26 Април 2024петък03:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Езикът на котките, или как да разбираме мяукащите любимци

Експертите са на мнение, че достатъчно е животните да се наблюдават и слушат внимателно, за да е сигурна хармонията в отношенията

/ брой: 178

автор:Альона Нейкова

visibility 10288

Празник, посветен на пухкавите домашни любимци, се чества в доста страни на планетата ни. Ден на котките се отбелязва в Полша на 17 февруари, в Япония - на 22 февруари, в Русия - на 1 март, в САЩ - на 29 октомври. Но от 2002 г. по инициатива на Международния фонд за защита на животните "Animal Welfare" 8 август е обявен за Световен ден на котките. Идеята e на тази дата не само да се изразява почитта към мяукащите създания, но и да се привлече общественото внимание към проблема с бездомните котки. И днес празникът обединява милиони стопани и ценители на тези животни по света.

Смята се, че котките, както и всички други живи същества, имат свой собствен, доста особен език. За разлика от хората обаче, мяукащите животни предават съобщенията си не само с помощта на звуци, но за целта използват и миризми, както и езика на тялото. Тъй като човешкото обоняние, в сравнение с котешкото, е много слабо, "преводът" на желанията на домашните любимци става възможен предимно с помощта на звуци и движения.
Ако котката бъде опозната добре, всичките й чувства и намерения ще може да се забелязват още в очите й, както става и при близките хора. Онези, които си направят труда да се вслушат в мяукането на домашните си любимци, много бързо разбират, че всеки от тях има собствен тембър. Затова стопаните лесно могат да различат "гласа" на своята котка от този на съседската например. Също както и човешките индивиди, животинките често влагат определен смисъл в дадена интонация. Дори всеобхватното "мяу" котките "изричат" по различен начин - плахо, настоятелно или страховито.
Експертите са на мнение, че котешкият език е доста лесен за разбиране. Достатъчно е само животните да се наблюдават и слушат внимателно.


Добре е да се знае, че по-ниските звуци се издават от мъркащите домашни любимци, когато изпитват страх или агресия. Приятните емоции пък напротив се съпровождат с високи ноти. Установено е, че котката може да издава 10-15 прости звука, включително глухите съгласни г, х и ф. Мяукането се смята за най-разпространения "говор" на тези животни, които го използват в моменти на спокойствие или когато искат да покажат признателността си към онзи, в чийто скут се намират в даден момент. Също така подобен език може да се чуе, ако котката е развълнувана и при някои форсмажорни обстоятелства. Когато мяука и престъпва с лапички, леко показвайки острите си нокти, това пак е израз на нежни чувства. По този начин малките се отъркват в корема на майка си при хранене и този рефлекс се запазва у повечето котки и когато пораснат.


Езикът им всъщност се свежда не толкова до звуци, а в по-голяма степен до жестове, които са още по-разнообразни. Например, ако зениците са разширени, това издава страх, агресия, предупреждение от типа "остави ме на мира". Полузатворените очи и бавното премигване напротив разкриват, че котката е отпусната и гальовна.
Ушите също са доста активен инструмент в общуването с тези бозайници. Насочените напред говорят за любопитство или бдителност, в зависимост от това колко са напрегнати. Опънатите назад са вид предупреждение, а плътно притиснатите до главата предвещават разправия и дори битка.
И опашката добре разкрива настроението на котката. Насочената нагоре е знак за безгрижие, като също така краят й може да бъде леко извит или стопанката му да помахва с него. Когато го прави с резки движения, може да е вид предупреждение, например, ако в момента ловува. Твърдата, опънатата и строго отметнатата назад е сигурен белег, че котката е агресивна и е готова да нападне. Експертите твърдят, че на хората, научили се да разпознават и най-малките нюанси в движенията на опашката, се разкриват най-големите тайни в поведението на котките.

Ако си показва корема, означава, че напълно се доверява на стопанина си. Когато се отърква с муцунката или мустаците си в ръцете или краката на човека, изразява обичта си и демонстрира правото на собственост. Котките отделят ензими, оставящи особена миризма, която означава "мястото е заето!" Затова по този начин мяукащите любимци "маркират" не само хората, с които живеят, но и харесваните места и предмети.
Опитите да се разбере котешкият език са доста приятни и забавни, особено когато наблизо се намира мяукащ любимец. Поведението му изобщо не изглежда сложно за тълкуване. Стига да се натрупа малко опит в разпознаването на основните знаци, както и да се включи интуицията. Тогава съжителството с тези пухкави същества е истинско удоволствие.

Знаете ли, че...

* Веднага след раждането малките котенца не виждат и не чуват. За първи път отварят очите си, когато навършат 7-10 дни, а зрението и слухът се развиват за близо две седмици. Започват да ходят не по-рано от 20 дни от появата си на бял свят.
* Котката може да скочи на височина, която е 5 пъти по-голяма от собствения й ръст.
* Мяукащите любимци всъщност са доста бързи - максималната им скорост е около 50 км/ч, но успяват да я поддържат само на къси разстояния.
* Котките не обичат сладки неща, тъй като нямат такъв рецептор. Тоест не толкова не си падат по торти например, колкото не усещат вкуса им.
* Въпреки наложилия се стереотип, тези животни не се страхуват от водата. Котките могат спокойно да се гмурнат, за да хванат дребна рибка от реката. Но не понасят, когато насила ги пъхат под душа.
* Не виждат, когато е напълно тъмно. Но при светлина, която е само една шеста от необходимата на хората, за да различават предмети, успяват да различат предмети на разстояние от 75 см до 60 метра. Полезрението им стига 185 градуса, а периферното - близо 285 градуса.
* Цветът на очите им при раждането е светлосин, но когато котките навършат 2-3 месеца, обикновено настъпва промяната към традиционното зелено.
* Чувствителността към звуците е 3 пъти по-голяма, отколкото при хората. Ушите на котките може да се въртят на 180 градуса (не е задължително това да е синхронно), като за целта се задействат 32 мускула.
* Мустаците са един от органите на чувствата, които помагат на животните да определят температурата на въздуха, както и наличието или отсъствието на вятъра. Котка без мустаци е като човек, чиято кожа е абсолютно безчувствена, и заради това може да загине от тежки изгаряния и измръзвания. Така и животът на мяукащите любимци с подстригани мустаци също е застрашен.
* Котките живеят 5 пъти по-кратко от хората. Развитието на тримесечно малко съответства на 4-5-годишно дете. Когато животното е на 3, възрастта му е равна на 21-годишен човек, на 8 - на 40-годишен, на 15 - на 70-годишен. Продължителността на живота на дивите котки е 3 пъти по-кратка от домашните.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ