Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Август 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Култура

Сцена

Юбилейната "Сцена на кръстопът"

Проф. Стефан Данаилов доведе в града на хълмовете чудото на големия театрален празник

Пенка Калинкова

13. Август 2016 , брой: 184   803   0
Снимка


Двайсет години "Сцена на кръстопът"! Солидна възраст за едно културно събитие от този мащаб – разгърнато в много прояви. Проф. Стефан Данаилов доведе в града на хълмовете чудото на големия театрален празник. Къде ли не е показван театър в тези години - на сцените, във фоайетата и в двора на Драматичния театър, на сцените в Кукления театър, Градския дом на културата и Военния клуб, на античната орхестра и всички височини на театрона, в Одеона, по Главната улица и пред Бинго "Балкан", дори по коридора и в една от стаите на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. За това време преживяхме сриването на кулите близнаци в Ню Йорк и икономически кризи, Пловдивският театър влезе в новата си камерна зала и загуби поради пожар голямата си сцена. За това време едно поколение слезе от сцената, друго се качи и вече следващото катери стълбичката на славата. Имаше време, когато си казвахме, че този фестивал е невъзможен без Шекспир и Чехов, без Азарян и Александър Морфов... сега до Федерико Гарсия Лорка се нареди и каталунецът Жорди Галсеран, старите герои се сменят с нови звезди...
Тази година фестивалът ще бъде открит на 10 септември с нови заглавия на театъра домакин - възстановка на "Възвишение" по романа на Милен Русков, реж. Иван Добчев, премиери на "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев (и двете са драматизации на Александър Секулов, в първия случай и Иван Добчев), както и на спектакъл по текстове на Камен Донев. Режисьори на двете нови представления са съответно Диана Добрева и Стайко Мурджев. Към числото на премиерите трябва да прибавим поставената за пръв път на българска сцена "Анна Каренина" на театър "София", работа на Николай Поляков. В ролята на Анна Каренина ще видим актрисата Мила Банчева.

Няколко премиери и три гастрола

Как да минем без Шекспир в есента на 400-годишнината от смъртта му? Фестивал Плейърс тиътър къмпани от Стратфорд на Ейвън ще покаже не нещо друго, а именно "Хамлет". Дължим го, както разбрахме, на контактите на доктор Сава Драгунчев от екипа на проф. Стефан Данаилов. Има още едно Шекспирово заглавие и то е "Отело", постановка на Иван Урумов в театър "Българска армия", Отело е Иван Радоев, Дездемона - Гергана Данданова. Гостите от  родния град на Шекспир са ни включили в своето европейско турне по повод 400-годишнината от смъртта на барда. Представлението се играе в традициите на елизабетинската епоха - всички роли се изпълняват от мъже, облечени в подробни, близки до автентичността, костюми, и текстът на Шекспир е в оригиналната му звучност.
От Лвов, Западна Украйна, ще пристигне  състав на националния академичен театър "Мария Занковецка" със спектакъла "Три любови", посветен на историята на Айседора Дънкан и Сергей Есенин. Въпреки разликата в годините, въпреки незнанието на езика американската танцьорка/балерина, която танцува боса, само в хитон или увита в знамето на революцията, и руският поет изживяват една необикновена любов. Испанци - компанията на Лусия Миранда, идват с комедията "Какво правим с бабата".

В селекцията на най-доброто от последния сезон

са представленията на Народния театър "Иван Вазов" - "Ничия земя" от Данис Танович, "Синята птица" от Метерлинк с реж. Мариус Куркински и "Лунатици", реж. Росица Обрешкова, Младежкият театър участва с "Пилето", реж. Васил Дуев, Сатиричният театър - с "Рейс" на Ст. Стратиев, реж. Здравко Митков, Малък градски театър - с "Бел ами" по Мопасан, реж. Бина Харалампиева, Театър 199 - с "Госпожица Юлия" от Стриндберг, реж. Йосиф Сърчаджиев, Шуменският театър с прочутото си и много награждавано "От тука започва България", реж. Неда Соколовска, Кукленият театър във Варна - с "Пурпурният остров" на Михаил Булгаков, реж. Теди Москов. В афиша виждаме и "Дубльори" от Кенан Тополян на ДТ "Иван Димов" в Хасково, реж. Елин Рахнев, както и един проект на Габровския театър - "Духът на Кармен". Александра Хонг е създала невербален спектакъл, сюжетът на Проспер Мериме е основа за представлението, но действието се развива в съвременността. Музикалното оформление е компилация от музиката на Бизе и Шчедрин, но и на ритми, които са актуални днес. Пантомима, танц, театър на предметите и сенките, изиграни на стълбите към Сахат тепе на 8 септември, ще бъдат интересна прелюдия, която ще оцвети фестивала по един друг начин.
Нов театър НДК ще покаже "Четири" по "Квартет" на Роналд Харвуд на реж. Ивайло Христов, с пленителните Стефан Мавродиев, Меглена Караламбова, Пламена Гетова и Марин Янев... Театралната работилница "Сфумато" ще ни подмами с  "Онова нещо". В него са включени текстове по пиесите на Радичков "Януари" и "Кошници", романите "Прашка" и "Ноев ковчег", разказите  "Луда трева", "Страх"... Използвани са и откъси от книгите "Народна вяра и религиозни народни обичаи" на Димитър Маринов, "Български погребални обичаи" на проф. Христо Вакарелски, изследването на Анатол Анчев "Вампирите в българския фолклор", както и "Невидими нощни гости" на Е. Мицева и  "Шаманизмът и архаичните техники на екстаза" на Мирча Елиаде.
Проф. Стефан Данаилов и неговите абсолвенти ще ни зарадват с едно "Ателие" по "Зойкина квартира" от Михаил Булгаков, за да е пълен празникът. Ще видим още актьорите Йоана Буковска и Калин Врачански, Валери Йорданов, Филип Аврамов, Йосиф Шамли, Рени Врангова, Валентин Ганев, Аня Пенчева, Михаил Петров, Анна Петрова, Луиза Григорова, Василена Атанасова, Герасим Георгиев-Геро, Ивана Папазова, Добрин Досев, Стефани Лечева, младите Александър Хаджиангелов, Никола Стоянов, Мариела Топалова ...

Ветераните на фестивала

в този афиш са режисьорите Иван Добчев и Маргарита Младенова, Бина Харалампиева, Теди Москов, Мариус Куркински, Невена Митева, Николай Поляков, Диана Добрева... Всеки един е вградил образци от творчеството си в сградата на "Сцена на кръстопът". Новите имена на постановчици са Васил Дуев, от миналата година Неда Соколовска и Елин Рахнев в това му качество. Любовните парадигми ще бъдат изследвани чрез класически образци като "Отело", "Госпожица Юлия", "Анна Каренина", "Бел ами", "Духът на Кармен" и действителната история на Айседора Дънкан и Сергей Есенин в спектакъла "Три любови" на лвовския театър "Занковецка".
Години наред "Сцена на кръстопът" култивира интерес към театъра и театрален вкус. И в този смисъл тя е един университет, едно училище по театър. Добра платформа за предстоящите събития в Пловдив като Европейска столица на културата 2019. Между големите европейски режисьори и театрали, гостували със свои представления на сцените на феста, са македонският режисьор Александър Поповски и неговият украински колега Андрей Жолдак, полският актьор и режисьор Ян Енглерт и румънските му колеги Каталина Бузояну, Виктор Ребенчук и Михай Малаймаре, руските режисьори Кама Гинкас и Хенриета Яновска, македонците Трайче Кацаров и София Ристевска, украински, арменски, абхазки, чешки, унгарски, гръцки, турски, испански, френски театрални дейци.
За театралите и въобще любознателните хора е

кръглата маса с международно участие

на тема "Алтернативни източници за финансиране на театралното изкуство - проблеми и възможности", която ще бъде осъществена съвместно с Гьоте институт. Много богата е съпътстващата програма - премиери на няколко книги, между които и "20 години "Сцена на кръстопът" на пишещата тези редове и на сборникът "20 думи за 20-годишнината", подготвен от Антон Баев, книга за възрожденските театрали от Къна Бойчева, концерти на Мирослава Кацарова със заглавие "Горчиво-сладка тъга", на Ева Данаилова със "Суинг в есенна нощ", както и на Иванка Шекерова с "Чарлстон назад към 60-те". В дните на фестивала ще бъде представена със съдействието на Британския съвет у нас и мащабна изложба, посветена на отбелязването на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир, куратор е Сава Драгунчев. За 20-годишнината на фестивала се подготвя филм на БНТ.
Слоганът на тазгодишното юбилейно издание на феста, което продължава до 23 септември, по предложение на Елин Рахнев е "Театърът безкрая...". Добре намерено, доколкото "Аrs longa, vita brevis", както е казал Хипократ, или животът е кратък, изкуството - вечно, възможностите му - безкрайни.

Шекспировият пътуващ театър на представление в Исландия

 

 

Култура

 • Посоки
  Възпят в стихове и песни, този приказен край на Западна Сърбия предлага възможности за лечение, спорт, туризъм, културни развлечения и гастрономически наслади
  23. Август 2017 164
  243
  0

  Богата и ценна колекция от творби на известни сръбски художници от ХХ век може да се види в най-големия хотел "Палисад" в курорта Златибор. Иван Радович, Йован Бийелич, Сава Шуманович, Зора Петрович, Петар Добрович, Младен Йошчич, Мило Милутинович, Марко Челебонович, Надежда Петрович, Миодраг Мича Попович са само част от имената, чиито...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"