24 Април 2024сряда15:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дончева искала да е левият кандидат-президент

Твърдо сме решени да спечелим изборите, отсече евродепутатът Илияна Йотoва

/ брой: 181

автор:Мария Нинова

visibility 1008

Председателката на "Движение 21" Татяна Дончева е искала да бъде общия кандидат-президент на левицата. Това стана ясно от думите на левия евродепутат и член на Изпълнителното бюро на БСП Илияна Йотова след заседанието му вчера. По време на съвещанието на ръководството на партията Дончева изпрати съобщение до медиите, в което се посочва, че се отказва от преговорите със социалистите. Като мотиви тя изтъква, че "поставянето на изборната надпревара върху плоскостта "ляво-дясно" работи в полза на кандидата на ГЕРБ". От "Движение 21" смятат, че "проблемите, които обществото ни трябва да преодолее, имат еднакви решения за поддръжниците и на левите, и на десните политически идеологии".
Илияна Йотова заяви, че е нямало намек от страна на "Движение 21" за прекратяването на преговорите и днес се е очаквало да се проведе среща. Според Йотова, Дончева е избързала с решението и е можела да обяви, че няма да имат обща кандидатура с БСП след разговорите. "Очевидно след нашите процедури - допитването, номинациите, разговорите, които се водят, стана ясно, че Татяна Дончева няма как да бъде общата ни кандидатура", заяви евродепутатът. Тя коментира мотивите на лидерката на движението с думите, че "само за няколко седмици БСП от потенциален партньор очевидно се превърна в опонент". Йотова отсече, че БСП е твърдо решена да спечели изборите и да излъчи печелившата президентска двойка с цел да промени модела на управление в страната.
Експерти коментираха отказа на Дончева за участие в преговорите като провал и констатираха, че то ще бъде в полза на ГЕРБ при евенатуален балотаж.
Днес ще се проведат преговорите между АБВ и БСП. Социалистическата партия отива с осем имена. Към досегашните Илияна Йотова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков, Мая Манолова и ген. Румен Радев се прибавят Таско Ерменков и Марио Трайков, които не са си направили самоотвод.
Изпълнителното бюро взе решение да отложи пленума. Причината е, че издигнатите от структурите Мая Манолова и ген. Румен Радев към момента не отговарят на изискванията на закона за явяване на избори за президент. "На основание чл.158 от Изборния кодекс и чл.14 от Закона за омбудсмана Мая Манолова не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста Той е надпартиен и деполитизиран. Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния си пост", съобщиха от БСП. Същото е основанието и за Радев. Той може да бъде издигнат като кандидат за президент след напускане на досегашния си пост.
Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него, затова се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им.
От предварителния дневен ред на Министерския съвет става ясно, че едва днес военният министър Николай Ненчев внася предложение до президента за издаване на указ за освобождаване на Радев от длъжност и военна служба.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ