19 Април 2024петък16:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Антон Кутев:

И партиен, и външен кандидат ще имат успех при добра кампания

Татяна Дончева ще прави това, с което може да бъде най-вредна за левицата, казва членът на Националния съвет на БСП

/ брой: 181

автор:Велиана Христова

visibility 125

- Татяна Дончева се отказа от преговори с БСП за обща кандидатура за президент. Смяташ ли, че истинската причина е това, което тя беше казала в самото начало - че ако именно тя лично не бъде номинирана, няма да "играе"?
- За съжаление Татяна Дончева е последователна и предвидима и аз лично смятам, че нейната позиция спрямо президентските избори изобщо не е насочена към това тя да спечели изборите, а към това да разбие левицата и коалицията на БСП, доколкото може. Така че тя според мен ще направи точно това - ще се опита да отбие гласове от левицата, за да ги вкара дали в ГЕРБ, дали в някое друго пространство, то зависи от това с какво ще бъде най-вредна.
- А мотивите й, които извади вчера - че БСП върви срещу ГЕРБ и насочва изборите в посока дясно-ляво, което при избора на президент на държавата било неправилно? Самият факт, че БСП преговаря с нея при нейната дясна ориентация, показва, че това не е точно така. Пък и кои избори и къде не са по оста ляво-дясно: или в полза на хората - или в полза на олигарсите?
- В политиката няма други измерения. Това, че се появяват някакви хора, които ми обясняват как няма ляво и дясно, това са глупости на търкалета. Няма избори, в които спорът да не е ляво и дясно. Да не говорим, че няма житейска ситуация, в която този спор да не е такъв. Това, че сега някой е решил да упреква за ляво-дясно, са глупости, това е политическа неподготвеност и, най-общо казано, слаба ориентация в съвременния свят.
- Пак вчера пък министърът Николай Ненчев заяви, вероятно от името на БЗНС, че те ще подкрепят ГЕРБ, което вече е намек, че Реформаторският блок няма да има отделна кандидатура, а ще се прикачи към ГЕРБ.
- Според мен това ще се случи по простата причина, че Бойко Борисов много ясно им каза, че ако той загуби изборите, разваля коалицията и отива на избори. Той в момента просто ги изнудва с това и им поставя условието: или играете с мен на президентските избори, или отивате на следващите, при които няма да сте в парламента. Така че, за мен е абсолютно очаквано по един или друг начин те да подкрепят ГЕРБ. Друг е въпросът дали ще има при тях някакви отцепници, които нещо друго ще направят - това е въпрос на развитие и на политически преговори. Но аз нямам никакво съмнение, че реформаторите ще подкрепят ГЕРБ, просто защото те остават без политически позиции.
- За БСП с Татяна Дончева или без нея, мисля, че е все едно. Но как гледаш на общата ситуация в самата БСП? Има ли отслабване на позиции заради някакви вътрешни разправии, на които ставаме свидетели? Мая Манолова срещу Румен Радев, май така излиза.
- Аз не мисля, че има особени страсти. Това е все още една кампания, която трябва да номинира кандидата. И в Америка тази кампания се прави, само че там продължава с години. И, честно казано, и в Америка методите не са много по-различни, защото четохме имейлите на Хилъри Клинтън и прочее ужасии. При нас, май само нивото е малко по-махленско, да не ми се обидят. Иначе, за добро или за лошо, това е част от политиката. В момента, в който приключи тази предварителна фаза на номинациите, аз съм убеден, че всички ще работим в една и съща посока. БСП винаги е имала този инстинкт и аз много вярвам, че ще го прояви и този път. Разбира се, тук според мен има няколко огромни извода, които ръководството на БСП днес трябва да си направи. Единият от тях е, че обединението на левицата никога не е само думи. Обединението е реални действия, и то в полза и в интерес и със съзнанието на тези, които ни избират, които гласуват за нас. Имам чувството, че тук има дефицити в момента в управлението, но в края на краищата председателката е отскоро, този екип е отскоро и аз се надявам, че те ще осъзнаят, че ако не  променят дефицитите в много бързи срокове, това може да доведе до много тежки последици за тях самите, а и за левицата.
- Как гледаш на мнението на много от социалистите, че не е добре да търсим широка външна кандидатура, а БСП трябва да върви на тези избори със своя собствена кандидатура?
- И двата варианта имат плюсове и минуси. Това е горе-долу спорът, който върви в момента, който засяга и въпроса за Мая Манолова и ген. Радев.  Аз, като човек, който е изкарал вече много избори в различни щабове, знам, че може и една външна кандидатура да бъде добре направена, но тогава трябва да бъде добре подкрепена и добре реализирана. Въпросът е, че тогава трябва да се води вътрешна кампания, т.е. насочена навътре към партията. Това е, което би трябвало да се случи с ген. Радев, ако той е кандидатурата. Аз нямам усещането, че имаме такава кампания досега. Напротив, имахме само организационни мерки, при това - слабо проведени. И това може да се отрази на резултата от изборите. Друг е въпросът, че имаме още възможност да наваксаме този минус - с една много силна вътрешна кампания. Обратното - ако е партиен кандидатът, той също може да бъде с добра кампания и да постигне добри резултати, но тогава пък трябва една много силна външна кампания, която да покаже този кандидат като човек, който работи и с други сили, не само с БСП. Това също е въпрос на кампания. Аз дълбоко вярвам, че каквото и да реши Националният съвет на пленума, ние имаме изход от ситуацията. Всички кандидатури, които са предложени, могат да бъдат печеливши и оттук нататък е въпрос на кампания това дали ще си свършим работата. 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 288

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 264

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 278

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ