25 Април 2024четвъртък15:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Глад за студенти в университетите

Висшите училища се опитват да запълнят бройките си до септември

/ брой: 185

автор:Деси Велева

visibility 1410

Масово университетите у нас търсят студенти за незапълнените си места, показа проверка на ДУМА. Те продължават кампаниите си до средата на септември, за да привлекат младежи към празните си специалности. Тенденцията е от няколко години, тъй като завършващите средно образование са повече от местата за висше.
В София например Университетът по архитектура, строителство и геодезия не е успял да събере необходимите студенти на редовните класирания и приема документи до 9 септември във всички специалности от професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия" с изключение на архитектура.
За да привлече студенти пък, Химико-технологичния и металургичен университет в София е обявил ден на отворените врати утре.
Лесотехническият университет в София също рекламира незаети места в специалностите ландшафтна архитектура, технология на дървесината, растителна защита, агрономство, екология и опазване на околната среда, стопанско управление. Допълнителен прием по документи за  специалностите от задочна и редовна форма на обучение прави и Минно-геоложкият университет. От вуза обаче не са посочили колко места и за кои специалности са свободни.
До 16 септември приемат документи в Техническия университет в София за дисциплини като електротехника, топлоенергетика, машиностроене, инженерна логистика, инженерна физика.
Извън София университети също изпитват глад за студенти. Пловдивският университет търси младежи за цели 68 специалности, като документи се приемат вече една седмица. Свободните места са както в редовна и задочна форма, така и за платено обучение. Незаети бройки има за специалности като стопанско управление, публична администрация, макроикономина, маркетинг, счетоводство, политология, във филологиите, за много дисциплини от физическия и от химическия факултет.
Прием на документи за свободни места за 49  специалности редовна форма по държавна поръчка има и в Шуменския университет. Студенти се очакват за дисциплини като журналистика, връзки с обществеността, педагогика, бизнес математика, компютърна информатика, инженерна логистика, системи за сигурност и други.
Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" съобщава, че записва студенти, държавна поръчка, независимо дали са кандидатствали в университета, или не. Признават се оценки от държавните зрелостни изпити, както и оценки от кандидатстудентските изпити, положени в Софийския университет. Записванията стават веднага и продължават до изчерпване на свободните места. Свободни места има в 29 специалности като финанси, публична администрация, информатика, компютърни науки, педагогика, археология, история, география, във филологическите. 
От Стопанската академия в Свищов са обявили график за допълнителен прием за свободните места през август и септември, като резултатите от последното класиране ще станат ясни на 12 септември.
С бележка от изпит, положен в други университети, може да се кандидатства в Тракийския университет в Стара Загора. Вузът е обявил допълнителен прием за близо 180 места в Аграрния, Медицинския и Педагогическия факултет.
Техническият университет в Габрово набира 35 младежи за специалностите електроника, електроенергетика и електрообзавеждане, комуникационна техника и технологии, техника и технологии за опазване на околната среда, компютърни технологии в машиностроенето, индустриален мениджмънт и др.
Допълнителен прием обявяват и някои от по-специализираните вузове като Националния военен университет. Той търси курсанти за индустриален мениджмънт, комуникационна техника, компютърни системи, електронни системи за охрана и наблюдение. Свободни места има и във Висшето военно-морско училище за специалностите мениджмънт на водния транспорт, корабоводене, експлоатация на флота и пристанищата, информационни и комуникационни технологии в морската индустрия, както и за корабни машини и механизми, електрообзавеждане на кораба и корабоплаване. Допълнителен прием има и в Националната музикална академия, като документи се подават на 7-9 септември, а изпитите ще са на 12 и 13 септември.
Аграрният университет в Пловдив, Висшето транспортно училище в София, Русенският университет също още търсят студенти.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ