26 Април 2024петък20:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Що бе, хора?

/ брой: 177

автор:Велиана Христова

visibility 67

Опря до кокала поредната попара, надробена от новия училищен закон на ГЕРБ за българското средно образование. Още когато го приемаха в НС, беше ясно, че два випуска - децата, които тази есен ще са в VІ и VІІ клас, са драстично ощетени. Те са започнали прогимназията си по стария закон, предвиждащ да я завършат след VІІІ клас. Но необяснимо защо новият закон ги кара да завършат прогимназията след VІІ клас и де факто "изяжда" цяла година от учебното съдържание, което трябва да усвоят. Това се видя в парламента, БСП настояваше и молеше да се отложи законът с една година, за да не удря по децата - всички аргументи отскочиха от мнозинството като грах от стена. Идиотизмът остана в закона.
Само че тези около 160 000 деца от двата випуска са влезли в V клас с учебен план, предвиждащ 4 години прогимназия, а ги натикват в новия учебен план, който е с година по-малко - което си е чисто нарушаване на правата им и дори недопустимо вкарване със задна дата на законови правила. Щом са започнали по един учебен план, трябва да завършат по него. Елементарно беше, като се видя абсурдът, да се вкара дори в приетия вече закон една поправка с едно изречение, което да остави двата випуска да си завършат основното образование нормално. МОН трябваше да го поиска. Не би. Сега министерството се чуди как да изпълни закона и прави още по-голяма каша, като предлага на всяко училище да си измисли свой си начин да се оправи. Само че задължителният материал от основното образование е еднакъв - пак по закон, за всички деца. Да, ама не. Десетки хиляди българчета при всички случаи ще са ощетени в знанията си - независимо дали ще тъпчат в действащите си програми материала от още една година, или ще се лишат от часовете за избираеми предмети, за да наваксат. А сто на сто тепърва ще "цъфнат" разминавания и в материала не само по три, а по всички останали предмети.
Що бе, хора?   

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ