26 Април 2024петък08:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Софиянци пращат по 2000 оплаквания на месец на общината

Столичаните се жалват най-често от дупки по улиците, разбити тротоари и неправилно паркиране

/ брой: 179

автор:Деси Велева

visibility 74

Между 1800 и 2000 сигнала и оплаквания за проблеми в София получават средно на месец в Столичната община. Това показва справка на ДУМА за изпратените писмени сигнали на граждани в сайта на контактния център на кметството. Средно по 60-70 оплаквания на ден проверяват и отговарят от общината.
Най-често столичани се жалват от дупки по улиците, разбити тротоари, неправилно паркиране, лоши условия на детските площадки. През последните дни хората масово подават сигнали за лошото състояние на пътните настилки. "Бих искала да се оплача от състоянието на пътната настилка на ул. "Боянски възход", която почти липсва", пише гневна жителка на района. За липса на тротоар и наличие на огромни дупки, които принуждават пешеходците да се движат по пътното платно на ул. "Българска морава" в отсечката между бул."Тодор Александров" и ул. "Пиротска", алармира друг столичанин.
Ръждясали и счупени съоръжения, липсващи кошчета за боклук и непочистени детски площадки бунят духовете на родители в район "Триадица". От трупащи се листа, боклуци и фасове пък се жалва майка, която е получила обещание за подмяна на мръсен пясъчник от инспектор, който е посетил детска площадка в края на юли. Това обаче все още не се е случило. За част от площадка, превърната в паркинг, а останалата е с окрадени детски съоръжения, алармира жител на район "Слатина". "Въпрос на време е да се случи инцидент, при който отговорна ще бъде община "Слатина" заради своето престъпно бездействие, недоволства подалият сигнал софиянец.
Неправилното паркиране също е един от основните проблеми на столичани. Те сигнализират, че въпреки знаците, постоянно се паркира неправилно на бул. "Монтевидео". "Мотори се движат върху велоалеята, от години "Монтевидео" е мотописта всяка вечер, а в квартала, който е с население колкото средно голям град в България, почти не се вижда полиция", алармират жителите му.
Последствията от скандалните ремонти на пространството пред НДК се отразяват и в множество оплаквания на жителите на града. "При всеки дъжд пространството пред НДК се наводнява. Плочките са неравни и липсва отводнение, поради което се събират големи локви, които правят придвижването изключително трудно", пишат недоволни софиянци. В друг сигнал те допълват, че в парка на НДК част от пешеходната зона е силно компрометирана, липсва част от паважа, образуват се локви и преминаването е силно затруднено. Освен това не могат да преминават детски колички,  инвалидни колички и хора в неравностойно положение. Затова авторите на сигнала молят за  спешен ремонт и осигуряване на нормална проходимост.
"На ул. "Мизия" се извършва ремонт на тротоара, но дейността е твърде небрежна и безотговорна. Премахването на старите плочки се извърши чрез багер и бяха счупени много от тръбите, които минават отдолу под настилката. Това нещо не се констатира от никой и тръбите не се подмениха, а в момента ремонтът продължава и се поставят новите плочи отгоре върху спуканите тръби. Молим някой да дойде на проверка и да констатира нарушенията, защото спуканите тръби могат да доведат до сериозен бъдещ проблем и отново да се наложи разкопаване", пише до общината столичанин.
Гневен жител на "Младост" изразява недоволството си от варварско изсичане на множество здрави дървета, а друг сигнализира, че коли минават по тротоара, за да паркират върху частен имот.
За висока скорост от преминаващи трамваи, за твърде високи изкуствени необозначени неравности за намаляване на скоростта, за разбити и редовно наводнени пътеки и кални зелени площи също са сигнализирали столичани през последната седмица.


 Изпочупена настилка около НДК

Детската площадка до храма "Свети Седмочисленици" в центъра на града е станала наскоро жертва на вандали

 Тротоар по ул. "Лидице" е зает изцяло с паркирани автомобили

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ