26 Април 2024петък12:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Арман Бабикян:

Бавенето на кандидатурите за президент е нечестно

Асоциирането на политиката с мръсни действия слага дамга и на почтените политици, казва експертът по политически пиар

/ брой: 180

автор:Светла Василева

visibility 1487

Арман Бабикян е роден във Варна през 1967 г. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури и СУ "Св. Климент Охридски", специалност политология. Радиожурналист, работил за БНР и радио "Свободна Европа", създател на "Канал Ком", управител на радио "Атлантик". Експерт по политически пиар.

"Борисов никога не е имал свян да прибира електорат, от който и да е край на политическото пространство"

- Г-н Бабикян, действията и промененото публично говорене на премиера през последната седмица, свързани основно с енергийните проекти, означават ли, че прави завой на Изток?
- Поведението на премиера Борисов е абсолютно непоследователно, тъй като е много странно човек да променя неколкократно позицията си и то по въпроси, които са от стратегическо и дългосрочно значение за страната ни. Смятам това за абсолютно несериозно. Аз не знам как гледат на последните му анонси за възстановяване на част от проектите, известни като "големия шлем" на Първанов, хора като вицепремиера Меглена Кунева, Радан Кънев, а също и редица от неговите партньори, които се намират в кабинета. На мен това ми изглежда доста странно както неговите стъпки, така и тяхното мълчание.
- Имате ли обяснение за мълчанието им?
- Все още се надявам, че имат време за реакция. В противен случай би означавало, че голяма част от тях са се превърнали в служители на ГЕРБ, а не са представители на политически партии от десницата. Струва ми се абсолютно безпринципно да си водил кампании, да си обещавал позиции на избирателите си, след което мълчаливо да наблюдаваш как министър-председателят говори за АЕЦ "Белене" като частен проект; да говори за държавно участие, при положение, че същият този човек, примерно в казуса с Уестингхаус, твърдеше, че няма да допусне никакво държавно участие. Знаете какво представлява държавното участие. То е или финансиране, а Борисов винаги е казвал "пари нямаме", или държавни гаранции, а той настояваше, че България няма да даде държавни гаранции; или означава гарантирано изкупуване на електричество, което той винаги също е отричал. Няма друг вид съучастие от страна на държавата. За мен е интересно как ще погледнат американските му партньори на този различен аршин.
- Публично няма реакция засега.
- Така е, но може би те са свикнали вече с бързите промени в поведението му и просто изчакват.
- На 10 юли Борисов поиска 30 дни, за да реши казуса с реакторите за "Белене" и глобата, наложена на България от международния арбитраж. Остава само ден от поисканите тридесет, а решение няма, освен някаква виртуална работна група, която тепърва ще се събира.
- Казусът не е много лесен за решаване, така че този един месец беше доста амбициозен срок, който си самопостави премиерът. Надявам се да се намери някакъв изход, защото тук говорим за минимизиране на щети, а не за постигане на печеливш вариант около проекта "Белене". Всъщност той никога не е бил печеливш.
- Да не би пък Борисов да се готви да "скочи" в президентската надпревара, опитвайки се с проруско говорене да си разшири подкрепата?
- Нищо чудно. Той никога не е имал свян да прибира електорат от който и да е край на политическото пространство, така че това не би било изненадващ ход от негова страна. Но вижте, когато един човек е министър-председател, а не кандидат за такъв и носи отговорност за, хайде най-глуповато казано, за имуществото на държавата, да прави подобни движения в пространството обикновено струва милиони на страната. Така че "посягането" му към чужд електорат може да се окаже доста скъпо на България.
- Нали знаете максимата за целта и за средствата?
- Да, очевидно властта е най-важното за него в случая.
- Изненадва ли ви фактът, че все още няма обявени кандидатпрезидентски двойки от големите политически партии?
- Вече не. Това беше изненада преди месец-два. Сега вече всички сме наясно, че ще бъдат обявени, но късно. Това е неприятно за българската демокрация, най-малкото, защото на хората не им се дава възможност да си съставят достатъчно дълбоко становище за всяко едно от предложенията. Някак си появата на "дядо Коледа" в последния момент преди Нова година е много нечестно спрямо гражданите, от които се очаква да гласуват.
- А дали хората ги интересува кой ще е всъщност?
- Те през цялото време ще твърдят, че не ги интересува, но всъщност ги интересува и ще видите, че в края на краищата ще излязат към урните поне 3-3,5 млн. Не е престижно да се казва, че човек се интересува от политика, защото политиката в България се свързва с мръсни действия. Асоциирането на политиката с мръсни действия слага дамга на всички, включително и на почтените политици, и това също не е добре. Някак си цялата професия, ако говорим за професионални политици, е поставена под въпрос.
- В политиката в България влязоха много случайни хора.
- Аз със същия успех ви казвам, че в политиката в България не влязоха умишлено тези пък, които се смятат за почтени. Така че проблемът е колкото на тези непочтени, които проникнаха, толкова и на почтените, които подминаха един свой обществен ангажимент. Защото трябва да си признаем, че политиката е обществен ангажимент, който лишава човек от възможността да обгрижва себе си и семейството си.
- Нека се върнем отново на предстоящите избори. Изглежда, ГЕРБ ще "играят" сами, без реформаторския блок?
- Те винаги са играли сами, този път много ясно отдавна го казаха чрез Цветан Цветанов. Това не означава, че няма да разчитат и на гласове извън ГЕРБ, защото една част от РБ вече е толкова..., опасявам се дали да използвам думата, свързана или зависима от ГЕРБ, така че нищо чудно да получат подкрепа поне на втория тур от партии като "България на гражданите", СДС и т.н.
- Вижте как предстоящите избори консолидираха патриотите. Те сякаш забравиха противоречията си?
- Честно казано, изненада ме колко гъвкаво Борисов се лиши от част от техните услуги, стимулира ги да се окажат заедно и го направи с лекота. Така успя да откъсне потенциални гласове от евентуален свой бъдещ опонент в червено.
- Как мислите, ДПС и ДОСТ ще вземат ли страна или ще играят самостоятелно?
- Не мога да знам, поне що се отнася до ДПС като партия, която има доста по-сериозно електорално влияние, отколкото неизвестното електорално присъствие на ДОСТ. ДПС ще вземат решение, понякога са го правили на прага на втория тур.
- Прави ли ви впечатление генералското присъствие в публичното пространство, когато се говори за кандидатурите за президент?
- Не казвам трябват ли ни генерали или не, защото това навява мрачни мисли обикновено. Ако трябва да сме честни, мрачните мисли бяха внушавани много дълго време в съзнанието на българския гражданин, ако щете, с дълговото обременяване на страната, ако щете, със събитията на юг от нас; ако щете, със събитията на североизток от нас; ако щете, с терористичните актове в ЕС и не само в него, а по цял свят; ако щете, с мигрантската вълна, с чувството за несигурност, нестабилност, страх, опасения, които биват тиражирани много настойчиво. Те доведоха дотам, че самите представители на правителството и самият Бойко Борисов превърнаха предизборната програма и управленската програма на кабинета в купчина плява и изтъкнаха като основни приоритети на страната ни стабилността, сигурността, непоклатимостта. И всичко това в прав и обратен ред. Създаването на подобна психо-социална среда естествено извиква на дневен ред хора с по-близък до военния профил, отколкото, да речем поети, и писатели.
- Появата на кандидатурата на ген. Радев в публичното пространство разклати крехкото душевно равновесие на премиера.
- Така изглежда наистина. Той има за разрешаване един отворен въпрос и това е въпросът дали той ще се кандидатира или не. Той не може да вземе това решение очевидно дълго време, затова и номинацията на ГЕРБ се бави толкова много. Моментът, в който той вземе решение какво да прави, неговата нервност ще изчезне.
- Какви са шансовете за лявата кандидатура?
- Шансовете биха зависили и от много  външни фактори. Например би могло да има хора, които да гласуват за кандидат на левицата, просто защото не понасят днешното управление, което аз не бих нарекъл управление на десницата, тъй като Бойко Борисов за мен не е десен министър-председател нито е лидер на дясна партия, тъй като повечето от ходовете му са популистки, а не десни или леви. Давам ви пример с вече отминали избори, на които кандидат беше Ивайло Калфин, на втори тур колко гласове, които не идват от левицата, събра той? За него гласуваха и хора, които не понасят левицата, но изглежда ужасно им беше додеяло управлението на Борисов. Успехът на ляв кандидат зависи повече от моментни решения, от организиране на кампанията, ако щете, и от финансиране, послания и други неща, които до два-три месеца ще приключат. Въпросът за левицата обаче е много по-широк и сложен за решаване. Имайте предвид, че този проблем има и десницата. Защото тя след появата на ГЕРБ, говоря за смислената и автентична десница в България, се намира в недобро положение и на нея също й трябват много сериозни усилия, за да може да стъпи на краката си. При нормални десница и левица България ще има най-малкото по-демократично управление.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ