24 Април 2024сряда03:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Йордан Младенов:

Няма друга партия с толкова подготвени кандидати за президент

Тези, които се страхуват, че ще загубят изборите, спекулират с номинирането на ген. Радев, казва областният председател на БСП в Пазарджик, член на НС на БСП

/ брой: 178

visibility 9

Велина Георгиева

- Г-н  Младенов, в момента БСП е във фокуса на общественото внимание с номинациите, които излъчи за държавен глава. Какви са настроенията на членовете на партията в област Пазарджик?
- В област Пазарджик, както и в цялата страна, бяха номинирани партийни и надпартийни кандидатури, утвърдени имена. БСП отива на преговори с шест-седем силни и авторитетни предложения от тях. Не мисля, че друга българска партия разполага с толкова подготвени номинации. Всички те ще бъдат разгледани на 14 август от Националния съвет на партията и вярвам, че ще излъчим кандидатпрезидентска двойка, която ще стигне до успех. Хората на БСП знаят, че ни очаква сериозна битка, защото залогът е бъдещето на нацията. Има моменти, които изискват от нас да загърбим лични пристрастия или стремежи и да се сплотим в името на една обща кауза. И нека това не звучи като клише, защото наистина бяхме разединявани и противопоставяни достатъчно дълго от един президент и от управляващото ни правителство. Убеден съм, че кандидатпрезидентската двойка, която ще излъчим, ще може да обърне модела на ГЕРБ и да промени лицето на политиката. Цялата тази енергия сред хората се усети много ясно и на Бузлуджа.
- Коя би била най-силната двойка за БСП?
- Хора с идеи, социално отговорни, които умеят да отстояват национални позиции и да обединяват. Силни и ярки фигури, които ще могат да изпълнят със съдържание институцията и да ни представляват авторитетно на международно ниво. Хора с опит и присъствие, а не протоколни фигури. Всички усещаме несигурността и тревожността на настоящия момент и в този момент са нужни твърдост и държавническо поведение.
- Възможно ли е това да бъде кандидатурата на ген. Румен Радев, която като че ли разтресе дори самия Бойко Борисов?
- Председателят на нашата партия Корнелия Нинова открито и отговорно заяви, че е номинирала ген. Румен Радев в организацията, където членува. Това беше лидерска постъпка. Генералът получи номинация и в област Пазарджик, беше предложен от негови колеги и наши другари, които се аргументираха с безспорните му качества и авторитет. Лично аз, след като се запознах с биографията на ген. Радев, разговарях с хора, които са работили с него и го познават като човек, затова смятам, че би бил добра кандидатура за държавен глава. Има потенциал да бъде точно тази обединителна фигура, от която българската държава се нуждае, и характер, с който да брани българските интереси. Доказал го е като главнокомандващ на българската авиация. Извоювал си е име на човек, който държи на думата си и милее за държавата си. Мисля, че е подготвен и принципен. А и самият факт, че премиерът Борисов загуби равновесие, научавайки за тази номинация, говори сам по себе си за силата на такава кандидатура.
- Правят се опити да се внуши, че това е кандидатура, "привнесена отвън", защото е надпартийна.
- Трябва да е ясно, че това е номинация, която БСП смята за отговорна и до тази кандидатура ще застане човек, излъчен от БСП. Както казах, вече бяха посочени имената на подготвени и доказали се хора. Нашата цел е да изберем успешната двойка, която ще може да увлече зад себе си най-много българи, да ги мотивира и сплоти, и това решение ще вземе Националният съвет. Подобни опити са спекулации на тези, които се страхуват, че ще изгубят изборите от силни кандидати на левицата. Президентските избори са важни не само защото трябва да изберем двама души, които ще представляват държавата, а са и път към предсрочен вот, който ще покаже червен картон на едно вредно за България управление, което ни доведе до пълна безизходица. Сами разбирате, че залогът е огромен и са хвърлят всякакви ресурси срещу БСП.
- Какво бихте призовали членовете на партията в този решаващ и за партията, и за държавата момент?
- Винаги съм вярвал, че хората на БСП са разумни и отговорни и вярвам, че разумът пак ще надделее. Всички трябва да сме заедно в една обща битка. Нашата партия има свои традиции и дух, който отново ще покаже, въпреки нечии манипулации и амбиции. Защото най-важното е да говорим в сегашно време за БСП и да бъдем близко до хората като работеща и силна партия. Имаме много добри номинации, всеки един от тях заслужава да е президент или вицепрезидент, но на 14 август ще трябва да изберем две имена, които ще ни поведат в тази обща битка за България.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ