване на нови частни вузове, на всякакви нови факултети и филиали, на стотици бакалавърски и магистърски програми. В първи курс влизаше без проблем всеки, изкарал две плюс, а на места приемаха дори без диплома за средно образование, маскирайки безобразието под формата на "стажанти". Държавата си мълчеше. Започна скоротечно преобразуване на вузове в по-висок ранг - бившите полувисши институти станаха колежи, специализираните висши училища се нарекоха университети (НС ги "произведе" накуп 22 на брой); сетне колежите постепенно станаха висши училища, някои дори успяха да се нарекат университети. Безобразието един преподавател да работи в няколко уж конкурентни вуза стана практика, а за капак бе приет абсурдният закон за академичното развитие, който нарои т.нар. игнатовски професори и доценти на килограм, а те бетонираха със "собствени кадри" всички калпави вузчета и факултети по градове и паланки.             
Цялата тази

макдонализация на вузовете у нас

се случи с помощта и под закрилата на властта. Всеки кандидат-депутат се чувстваше длъжен да обещае нов вуз на региона си, а влезлите веднъж в парламента със зъби и нокти защитаваха интересите на местните си вузовски структури - косъм да не падне от приходите им. Студентските такси неизменно растяха, за всяка хартийка и преместване на папка висшите училища събираха пари както свърнат. А демографският срив у нас си течеше с най-бързите темпове в ЕС - и всички знаеха това. А от всеки випуск по 10-ина хиляди български деца всяко лято изтичаха и продължават да изтичат към западни университети. Местата за студенти станаха повече от кандидатите. Тази година абитуриентите са 53 000, от които десетина хиляди вече са се главили в чужди университети. А местата за прием са 45 000. Вузовете чакат за n-тото класиране едни 8300 младежи да си поправят двойките на матурата. Пак ще се нагледаме на "стажанти".
Нещо повече - дори в последните месеци, когато уж се заговори за мерки срещу явния срив на качеството във висшето ни образование, а през парламента се заредиха поправки на стратегии и закони, именно мнозинството на ГЕРБ пробута отново повсеместното обучение срещу заплащане - този път в некачествените специалности, които просто трябваше да бъдат закрити! С едничката цел да компенсира вузовете за загубата на субсидия от "държавните" студенти. Нищо че от 2010 г. насам самите студенти намаляха с над 20 000. На същия фон и роенето на звена продължи - откриват се нови факултети, нови направления, нови специалности, включително с благословията на парламента и на същия Министерски съвет, в който преди дни Горанов

изведнъж падна от Марс

И си текат нови покани - Русе ще обучава във Видин, Бургас - в Хасково... А въвеждането на поне минимални изисквания за професорски и доцентски титли си виси втора година в парламента, все някак си не му идва редът. Така с Европейския съюз на уста България наруши всички европейски правила и основната харта на висшето образование - Болонската стратегия, в която ясно е записано, че "образованието не е стока, а университетите не са супермаркети".
Не е ясно какво постановление ще подготви Кунева, след като и в стратегията, и в закона вече е ясно записано, че държавата ще финансира най-качествените направления и специалности във всяко висше училище, а специалностите с по-ниски показатели ще поучават по-малко от хазната и постепенно ще затихнат и ще се закрият. Тук обаче има две основни въпросителни. Първо, всичките мерки, записани на хартия срещу "калпавите" специалности, се отнасят само за държавните вузове. Правиха-струваха, частните пак ги оставиха недосегаеми. Приема в тях държавата ще продължи да определя "общо" - не по специалности, и никакво отсяване по качество не може да наложи. Което си е жива неравнопоставеност по вид собственост, противоречаща на Конституцията.
И втори проблем. Всички мерки към държавните висши училища трябва да се прилагат след комплексна оценка на специалностите по няколко показателя главно от рейтинговата система на висшите училища. Никаква подобна оценка не е направена, а Горанов вече иска "свиване" на вузовете в бюджет 2017. С други думи, събудихме се една сутрин и решихме да режем бюджета на висшите училища за идната година. Зад внезапния изблик на финансовия министър очевидно стои именно тази цел, казана в почти прав текст - "мярката е непопулярна", но ще я приложим "без политически притеснения". Урбулешката ще я приложите и без да си губите времето с разни оценявания? Хайде бе! Преди или след президентските избори? А ако се зададат и парламентарни? Няма как някоя Фидосова да не обещае университет на Лом... Нищо не е подготвено за въвеждане на новия начин на финансиране. Резултатът ще е един - вузовете ще бъдат държани на каишка да са властопослушни, щото иначе - йок пари!  

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ