28 Март 2024четвъртък14:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Вземаш 1700 лева, осигуряват те на 240

Работници без договори се "изпаряват", щом дойдат трудови и данъчни инспектори

/ брой: 76

автор:Аида Паникян

visibility 1993

"Какъв ти договор? Като кажем на работодателя "договор", и той ни казва да ходим да си търсим работа другаде... Чакаме да ни наемат... Всяка сутрин към 7,30-8 ч. вземаме градски автобус и обикаляме големите строежи да питаме за работа. Днес тук ни обещаха да ни наемат за общи работници и чакаме..." Това разказва 32-годишен мъж от Плевенско. Има 3 деца, най-голямото е III клас. Твърди, че работи от 17-18 години и надали има няколко месеца, в които работодател да го е осигурявал. В София е с приятел. Двамата живеят на общежитие в "Люлин" и на вечер всеки плаща по 6,60 лв. Отделно са парите за храна, а в градския транспорт се возят без билети. "Ако ни наемат, вземаме добри пари - и до 30 лв. надница дават", казва другият млад мъж. В петък по обяд двамата и още неколцина млади мъже чакат пред строежа на мебелния магазин "Икеа" да ги наемат. А може би са били на строежа от сутринта, но щом шефовете са усетили, че идват проверяващи, са ги изгонили. И неколцината чакат да си отидат проверяващите и да продължат работата си.
На обекта има един главен изпълнител и 29 строителни фирми подизпълнители. В петъчния предиобед работят 158 души. Инспектори на Главната инспекция по труда (ГИТ) и на Националната агенция по приходите (НАП) направиха вчера внезапна проверка за наличие на писмено сключени трудови договори, подадени уведомления за сключените договори в НАП, изплащане на трудови възнаграждения, подаване на осигурителните декларации, графици за отпуски. Още с влизането си на обекта проверяващите констатираха близо 20 души без трудови договори, съобщи Екатерина Асенова, директор на инспекцията по труда на София област. До края на проверката бяха намерени други 6 работници без договори. Най-фрапантният случай е с работник, декларирал, че получава 1700 лв. заплата, а проверяващите установяват, че работодателят го осигурява на 240 лв. Общо 8 души на обекта са декларирали, че вземат между 550 и 1500 лв., но е установено веднага, че са осигурявани на по-ниски суми дори от осигурителните прагове за бранша.
Четирима работници декларират, че работят 8 часа дневно за 330 лв. месечно, но при проверката инспекторите установяват, че работодателят ги осигурява на 180 лв. за 4-часов работен ден. "Ето, затова работодателите не искат да вдигаме минималната заплата", коментира видимо ядосан социалният министър Тотю Младенов, който също участва във внезапната проверка. "Всеки ден правят инструктаж", отговаря на въпрос на министъра работник на обекта. Фирмата, за която работи, е пловдивска. Човекът твърди, че работодателят го осигурява на всичките 520 лв. заплата.
Това е четвъртата проверка на този обект от 25 юли 2010 г. насам, подчерта Румяна Михайлова, директор на ГИТ. Причината е, че всеки път има много работници без трудови договори. Тези хора нямат и застраховка за риск от трудова злополука и ако нещо им се случи, няма да получат обезщетение. Санкциите за това са от 1500 до 15 000 лв. за всеки работник.
Следващата "спирка" на проверяващите е  заведение в комплекса "Царско село" на Околовръстното. Причината е, че в ГИТ е получен сигнал от работник, че не му е плащана заплата няколко месеца. Жалбоподателят се е възползвал от правото си, дадено му от Кодекса на труда, да напусне заради продължително неизплащане на трудово възнаграждение.
Седем работници заварват инспекторите в заведението. От тях двама са без сключени и регистрирани трудови договори. Те обясняват ситуацията с дежурното "Днес е първият ми работен ден". Или: "Братовчед съм на собственика", въпреки че инспекторите го заварват да готви в кухнята. Един от заварените работници е турски гражданин, за когото липсват данни за издадено от Агенцията по заетостта разрешение за работа в България. От ГИТ припомнят, че за липса на разрешително за работа на чужденец (извън ЕС) глобата за работодателя е 20 хил. лв., а за работника - 5 хил. Оказва се, че имало още двама сервитьори - уж били в съблекалнята, но проверяващите така и не ги откриха в цялото заведение, обяснява Елена Аврамова, началник на отдел "Административно-информационно и правно осигуряване" в инспекцията по труда в София област.
Инспекторите припомнят, че чрез промени в Закона за насърчаване на заетостта, приети миналата седмица от кабинета, се въвежда забрана за наемане на незаконно пребиваващи на територията на България чужденци. Това е поредна мярка в битката за намаляване на недекларираната заетост и на експлоатацията на чужденци, както и с незаконната трудова миграция. Става въпрос за граждани на трети държави (не от ЕС). Законопроектът предвижда на незаконно наетия незаконно пребиваващ чужденец да се изплати от работодателя договореното възнаграждение, но не по-малко от размера на минималната работна заплата за страната или за съответната икономическа дейност за период от три месеца, като плащането е дължимо и след връщане на чужденеца. Работодателят следва да поеме разходите по връщането на чужденеца. Така се дава възможност на министъра на труда и социалната политика да ограничи достъпа на чужденци до българския пазар на труда.
От средата на 2010 г. досега са установени 4762 случая на работа без трудови договори, припомниха от ГИТ. За същия период са констатирани 16 102 нарушения по заплащането на труда. В резултат от проверките на инспекцията са изплатени 103 420 000 лв., като само за първите три месеца на т.г. сумата е 19 млн. лв. От 25 февруари до 30 март т.г. са извършени над 500 съвместни проверки на ГИТ и НАП.


От 158 работници 26 са без трудов договор

Групичка работници чака пред строежа да бъде наета за деня

Обичайното извинение за липса на трудов договор: "Днес е първият ми работен ден"
Снимки Благовеста ЦВЕТКОВА

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 176

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 199

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ