28 Март 2024четвъртък18:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Явор Куюмджиев:

АЕЦ "Белене" трябва да се строи

Да спрем да се заяждаме и издребняваме, става въпрос за бъдещето на България, казва енергийният експерт

/ брой: 182

автор:Светла Василева

visibility 1271

Явор Куюмджиев е магистър по компютърни технологии на Техническия университет в София и магистър по бизнес администрация на Рочестърския технологичен институт, US бизнес училище в Прага. Бил е председател на енергийната комисия в 42-то Народно събрание и заместник-министър на икономиката и енергетиката в 86-то правителство на България. В момента е съпредседател на Съвета по финанси, икономика и енергетика към Националния съвет на БСП


"Има огромна опасност да купуваме руски газ от Турция на много по-високи цени"

- Г-н Куюмджиев, вчера изтече 30-дневният срок, който премиерът поиска, за да реши казуса "Белене". Решение няма. Какви са вариантите според вас?
- Да се строи. Дали с участието на държавата изцяло, дали частично, но друго решение няма.
- БСП иска от председателя на парламента да свика извънредно заседание. Защо?
- Причината е много проста. Има решение на Народното събрание от март 2012 г., с което се забранява строителството на АЕЦ "Белене". Там се възлага на министъра на икономиката и енергетиката тогава, негов наследник днес е министърът на енергетиката, да подготви изграждането на паро-газова централа на площадката на "Белене" и третото задължение на министъра е да информира НС периодично за тези си действия. Всяко решение на НС в парламентарната Република България е със силата на закон. Никой няма право да прави никакви действия обратни на него, иначе нарушава закона. Нашата идея е да се разгледа този въпрос.
Напомням, че преди месец нашите народни представители внесоха предложение за проект на решение на НС, с което се отменя наложеният мораториум, най-малкото, ако щете, за да развържем ръцете на правителството да може спокойно, ненарушавайки закона, да действа. Всичко останало е несериозно. Когато тръгнеш да търсиш инвеститори, да водиш преговори, всеки, уважаващ себе си инвеститор, ще направи един прост анализ, ще види, че в държавата има закон, който забранява строежа на АЕЦ "Белене" и просто няма да участва. Това е нонсенс.
- Според вас кое е по-реално да се случи - продажба на оборудването, на проекта или строителството?
- Единствено със съгласие, съдействие и помощ на "Росатом" би била възможна евентуална продажба на съоръжения на друга страна. Те към момента изграждат 34 реакторни установки в целия свят, от които само две биха могли да са подходящи за нашето оборудване, т.е. подобни са. Нека отбележа, че няма два съвършено еднакви ядрени проекта. Такива не съществуват. Автоматичното пренасяне на един реактор и на оборудването към него от един проект в друг е много трудно, да не кажа невъзможно. А пък е и абсолютно невъзможно без съгласието на производителя.
От друга страна, каква е логиката на производителя на това оборудване да не си го продаде още веднъж. Защо трябва да не вземе парите, за които ни е осъдил? Ние трябва да му платим, в това няма съмнение, да си вземем оборудването и си го правим каквото си искаме. Това си е наш проблем. В същия момент производителят ще си произведе още един или два комплекта и ще си ги продаде на Иран. Това са допълнителни приходи, допълнително производство и други неща за "Атомстройекспорт". Няма никаква бизнес логика някой да се съгласи да си купува обратно оборудването. На фона на това, че през годините представители на ГЕРБ "пляскаха" руснаците, говореха как са спирали руските проекти и стигнаха до едно ниво на отношения с Русия, което е, меко казано, хладно, няма как да се случи. Т.е. единственият път за решаване на проблема минава през строителството на АЕЦ "Белене" и което е много важно - със съгласието и с помощта на руснаците.
- Но пари за строителство няма?
- Това е другото предизвикателство, да се намери инвеститор, но то е тема за много дълъг разговор. Не, че не е възможно, но има много условности, които трябва да бъдат спазени и пак казвам, задължително това минава през разбирателство с производителя на оборудването.
- Имаше идея на премиера проектът да бъде продаден, а енергийният министър говореше за приватизиране чрез Агенцията за приватизация.
- Държавата или НЕК, или БЕХ няма откъде да намерят още 4-5 млрд. евро за довършване на проекта. Затова единственият начин е чрез привличане на инвеститор. Дали ще го наричаме приватизация, продажба, публично-частно партньорство няма никакво значение. Факт е, че трябва да се намери един или много чужди инвеститори, които да го довършат. Друг вариант, мисля, че не съществува.    
- Това не може да се случи от днес за утре.
- О, не! Този процес ще отнеме години.
- Но в същото време 167 000 евро лихви на ден се трупат до окончателното плащане на произведеното оборудване за централата.
- Да. Това са 10 млн. лв. на месец. Да, трупат се. Затова всичко минава през разбирателство с руската страна. Ако се стигне до някаква форма на съгласие, има даже теоретична възможност часовникът да спре. Да спрат да се трупат лихвите, ако те преценят, че го желаят и че си заслужава.
- Мислите ли, че е възможно, предвид  отношенията между България и Русия, създадени през последните десетина години?
- Трудно ще бъде. За съжаление. Но това, което ние казваме и в позициите си, и в поведението, което сега възприехме, че наистина за нас е много важно националният интерес да бъде съхранен, България да не страда, да не страдат българските граждани. АЕЦ "Белене" трябва да се случи.
- Нали знаете какво ще кажат опонентите ви?
- Защо не го направихте вие досега? Имахте 25 години. Не искам да влизам повече в тази полемика кой бил виновен, кой не бил виновен. Това е полемика, която водихме години наред и стигнахме до положението, в което сме като нация, като държава. Трябва да загърбим всички тези, ако щете, лични щения, да си намалим малко егото като индивиди, като партии, за да защитим най-накрая националния интерес.
- Опонентите казват и че нямаме нужда от тази мощност?
- Тук ще влезем в полемика колко електроцентрали ще излизат от употреба в България; за новия протокол от Париж, който задължава въглищните централи да правят такива инвестиции, че тяхната енергия ще стане икономически непоносима; за нуждите на съседните ни държави, като например Турция, която има крещяща нужда от електроенергия и следващите 20 г. не може да си реши този проблем и т.н. Но това е пак полемика, която смятам, че добре, нека да я водим, но да стигнем до една обща позиция, за да може България най-накрая да спре да губи милиарди от грешни решения. 
- Като казахте грешни решения, във вторник имаше среща между президентите Путин и Ердоган. Обсъждан е "Турски поток". Има ли опасност България да престане да бъде транзитна страна за газ след 2019 г., когато трасето през Украйна ще бъде спряно?
- Това не е точно така, защото няма как  подаването на газ изцяло да спре в 2019 г. през Украйна. Историята показва досега, че подобни проекти не се случват толкова бързо. Виждате, че с часове се променят връзките и отношенията между държавите. Притеснителното е това, че България ще остане без газ.
Мен по-скоро ме притеснява друго, че ако не се вземем като нация в ръце и не защитим националния си интерес, има огромна опасност да купуваме руски газ от Турция на много по-високи цени. Турската конституция задължава турската държава да не бъде транзитьор на газ, а да го купува и да го продава с печалба. Това означава, че ако ние сега купуваме газ директно от украинско-румънската граница, нека вметна, че тръбата от украинско-румънската граница до България е наша собственост, и плащаме само едни транзитни такси на Украйна и цената на газа на "Газпром", то ако купуваме от Турция, ще плащаме първо таксите за минаване през Черно море, които, повярвайте, ще бъдат доста високи, докато се изплати огромната инвестиция за полагането им. Второ, ще плащаме печалбата на турците. Това е, което е по-притеснителното. Това, от една страна. От друга, ако се стигне да някаква договорка с европейската комисия и "Турски поток" стигне до гръцката граница, оттам нататък съществува огромната опасност целият транзит да ни заобиколи. Не е тайна, че след отказа от първоначалния вариант на "Южен поток", беше започната офанзива за заобикалянето на България през Турция, Гърция, Македония и обратно през Сърбия към предишното трасе. По-дълго, по-скъпо и за инвестиции, и като транспорт, но те тръгнаха да го правят. Значи две са опасностите. Да купуваме руски газ от Турция на по-висока цена и газовите трасета да ни заобиколят.
- Ние изпаднахме от газотранспортната карта на Европа, не мислите ли?
- Не бих казал. Пред нас като нация съществува уникален шанс да се възстанови не в същия обем, не в същия вид и по по-други, ако щете, и правила транзитът на газ през България, но е необходима много ясна позиция, подкрепена от юридически решения, която да убеди руснаците, че този път сме сериозни. Това е последният ни шанс.
- За да се случи това, нали знаете, че е необходимо да има политически консенсус?
- Да. Затова казвам нека оставим настрана това кой какво е направил през годините, нека да спрем да се заяждаме и да издребняваме. Става въпрос за бъдещето на България. Нека се опитаме да седнем заедно. Предлагаме пълната си експертна помощ с огромно желание, с контактите си, с всичко, което като професионалисти сме реализирали през годините, да помогнем, за да може България да спечели, не само да губи.  

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 276

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 296

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ