26 Април 2024петък19:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Юбилейната "Сцена на кръстопът"

Проф. Стефан Данаилов доведе в града на хълмовете чудото на големия театрален празник

/ брой: 184

автор:Пенка Калинкова

visibility 2336

Двайсет години "Сцена на кръстопът"! Солидна възраст за едно културно събитие от този мащаб – разгърнато в много прояви. Проф. Стефан Данаилов доведе в града на хълмовете чудото на големия театрален празник. Къде ли не е показван театър в тези години - на сцените, във фоайетата и в двора на Драматичния театър, на сцените в Кукления театър, Градския дом на културата и Военния клуб, на античната орхестра и всички височини на театрона, в Одеона, по Главната улица и пред Бинго "Балкан", дори по коридора и в една от стаите на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. За това време преживяхме сриването на кулите близнаци в Ню Йорк и икономически кризи, Пловдивският театър влезе в новата си камерна зала и загуби поради пожар голямата си сцена. За това време едно поколение слезе от сцената, друго се качи и вече следващото катери стълбичката на славата. Имаше време, когато си казвахме, че този фестивал е невъзможен без Шекспир и Чехов, без Азарян и Александър Морфов... сега до Федерико Гарсия Лорка се нареди и каталунецът Жорди Галсеран, старите герои се сменят с нови звезди...
Тази година фестивалът ще бъде открит на 10 септември с нови заглавия на театъра домакин - възстановка на "Възвишение" по романа на Милен Русков, реж. Иван Добчев, премиери на "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев (и двете са драматизации на Александър Секулов, в първия случай и Иван Добчев), както и на спектакъл по текстове на Камен Донев. Режисьори на двете нови представления са съответно Диана Добрева и Стайко Мурджев. Към числото на премиерите трябва да прибавим поставената за пръв път на българска сцена "Анна Каренина" на театър "София", работа на Николай Поляков. В ролята на Анна Каренина ще видим актрисата Мила Банчева.

Няколко премиери и три гастрола

Как да минем без Шекспир в есента на 400-годишнината от смъртта му? Фестивал Плейърс тиътър къмпани от Стратфорд на Ейвън ще покаже не нещо друго, а именно "Хамлет". Дължим го, както разбрахме, на контактите на доктор Сава Драгунчев от екипа на проф. Стефан Данаилов. Има още едно Шекспирово заглавие и то е "Отело", постановка на Иван Урумов в театър "Българска армия", Отело е Иван Радоев, Дездемона - Гергана Данданова. Гостите от  родния град на Шекспир са ни включили в своето европейско турне по повод 400-годишнината от смъртта на барда. Представлението се играе в традициите на елизабетинската епоха - всички роли се изпълняват от мъже, облечени в подробни, близки до автентичността, костюми, и текстът на Шекспир е в оригиналната му звучност.
От Лвов, Западна Украйна, ще пристигне  състав на националния академичен театър "Мария Занковецка" със спектакъла "Три любови", посветен на историята на Айседора Дънкан и Сергей Есенин. Въпреки разликата в годините, въпреки незнанието на езика американската танцьорка/балерина, която танцува боса, само в хитон или увита в знамето на революцията, и руският поет изживяват една необикновена любов. Испанци - компанията на Лусия Миранда, идват с комедията "Какво правим с бабата".

В селекцията на най-доброто от последния сезон

са представленията на Народния театър "Иван Вазов" - "Ничия земя" от Данис Танович, "Синята птица" от Метерлинк с реж. Мариус Куркински и "Лунатици", реж. Росица Обрешкова, Младежкият театър участва с "Пилето", реж. Васил Дуев, Сатиричният театър - с "Рейс" на Ст. Стратиев, реж. Здравко Митков, Малък градски театър - с "Бел ами" по Мопасан, реж. Бина Харалампиева, Театър 199 - с "Госпожица Юлия" от Стриндберг, реж. Йосиф Сърчаджиев, Шуменският театър с прочутото си и много награждавано "От тука започва България", реж. Неда Соколовска, Кукленият театър във Варна - с "Пурпурният остров" на Михаил Булгаков, реж. Теди Москов. В афиша виждаме и "Дубльори" от Кенан Тополян на ДТ "Иван Димов" в Хасково, реж. Елин Рахнев, както и един проект на Габровския театър - "Духът на Кармен". Александра Хонг е създала невербален спектакъл, сюжетът на Проспер Мериме е основа за представлението, но действието се развива в съвременността. Музикалното оформление е компилация от музиката на Бизе и Шчедрин, но и на ритми, които са актуални днес. Пантомима, танц, театър на предметите и сенките, изиграни на стълбите към Сахат тепе на 8 септември, ще бъдат интересна прелюдия, която ще оцвети фестивала по един друг начин.
Нов театър НДК ще покаже "Четири" по "Квартет" на Роналд Харвуд на реж. Ивайло Христов, с пленителните Стефан Мавродиев, Меглена Караламбова, Пламена Гетова и Марин Янев... Театралната работилница "Сфумато" ще ни подмами с  "Онова нещо". В него са включени текстове по пиесите на Радичков "Януари" и "Кошници", романите "Прашка" и "Ноев ковчег", разказите  "Луда трева", "Страх"... Използвани са и откъси от книгите "Народна вяра и религиозни народни обичаи" на Димитър Маринов, "Български погребални обичаи" на проф. Христо Вакарелски, изследването на Анатол Анчев "Вампирите в българския фолклор", както и "Невидими нощни гости" на Е. Мицева и  "Шаманизмът и архаичните техники на екстаза" на Мирча Елиаде.
Проф. Стефан Данаилов и неговите абсолвенти ще ни зарадват с едно "Ателие" по "Зойкина квартира" от Михаил Булгаков, за да е пълен празникът. Ще видим още актьорите Йоана Буковска и Калин Врачански, Валери Йорданов, Филип Аврамов, Йосиф Шамли, Рени Врангова, Валентин Ганев, Аня Пенчева, Михаил Петров, Анна Петрова, Луиза Григорова, Василена Атанасова, Герасим Георгиев-Геро, Ивана Папазова, Добрин Досев, Стефани Лечева, младите Александър Хаджиангелов, Никола Стоянов, Мариела Топалова ...

Ветераните на фестивала

в този афиш са режисьорите Иван Добчев и Маргарита Младенова, Бина Харалампиева, Теди Москов, Мариус Куркински, Невена Митева, Николай Поляков, Диана Добрева... Всеки един е вградил образци от творчеството си в сградата на "Сцена на кръстопът". Новите имена на постановчици са Васил Дуев, от миналата година Неда Соколовска и Елин Рахнев в това му качество. Любовните парадигми ще бъдат изследвани чрез класически образци като "Отело", "Госпожица Юлия", "Анна Каренина", "Бел ами", "Духът на Кармен" и действителната история на Айседора Дънкан и Сергей Есенин в спектакъла "Три любови" на лвовския театър "Занковецка".
Години наред "Сцена на кръстопът" култивира интерес към театъра и театрален вкус. И в този смисъл тя е един университет, едно училище по театър. Добра платформа за предстоящите събития в Пловдив като Европейска столица на културата 2019. Между големите европейски режисьори и театрали, гостували със свои представления на сцените на феста, са македонският режисьор Александър Поповски и неговият украински колега Андрей Жолдак, полският актьор и режисьор Ян Енглерт и румънските му колеги Каталина Бузояну, Виктор Ребенчук и Михай Малаймаре, руските режисьори Кама Гинкас и Хенриета Яновска, македонците Трайче Кацаров и София Ристевска, украински, арменски, абхазки, чешки, унгарски, гръцки, турски, испански, френски театрални дейци.
За театралите и въобще любознателните хора е

кръглата маса с международно участие

на тема "Алтернативни източници за финансиране на театралното изкуство - проблеми и възможности", която ще бъде осъществена съвместно с Гьоте институт. Много богата е съпътстващата програма - премиери на няколко книги, между които и "20 години "Сцена на кръстопът" на пишещата тези редове и на сборникът "20 думи за 20-годишнината", подготвен от Антон Баев, книга за възрожденските театрали от Къна Бойчева, концерти на Мирослава Кацарова със заглавие "Горчиво-сладка тъга", на Ева Данаилова със "Суинг в есенна нощ", както и на Иванка Шекерова с "Чарлстон назад към 60-те". В дните на фестивала ще бъде представена със съдействието на Британския съвет у нас и мащабна изложба, посветена на отбелязването на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир, куратор е Сава Драгунчев. За 20-годишнината на фестивала се подготвя филм на БНТ.
Слоганът на тазгодишното юбилейно издание на феста, което продължава до 23 септември, по предложение на Елин Рахнев е "Театърът безкрая...". Добре намерено, доколкото "Аrs longa, vita brevis", както е казал Хипократ, или животът е кратък, изкуството - вечно, възможностите му - безкрайни.

Шекспировият пътуващ театър на представление в Исландия

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ