25 Април 2024четвъртък04:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

България ще я бъде, но чия България?

/ брой: 185

автор:Лозан Такев

visibility 1238

Писателят и дългогодишният колега от телевизията и приятел Никола Статков основателно пита: "Ще я бъде ли България?" След като не получил отговора от учителя си Иван Вазов, Кольо сам си отговаря на страниците на вестник ДУМА.
И друг път съм влизал в подобен диалог с него. Великият му филм "Господин за един ден" преди време беше повод да си отговорим заедно за състоянието на България днес. Като на лента се повтаря съдбата на героя му Аспарух и влиза в сегашното питане: "А сега накъде?"
Никола Статков отново влиза в полемиката с новото време, но изглежда остават висящи въпроси като "Ще я има ли България и утре"? "Ще я бъде ли България днес"? Въпросът по-точно е чия ще бъде тая наша България днес и утре?
Преди двадесет и седем години едни хора извикаха: "Времето е наше!" Много по-късно разбраха, че "времето е наше" не е за всички, а само за отделни личности. Само вижте кои от тях останаха във властта. Кои от тях и досега имат почитта и уважението на онези демократи, които решиха да променят системата, Конституцията, порядките, статуквото. За подобни люде някога Радой Ралин беше прозрял в един стих, който и сега е актуален:
"Първите паднаха в кърви. Последните станаха първи..."
А България още я има. България е. И ще я бъде, Никола Статков, приятелю мой!
България на партията на гражданите на Кунева, България на демократите за силна България на Костов, на Кънев, на Москов, на ген. Атанас Атанасов, който не се уморява и днес да дава съвети, оценки, да ходи от телевизия в телевизия и да е последната инстанция по много въпроси. България ще я бъде на членовете и симпатизантите на политическа партия ГЕРБ. Герб освен заболяване, е и партия, която държи поне половин милион български граждани на държавната софра или ясла. И това са наистина сигурни половин до един милион гласове за Бойко Борисов. Докога, не знам, но ги има и ще ги бъде в близкото бъдеще, както и ти сам, приятелю Статков, забелязваш и подчертаваш.
България ще я бъде още на бандитите, на телефонните измамници, за които присъди няма. България ще я бъде на онези, които я разграбиха пладнешки, на корумпираните и корумпиращите се непрекъснато. България ще я бъде на властимащите, които са почти едни и същи, само се подменят и заменят коалиционните си партньори и слугинажи.
България няма как да не я бъде на ромите, защото и у нас съм срещал щастливи цигани, а вие ги наричайте роми и европейци! Ще я бъде България на новите турски партии, на фалшификаторите на изборните резултати, на онези, които пренаписват българската история и българската литература. На онези, които правят нови стотици варианти на български учебници за подрастващите. Тяхна ще бъде новата България!
За съжаление България ще я има и ще я бъде, драги ми Статков, но не такава, каквато я мечтаха поетите и разстреляните за нея, не такава, каквато я обещавахме на децата и на внуците.
България ще я бъде, сигурен съм. Онези, които споменах по-горе и сега е тяхна, няма да допуснат, да я няма. Запомни това! Още повече, че вече и Иван Вазов, а и учениците му нямат друг отговор...
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ