26 Април 2024петък22:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Падащи тухли пробиха предпазен тунел за пешеходци

В центъра на столицата на 500 м от РДНСК текат опасни строително-монтажни работи

/ брой: 177

автор:Светла Василева

visibility 855

Купчина тухли се срина от четвъртия етаж на строяща се сграда в идеалния център на София вчера преди обяд върху обезопасителния "тунел" за пешеходци, проби го и се разпръсна на тротоара. Сградата се намира на колелото на трамвай №5 зад Съдебната палата, на ъгъла на улиците "Алабин" и "Княз Борис I". Тя е един от знаковите изоставени строежи на столицата, които стърчат като паметници на безхаберието и обърканата и многократно променяна нормативна уредба.
Преди години изоставената сграда е превзета от бездомници и превърната в място за нощувка. Върху бетона на стените на приземните етажи един след друг се появяват графити, а помещенията се напълват с всевъзможни боклуци. Сигнали на граждани за непоносимата неприятна миризма, носеща се от строежа, доведоха до заграждане на подстъпите към вътрешността му с ламаринени плоскости.
От дни сградата е опакована с предпазна мрежа. Изградени са тунели по цялата й дължина на ул. "Алабин" и ул. "Княз Борис I" за предпазване на пешеходците. Извършват се строително-монтажни работи. Обектът няма информационна табела, от която да е видно кой е строителят, номера на разрешението за строеж и фирмата, осъществяваща строителния надзор. Служителка от пункта за продажба на билети срещу сградата, която беше свидетел на инцидента, при който тухли от четвъртия етаж паднаха върху предпазния тунел и го пробиха, каза, че е чудо, че в този момент няма никой на тротоара. По думите й там всеки ден минават десетки граждани, сред които и майки с бебешки колички и деца.
ДУМА подаде сигнал за инцидента до Районната дирекция за национален строителен контрол на електронната поща на институцията. Изпратени са и фотографии от случилото се.
Припомняме, че РДНСК на София се намира на ул. "Алабин" 35, на по-малко от 500 м от сградата, която доскоро беше изоставен строеж, по която от дни текат строителни работи, които вчера по чиста случайност не доведоха до фатален инцидент. На същата улица "Алабин", но на номер 39, преди десет години на 19 септември 2006 г. при ремонтни работи се срути сграда, при което загинаха две жени. Делото по случая влезе в Софийския градски съд едва тази година, но бе отложено за октомври.    
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ