Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Колумнисти

Да си спомним Хирошима и Нагасаки!

Николай Коев

12. Август 2016 , брой: 183   1201   1Августовските жеги или тревогите на деня потопиха едно трагично планетарно събитие в рутина. Някои родни медии се присетиха, други маркираха, трети пък забравиха и се унесоха да ни занимават с уж случайно заснетите голи задни и предни части на измислени звезди.
А преди повече от седем десетилетия, в същия този месец, две адски гъби се появиха над японските градове Хирошима и Нагасаки. Изпуснатата от американските лаборатории ядрена мощ за първи път и за миг прекъсна жестоко живота на стотици хиляди човешки същества.
Разрухата е потресаваща. От лъчева болест след атомния ад през 1945-а дълги години умират в мъки невинни хора, които нямат нищо, също са страдали от войната, нито пък са виновни за безумната и антихуманна политика на своите управници. Те просто се превръщат в пепел и страдание за своите най-близки. Но и в незаличим общочовешки спомен за голямата човешка трагедия, пък и, иска ми се, в неподвластно на забравата послание за неупотребата на ядрено оръжие.
Естествено, всеки е в правото си да тълкува по своему и от позициите на своя интерес трагичните събития с американските ядрени атаки над Хирошима и Нагасаки. Да проявява разбиране за стратегическата необходимост, стремежът за демонстрация на превъзходство и сила, пък и за психологическо въздействие върху противници, а защо не тогава и върху съюзници. Факт е обаче, че първото и засега единствено използване по реални цели на атомно оръжие даде старт на безумната надпревара във въоръжаването. Която изсмуква огромен ресурс от суперсилите, но и от по-малките държави. Която обрича на бедност и нищета огромни човешки маси, а малцина на дори трудно възприемано от обикновените хора богатство и разкош. Която за кой ли път раздели света и превърна не малко негови зони в непривлекателни за нормално съществуване. Която ни отдалечи дори и от илюзията за някаква справедливост и хуманизъм, а през последните години ни приближи опасно от локалните конфликти до нещо по-голямо и страшно.
Ето защо независимо от дистанцията на времето Хирошима и Нагасаки трябва да отбелязваме като знак за смирено преклонение пред всички невинни жертви на Втората световна война, но в тревожното ни съвремие и като подтик да се изправим като цивилизовани хора срещу ядрената заплаха и дрънкането на оръжие от всички страни. Защото, ако напоследък по някакви си съображения премълчаваме трагични факти от историята, то дали забравата не ни прави безсилни срещу чувствително нарастващата днес опасност от глобален конфликт, включително и ядрен.
Завършвам с разтърсващата поезия на Назъм Хикмет от 1955 година. Би ми се искало тя да докосне не само нас, но и всички, които притежават адското оръжие, което в миг може да ни превърне в пепел.
Мислете!

Аз съм момиченце. Идвам отрано.
Аз спирам и чукам на всяка врата.
Ала не мога пред вас да застана,
че мъртвите нямат лица за света.

Чуйте - във град Хирошима загинах  
И десет години след моята смърт,
аз си оставам на седем години,
че мъртвите малки деца не растат.

Миг. И очите ми станаха слепи,
Косата ми пламна и гръм връхлетя.
И станах на пепел, на шепичка пепел,
И вятър отвя надалеч пепелта....

Чакам ви. Чакам да чуете вие -
не искам за себе си нищичко аз.
Аз изгорях като листче хартия -
Не мога си взе и бонбонче от вас.

Леличко, чичко! Стоя пред вратите
и чакам за подпис. Ще чакам докрай.
Чакам да няма дечица убити,
децата да казват: "Бонбонче ми дай!"

 

= Да. ВЯРНО!...

Човешката трагедия, която сътвориха, държавниците и военните на Фашингтон, с атомната бомбардировка на японските градове Хирошима и Нагасаки (виж: „Да си спомним Хирошима и Нагасаки!“; http://www.duma.bg/node/129734) е ЧУДОВИЩНО, ДЪРЖАВНО, ВОЕННО_ТЕРОРИСТИЧЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО. Чиста проба държавен тероризъм (терористичен акт, нямащ нищо общо с вече предизвестения изход за Япония от ВСВ), акт замислен от лидерите и реализиран от армията на нацията на каобоите - съвременната „арийска нация“.
Която нация (както, преди това и германската) първо стреля, бомбардира, унищожава, а... години, десетилетия след това, като всеки престъпник се връща на место_престъплението и принуден от Тези или Онези имиджово _ конюнктурни причини, публично изтървава някаква извинителна вербалистика, за Това или Онова престъпление срещу човечеството и... само това:

Една или друга 100%-ва, пърформанс халтурка, спретната от Господаря на Бели дом, предназначена за поредната грант_фаворизационна кампания, на свободните от морлани задържки медии, адресирани на териториите на държавите (най-вече, членки на военно_терористичния алианс - НАТО), назначени от Фашингтон за... "Световна, демократична общоност... на желаещите)".?!...

И... Само толкова?... И, само това, за всеки един от отнетите и отнеманите и в момента десетки, стотици, хиляди, милиони животи на хора от под една до над 101 годишна възразт.

Само толкова?... И само това, за всички безвъзвратно разрушени държави, икономики и надежди за национална и социална свобода, за нормален, човешки живот на техните граждани?!...

Да. ВЯРНО!...

Човешката трагедия, която сътвориха, държавниците и военните на Фашингтон, с атомната бомбардировка на японските градове Хирошима и Нагасаки е ЧУДОВИЩНО, ДЪРЖАВНО, ВОЕННО_ТЕРОРИСТИЧЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО?!...

И, какво от това?!...

Кой осъди Фашингтон за това, и последвалите след ВСВ, стотици други престъпления средщу човечеството?!...

... Днес бомбардират Либия (и не само... Сирия, Ирак, Афганистан).
Вчера бомбардираха - Югославия (и не само).
Завчера бомбардираха Виетнам (и не само).
По завчера бомбардираха японските градове Хирошима и Нагасаки?!...
А преди това – Дрезден, Гюргево, София (и не само)?!...

И, какво от това?!...

... Единствено, броят на близачите *... на Фашингтон и Неговите елитни бюрократи се увеличиха!..

* (За съжаление, продктово_позиционираните бг. евро_атлантически мекерета – казионно_хайверените патриоти, политици, законодатели, властници, журналя, пенкелер_професионалисти и тем подобни СРОС _ фондационалисти, ГРАНТ_ТУЗЕМЦИ ... натикаха и България в тази роболепна, папагалска компания от де_национализирани, държаво_подобни, нео_колонизирани, фашингтонско_подвасални структури, само за да реализират менталните, манталитетните и поколенческите си щения – „Свобдно да любют и да мразят“?!...
Да могат, по всяко време да близват по ензи местенца, телцето на Зпада... И да могат, по-всяко време, прицелното да храча по наследствено, религиозно, етно_културно, азбучно_езиково и т.н. „чуждия“ за Нас - Българите - Руски народ.

Само защото, този народ си е позволил да жертва историческо време, сили, средства и синове – войни... Веднъж, за да ни лиши от „щастието“, все още да вегетатираме под сянката на турския ятаган, и втори път, за да нилиши от исторически, създалата ни се възможност да инихилираме (да се изпарим) като суверенен народ и държава, под масираното въздействие на военно_милитаристичните грижи на споходилата ни „царската милост“, на про_“българската“ династия на Кобурггите.

 За съжаление и българския модерно „ляв“, партийно_политически елит, тихо-мълком, с еснафскоко_консуматроска тръпка, се намести сред тази пасмина.

*** И, какво от това?!...

Така е било, така е и така ще бъде:

„Когато парите воюват за пари страдат тези, които ги нямат (подавяващото мнозинство на обикновените хора, които имат историческо-поколенческа памет, но си нямат пари... за да си купят пратии, лидери, медии, банки, злато_носни мини, да си построят бизнес_центрове, да си купят дипломи, квалификации, престижни (или поне някакви) места за социално_трудова реализация, здравеопазване, образование, правна и физическа сигурност“?!...

И, какво от това?!...

На който му изнася – изнася, а на който не му изнася? – Има цялата свобода на света да си избере (или да бъде избран) от какво да умре:

- среща с мургав или европоиден, еднорък и не смо, „луд“ и не само, организиран и не само крадец, обирджия, изнасилвач, терорист – стрелец, бомбаджия и/или главорез;
- социално изкючване (глад; клошарство; мор);
- мижава зплатица, пенсиика или почти никакви социални грижи ;
- платено здравеопазване;
- висок етаж, дълбока пропаст, море, река, вир или язовир;
- самозапалване...

Та като споменах самозапалване, се сетих да задам и един риторичен въпрос:

Някой, грант_лаладжия - казионно_хайверен, журналист, патриот политик, законодател, властник, фондационалист и т.н. да е коригирал своята публична позиция и действия, въз основа на поуката, която би трябвало (ако не е безобразно, агресивен социопат – глобалист_консуматор) да си е направил (извел) от ритуалното (покъртително _ осъдително, за всички видими и не_видими, лидиращи челенове на българското, частно_собственическо, гражданско или формално_адмнистрирано общество) СМОЗАПАЛВАНЕ на Пламен Любчов Горанов - Самотния, Единствения Граждански войн, срещу своеволията на н.в. Местния и привенесен милион_нерстващ и милиард_дерстващ „Честен“ частник ( в сучастие, с неговите – на „Честния“ частник, държанки в закнодателната и назначенци в изпълнителната власт) – в лицето на варненския – ТИМ и Варненския кмет**.

** (Мисля, че Оня кмет на Варна, се беше сдушил, най-вероятно по далавераджиско_спекулативни причини с елита на БСП?!...

Брей, че модерен?!... Брей, че „социалистически“ елит, си изражда ин_витро, това, „наше“, „българско“ БСП, бе?!...
Ора – ама как не можа, поене една, съществена, системна, анти_народна, вътрешна и международна, икономическа, политическа, културна, образователна и т.н. кампания... да не мине след 1989 година, без неговото политическо мълчание, конституционно шиканиране и практическо участие ) ?!...

И, какво от това?!...

Егати и живучкането – Ден да мине, самун да загине.

Егати и мрътвилото - а-ла 500 години турско робство.

И, какво от това?!...

Умрелият си е умрял, живият си е жив?!...

И, каво от това»?!...

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"