20 Април 2024събота10:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Калоян Паргов:

Транспортът и незаконната реклама са най-големите провали на ГЕРБ в София

Групата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в СОС беше единствената истинска и активна опозиция на управляващите в столицата в първия полусезон от новия мандат, категоричен е председателят й

/ брой: 179

автор:Деси Велева

visibility 89

Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. Завършил е Втора английска езикова гимназия. Висшето си образование получава в УНСС със специалност международни отношения. Магистър е по европейска интеграция. Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Член е на Изпълнителното бюро на НС на БСП, председател на Градския съвет на БСП в София и на групата общински съветници от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Столичния общински съвет.

"Настояваме да има фонд за водни помощи, защото "Софийска вода" пак иска скок на цената"


- Г-н Паргов, каква е оценката ви за работата на Столичния общински съвет през първия му полусезон от новия мандат?
- За работата на общинските съветници от групата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ бих дал много добра оценка. Въпреки че сме само 7 души в СОС, бяхме сплотени и единни. Работихме активно за отстраняване на проблемите в София и атакувахме остро решенията на ГЕРБ, които не са в полза на столичани. Новите колеги дадоха всичко от себе си, за да се впишат в обстановката, въпреки че работата в Столичната община за тях беше съвсем нова. Заедно успяхме да бъдем истинска и единствена опозиция на управляващите в София.
- Какво успя да постигне групата на общинските съветници от БСП за този период?
- Новият мандат в управлението на Столичната община започна доста бурно, с много събития и скандали. Най-накрая заместник-кметът по транспорта подаде оставка, след като от години показваме, че нещата в този сектор в столицата не са наред. Доволен съм, че успяхме да убедим обществеността и ръководството на общината в това. Заради липса на прозрачност в работата и нагласените търгове цялото ръководство на ЦГМ също подаде оставка. Успяхме да се преборим и за одит на Центъра за градска мобилност от Сметната палата, който беше гласуван от депутатите в Народното събрание. За това настояваме вече няколко години. Сега най-после успяхме. Въпреки че сме опозиция и в Народното събрание, принудихме управляващите да гласуват за този одит и очакваме през есента резултатите от Сметната палата. Те ще хвърлят светлина върху ситуацията в ЦГМ.
- А какво не успя да свърши вашата група?
- Не успяхме да се преборим за ремонт на улиците в кварталите. Това беше част от нашата предизборна платформа миналата есен. Тази дейност беше заложена в Бюджет 2016, но при последната му актуализация, точно преди да излезем във ваканция това лято, средствата бяха пренасочени. Затова софиянци трябва да знаят, че и тази година улиците в крайните квартали няма да бъдат ремонтирани. Не успяхме да се преборим и за назначаване на заместник-кмет по сигурността. Продължаваме да сме абсолютно убедени, че подобна фигура в управата на столицата е крайно необходима. След атентатите в Париж, Брюксел и Ница и сериозно повишената опасност от терористични атаки в цяла Европа, за гарантиране сигурността на жителите и гостите на София има нужда от друг подход, от различно отношение.
- В какво се провали екипът на Йорданка Фандъкова?
- Доста са провалите. На първо място в транспорта. Приетите оставки на заместник-кмета и на ръководството на ЦГМ са признание за слабостите и грешките в този сектор. А те съвсем не са само от този мандат. Освен това кметът Фандъкова все още не е успяла да се справи с недостига на места в детските градини, въпреки че в последно време този проблем не е толкова силно медийно експлоатиран, както в предишните години. Голям провал за управляващите в София е и невъзможността да се преборят с незаконната реклама. Конкурсът за велосипедите плюс реклама, както и предстоящият за спирките плюс реклама, се очертава да бъдат поредното раздаване на тлъсти парчета от тортата на приближени на ГЕРБ фирми. А това изобщо няма да реши проблема с рекламата в София. Отново ще липсва прозрачност и в крайна сметка - няма да увеличи приходите на Столичната община, както всички очакваме.
Бюджетът на Столичната община като цяло показва едни и същи слабости в последните години. Управляващите в София разчитат основно на европейски средства. Столичната община продължава да оперира със 100-150 милиона лева, а останалите 300-400 милиона обикновено ги чака от европейски програми. Тези средства обаче започнаха да спират заради недобросъвестното управление на въпросните програми от страна на администрацията, ръководена от ГЕРБ. Сред големите провали на кмета е и жилищната политика, която вече 26 години не е приоритет. Управляващите в София абдикираха от този проблем, който е свързан най-вече с младите семейства. А това според нас, съветниците от групата на БСП, трябва да е основен акцент в управлението на столицата. Получава се точно обратното - общината продължава да разпродава имуществото си. Счетоводните отчети на общинските дружества съвсем ясно показват, че има какво още да се желае и от тях. Резервите са най-вече в ефективността на работата им, която би повишила приходите от дивиденти. Те са много важно перо в бюджета на София.
- Едно от последните ви питания до кмета Йорданка Фандъкова беше свързано с незаконната реклама в София. Кой и защо не иска да реши този проблем, който стои пред общината от години?
- Още през 2012 г. СОС взе решение за премахване на цялата незаконна реклама. Досега общината не си е мръднала пръста да го изпълни. Или поне да започне. След като пуснахме това питане, изведнъж започна поетапно премахване на рекламите, които са разположени върху стълбовете. Предстои да преминат и към така наречените сити лайт постери или "ракети". Част от тях са обвързани и с конкурса за велосипедите. Съвсем очевидно е, че някой в Столичната община си затваря очите пред незаконната реклама години наред и явно прибира тлъсти комисиони, за да го прави. А средствата от тази незаконна реклама отиват в джобовете на частни фирми, вместо да влизат в бюджета на общината. Ние ще продължим да следим този въпрос и ще настояваме за изпълнение на решението на СОС.
- Кои са следващите най-важни теми, с които трябва да се заеме Столичният общински съвет наесен, кои не търпят отлагане?
- На първо място безспорно е затягането на контрола върху общинските дружества с оглед на това да бъдат увеличени приходите от тях и да бъде спряно изтичането на средства. Другата много важна тема е тази за сигурността в столицата. Антитерористичният закон беше приет на първо четене, въпреки че имаше много критики. София обаче трябва да се подготви за неговото прилагане. БСП ще продължи да настоява за заместник-кмет по сигурността. Освен повишената заплаха от терористични атаки, столицата ни има огромен проблем и с битовата престъпност, особено в селата. Затова е толкова необходимо да има заместник-кмет по сигурността. Вече говорих и за незаконната реклама. Това също е изключително важна тема, която ще следим много внимателно при подновяването на работата в СОС след лятната ваканция.
Проблемът с липсата на канализация в една трета от София също ще е на дневен ред през есента. На места дори няма готовност за изготвяне на проекти, а това е много притеснително. Все пак живеем в ХХІ век, а хората в тези райони използват септични ями като през ХІХ в.
В транспорта през 2017 г. предстои да бъде приет нов генерален план за организация на движението. Старият, за който Столичната община плати 2 милиона лева на английска консултантска компания, така и не влезе в употреба. Очаквам през есента новите заместник-кмет по транспорта и ръководството на ЦГМ, на които дадохме толеранс от 100 дни, да ни представят концепцията си за развитие на този сектор в столицата.
"Гореща" тема в СОС след ваканцията ще бъде и поредният бизнес план, който внесе "Софийска вода". В него концесионерът иска увеличение на цената на водата, която да стане над 2 лева за кубик. От няколко месеца има работна група, която се занимава с предоговарянето на концесията. Целта на нашето присъствие там е да намалим несправедливостите. Настояваме да има фонд за водни помощи на принципа на този за енергийните. От "Софийска вода" и от ДКЕВР вече дадоха знак, че приемат това наше предложение. Сега остава само да се оформи документално. Фондът да бъде за сметка на нормата на възвръщаемост, която със 17-те си процента се оказа немислимо висока в сравнение с тази на останалите оператори в сектора.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ