25 Април 2024четвъртък14:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Да възкресиш българщината

/ брой: 182

автор:Альона Нейкова

visibility 1672

На всеки му се иска да вярва, че не са изчезнали още от скъпите ни 111 хиляди квадратни километра родолюбивите българи. И отечеството ни ще пребъде, въпреки нелепите усилия на някои да затрият или продадат майка България на чуждоземци. Вярванията обаче са довреме. Нужни са поне едно-две доказателства, които да вдъхнат кураж на днешното поколение, че не всичко е "Покемон гоу" или телевизионно риалити. Че в епохата на смартфони и манекенки има нашенци, които не само се опитват да опазят изчезващото ни филмово изкуство. Но и с безкрайна отдаденост, нечувана и трудно разбираема от търсещите Пикачу, възкресяват днес, в ХХI век, забравените символи на жертвоготовност и българщина.
Режисьорът Искрен Красимиров, като че ли упорито и ненатрапчиво, без излишното гръмко биене на камбаната, през последните години снима филми за Ботев, Софроний, Алеко, Цар Борис III, подготвя се да пресъздаде на кинолента и образа на Иван Вазов. И не се спира. Ще прави филм и за легендарната героиня на Патриарха на българската литература - баба Илийца. Обаче не кани за главната роля някоя псевдоизвестна от телевизора "изгряваща звезда" или пък дъщерята (племенницата, майката, вуйната) на виден банкер, водещ или политик. А се спира на човек, който не само че е чел (повече от веднъж) разказа "Една българка", а знае как исторически вярно издържано, спрямо епохата, в която се развива действието, да съчетае дрехите на баба Пена от Илиевския род.
Ролята, в която се превъплъщава Недка Димитрова, уредничката в Етнографския музей "Св. Софроний Врачански" във Враца, безспорно е изключително отговорна. Човек трябва да има не само кураж да го направи, а и нещо повече. Да има очи и сърце да изрече "Българин да се наричам" и да го пресъздаде не само на екрана. А да убеди всички, позабравили подвига на баба Илийца (защото други герои са на мода), че това не са просто думи. Всъщност иде реч за отколешната ни мечта за спасение и свободата да бъдем.
И както баба Илийца моли Господ за избавление на полуживото си внуче, остана и ние да се уповаваме на Всевишния хора като режисьора Искрен Красимиров да не напускат България и да продължават да ни напомнят кои сме и откъде идваме.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ