19 Април 2024петък21:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стотици свободни места в професионалните гимназии

Паралелки с изучаване на чужди езици и информатика остават празни и след четвърто класиране

/ брой: 183

автор:Деси Велева

visibility 45

Стотици са свободните места в профилираните гимназии в страната след трето или четвърто класиране, за които се кандидатства след 7 клас, показа проверка на ДУМА. Основната част от незаетите бройки са в професионалните гимназии. Изненадващ е фактът, че има доста свободни места в паралелки с изучаване на компютри или информационни технологии. Няма кандидати и за езикови паралелки, както и за разширено изучаване на изкуства.
Най-много са незаетите места в София, където след четвърто класиране те са около 410. В Професионалната гимназия по туризъм в Банкя например са обявени 14 свободни места, а в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии - 12 места. Известната гимназия "Ломоносов", която е с половинвековна история, също не може да намери 11 ученици. Цели 16 бройки не достигат, за да запълни паралелките си на друго популярно професионално училище - "Хенри Форд". Малко ученици искат да учат и моден, и интериорен дизайн, затова и след последното класиране 17 места в едноименната професионална гимназия стоят празни.
Най-много свободни бройки за паралелки с изучаване на чужди езици са обявили 30 СОУ - 13 места, 119 СОУ - 8, 33 ЕГ - 17, 54 СОУ - 15, 157 СОУ - 16 места. Интересно е, че няма достатъчно кандидати и за класове с нетрадиционни езици като китайски, японски и арабски, каквито се предлагат за изучаване в 18 СОУ и 138 СОУ. 24 места за чужди езици (един от тях е шведски) не са заети и в 12 СОУ.
Изненадващо и друго училище с голяма популярност не може да събере ученици - Националната природо-математическа гимназия. Тя е обявила прием по 26 ученици в девет паралелки, но и след четвърто класиране незаетата бройка е 12.
София област не може да събере над 250 ученици, за да запълни обявения план прием, където също няма интерес основно към професионалните училища.
Над 160 са свободните места в гимназиите с прием след седми клас в Пловдив, където професионалните училища също са сред най-нежеланите.
Паралелки с компютърни технологии стоят свободни и в област Благоевград, където са обявени 70 незаети бройки. Подобна е тенденцията и във Велико Търново, където около една трета от 120-те свободни места са за класове с изучаване на информатика или компютърна техника.
Най-малко нереализиран план-прием сред големите градове са заявили от Варна - 33 места. Подобни са бройките и в областите Силистра, Смолян и Хасково.
За предстоящата учебна година от МОН обявиха, че 42 655 ученици ще могат да кандидатстват за прием в 1632 паралелки в държавните и общинските професионални, средни общообразователни и специални училища. Според министерството държавният план-прием е съобразен със заявките на бизнеса и потребностите на пазара на труда на общинско, регионално и национално ниво.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ