26 Април 2024петък16:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Изпускаме влака с "пътуващата класа"

Заради беднотията ни е, а не защото не обичаме пътешествията

/ брой: 179

автор:Ева Костова

visibility 1245

Как ми се ходи отново в Париж, рекъл един зевзек. Ама ти вече бил ли си там? Не, но миналата година по това време пак ми се ходеше...
Спомних си този виц, след като прочетох  проучване на известна международна компания на картодържатели за това, че над 280 млн. домакинства ще пътуват в чужбина до 2025 г. Общият потребителски разход за пътуванията извън граница в световен мащаб ще достигне 5300 долара годишно на домакинство след 10 години.
Изследването разкрива и ключовите фактори, които ще повлияят върху това преселение на народите през следващото десетилетие - нарастващата средна класа в световен мащаб, по-голямата интернет свързаност, подобрената транспортна инфраструктура в много страни и застаряването на световното население, което има повече време за ваканционни пътувания. Не на последно място експертите нареждат възможностите за зачестяване на по-лесни и по-евтини пътувания заради променящите се демографски фактори и напредъка на технологиите.
"Пътуващата класа" ще се увеличи и тя ще харчи все по-голям дял от семейния доход за трансгранични пътувания", обобщава резултатите Уейн Бест, главен икономист на Visa. Сред 10-те страни, които ще имат най-голям дял в пътуванията в чужбина, на първо място се нарежда Китай (проучването и прогнозите са направени сред домакинства, които печелят над 20 000 долара годишно). Мой роднина се върна от Камбоджа и наред с другите впечатления сподели, че в онази част на света китайците са навсякъде. Като туристи... В челната тройка са САЩ, Германия и Великобритания, а на пето място се нарежда Русия. Следват Хонконг, Сингапур, Франция, Бразилия и Южна Корея.
Като акцент в проучването специалистите отделят появата на нова глобална "пътуваща класа", която се създава от ръста на доходите в целия свят. Според прогнозите до 2025 г., почти половината от всички домакинства в света (945 милиона) ще имат доходи над 20 000 долара, което ще стимулира международните пътувания и разходите, особено на домакинствата от нововъзникващи пазари като Китай, Русия и Бразилия. Заради глобалното застаряване на населението пътуващите на възраст над 65 години ще удвоят броя на международните си пътувания до около 180 милиона на година, което означава едно от всеки осем международни пътувания в световен мащаб. Ще расте и т.нар. медицински туризъм сред по-възрастните.
През следващото десетилетие се очаква изграждане на повече от 340 нови летища, защото ще се оформят нови маршрути и дестинации, които ще направят международните пътувания по-лесни и по-удобни.
Още много интересни неща може да прочете човек в споменатото проучване. С четенето ще си остане. Защото преминава транзит като през малка гара покрай България и българите. Звучи като приказка от "Хиляда и една нощ". Нашите пенсионери за градския автобус нямат пари, камо ли да се юрнат на групи по света. А и работещите ни са масово бедни, властта дори се хвали, че ниските разходи за персонал били атрактивни за бизнес у нас... Нямам никаква надежда, че някой от тези, които ни управляват, следи какво се случва с доходите на хората по света и че се замисля за бедността у нас, която ни прави аутсайдери във всичко. Представяте ли си как госпожа Ангелкова проучва с молив в ръка онова, което светът предвижда при засиленото човешко "разместване"? Или пък социалната министърка! Няма да го направят, защото мисъл за национална политика срещу бедността у това правителство изобщо няма.
На този фон, както се казва, прав ни път и на нас! Не знам как сте вие, но аз поне не познавам нито един човек, който да не обича да пътува. Ето ви обаче няколко мнения, взети в движение, които показват реалността на фактическата мизерия - тя спира българите днес, дори да изпитват любов към пътуванията.
"Да, обичам да пътувам, да откривам нови места и нови приятелства, но липсата на пари е най-честата причина да не го правя дори в България" - Мари Димова, 45 г.
"Иска ли питане, дай ми да ръчкам насам-натам, дори само с раница на гърба, но вече не е съвсем безопасно ни на стоп, ни за спане по гарите... Иначе с Виза карта е лесно" - Мартин Костов, 25 г.
"Още от малка пътувам с нашите, майка ми все повтаря, че едно момиче трябва да излиза често зад граница, да вижда свят и да може да сравнява и мъжете, ако реши да се омъжва" - Надка Петрова, 30 г.
"Пътувам, но все по-рядко. Не ми стигат парите, които изработвам у нас, но когато ходя в чужбина, се радвам не само на хубости на градовете, но и на храната, защото се готви като за хора..." - Кети Иванова, 57 г.
"Като си представя колко много хубави места има по света и аз няма да мога да ги видя никога, ми става страшно мъчно. Но вече и годините ми напредват, с пенсията едва свързвам двата края, какво ти пътуване" - Евелина Асенова, 68 г.  
* * *
Според статистиката пътуванията на българи в чужбина през юни 2016 г. са 565,2 хил. Най-много от общия брой пътувания са свързани с гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия - 41,8 на сто, следвани от тези за почивка и екскурзия - 32,6 на сто, и пътуванията със служебна цел - 25,6%. През същия месец посещенията на чужденци в България са 1355,0 хил. Регистрирано е увеличение при пътуванията със служебна цел - с 61,4 на сто, и с цел почивка и екскурзия - с 24,6 на сто.
Ние, българите, с малки изключения, скоро няма да се качим на влака с пътуващата класа...
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 299

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 295

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 258

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 265

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ